ajándék
#Zöldövezet

7 tuti ajándék tipp karácsonyra, ha már unod a tesód

2020.12.15.
2 perces olvasási idő

A testvéri szeretet nem ismer határokat, de a türelem már igen. Ha serdülőként van egy kisebb tesód, biztosan megtapasztaltad már, hogy lehetetlen lerázni őket. Ez egyfelől megtiszteltetés, hiszen a szeretet és ragaszkodás jele, másrészt a nagy tesót tekintik mintának, amit másolnak. Egy kisöccs vagy hugi mellett nehéz megőrizni a határokat és a magánszférát, de, ha van mivel lekötnie magát, máris nyertél...legalább egy fél órát. (x)

Mivel kösse le magát a kistesó?

Az nagyon nem mindegy, hogy mivel játszik a tesód, hiszen egy lapozgatós könyv nem fog lekötni egy 6 évest, míg egy 2 éves a legóval vagy elektromos autóval nem tud mit kezdeni.Fontos tehát figyelembe venni a korát, ha biztos akarsz lenni abban, hogy jó ideig ellesz a játékával, ráadásul az még fejleszti is őt. A szülőknél is óriási plusz pont lehet, ha a nagy testvér olyannal lepi meg a kisebbet, amitől annak fejlődik a kézügyessége, mozgása vagy gondolkodása.

Te is biztos imádsz tévézni, vagy Netflixezni, videójátékozni, esetleg csak chatelni a haverokkal, de pontosan tudod, hogy ennél hasznosabban is töltheted az időd. Megvan a választás lehetősége számodra, míg egy kicsit még irányítani kell, és törekedni rá, hogy a legjobb legyen neki. Nem szabad lerakni a tévét bámulni órákra, mert sajnos az agya betompul, miközben az idegrendszere meg túlpörög a sok ingertől. Talán rövidtávon nyersz vele, de hosszú távon nagyobb hátrány lehet egy problémás kistesó. Ha tehát rád bízzák, hogy vigyázz rá, jól gondold meg, mennyi digitális időt engedsz meg neki! Nagytesóként neked is felelősséged van ebben! De akkor mégis mi az, ami hasznos is, és le is köti jó időre a figyelmét?

Melyik életkorban, milyen ajándék a hasznos?

Ha a tesód még baba vagy maximum egyéves, akkor számára a legjobbak a mozgásfejlesztő és figyelemfelkeltő játékok.A csörgők, a játékszőnyeg és a rágókák vagy egy plüss játék garantáltan nagy öröm lesz neki.

Az ennél nagyobb kistesók, akik oviba járnak, már mozgékonyak, energikusan, ahogy azt valószínűleg tapasztaltad is. Állandóan jár a kezük, lábuk vagy a szájuk, futnak és pakolnak. Jó ajándékötlet a felállíthatósátor vagy játék alagút, amin keresztül tudnak kúszni-mászni, de szeretik a labdákat, és a járást támogató játékok (pl. húzós fajáték) is fejlesztik majd a tesó mozgását.

Mivel ilyenkor már “agyból” is dolgoznak a gyerekek, jót teszel neki, ha formaillesztő játékot, építőkockát, vagy egyszerűbb puzzlet adsz neki karácsonyra, szülinapra.

A 3-6 évesek széles érdeklődésűek, itt már vedd figyelembe, hogy mit mond, mi az, amit szeret, vagy vedd figyelembe, milyen meséket néz, kik a kedvenc szereplői! A gyermekek fantáziája ilyen idősen nagyon élénk, szeretnek más világokba “utazni”, más bőrébe bújni, ezért a jelmezek és szerepjátékot támogató ajándékok teli találatok!

Ezen kívül szeretnek legózni, nyomdázni, gyurmázni, vagy a kedvenc meséjük figuráival történeteket eljátszani.

Ha a tesód már elmúlt 6 éves is, akkor biztos imádja a kütyüket, digitális dolgokat.Választhatsz ilyesmit is valamelyik szuper online játékboltból, de nekik is jó választás a legó, az elektronikus autók, lányoknak a babák.

7 tuti tipp a kistesónak

Ha még mindig bizonytalan lennél, íme pár tipp karácsonyra (szülinapra, névnapra, vagy csak úgy)!

  • Bébiknek és bölcsödés korú tesóknak válassz fürdőjátékot, vagy egy matatókockát, aminek formái és részei jó időre lefoglalják majd! Persze egy cuki, ölelhető plüssel is meglepheted, amivel alhat is.
  • Óvisoknak jó meglepetés egy Peppa malacos játék, egy tologatós állatfigura, vagy egy szép könyvecske.
  • Alsósoknak már menő lehet egy Hot Wheels autó is, egy játék kard vagy Pókember jelmez, lányok esetén pedig jöhet a My Little Póni szett, egy mese DVD, vagy egy öltöztethető baba.
  • Felsős korú tesódnak válassz egy jó könyvet, ha szeret olvasni, de valamilyen nehéz LEGO, és egy drón is telitalálat lehet, a játékkonzolokról nem is beszélve!

Ráadásul manapság már pár kattintással beszerezheted az ajándékokat a játék webshopok kínálatából!

(BP Digital)