ünnep
#Zöldövezet

Egyszerű, kézzel készíthető ajándékok karácsonyra

2023.12.02.
4 perces olvasási idő

Közelednek az ünnepek, és még nem tudod, hogy mit adj ajándékba a rokonoknak és a barátoknak? A segítség ezennel megérkezett! A legjobb, ha kézzel készített ajándékokat adsz a szeretet ünnepén, így nemcsak személyes, de környezetbarát és költségkímélő meglepetéseket adhatsz.

Ha nem vagy túl kreatív, de szereted a környezetbarát megoldásokat, akkor figyelj! Válogass a következő ajándékötletekből, próbálj ki párat vagy akár az összeset is! Az alábbiak garantáltan kedves, személyes és ötletes ajándékok, amik környezetkímélők, olcsók és egyszerű őket elkészíteni!

Kendőből óraszíj

Annyira egyszerű, hogy nem is tudod, hogy nem jutott eddig az eszedbe? Keress egy régi órát, és fűzz bele egy puha kendőt. Biztos ajándék karácsonyratalálsz otthon olyan órát, aminek a szíja egy régi bandát ábrázol, vagy olyat, aminek már elhasználódott a szíja, és vettél helyette újat. Ha mégsem, akkor viszonylag olcsón tudsz vásárolni akárhol óralapot. És a kendő? Ha nem találsz megfelelő kendőt, sálat, akkor vágj szét feleslegessé vált anyagot vagy vegyél a csuklódnak megfelelő méretű szalagot és azt húzd át az óra lyukán! Az eredmény egyedi és divatos lesz!

Egy csésze gyertya

Keress egy szép, ízléses, de nem túl értékes teáscsészét! Ha otthon nem találsz ilyet, menj el egy régiségboltba, és keress párat. A gyertyakészítéshez szükséges alapanyagokat és a kanócot szinte minden hobbiboltban találsz. Izgalmasabb lesz az összhatás, ha színes zselét veszel. Igyekezz összehangolni a zselé és a csésze mintájának színét! Ez is egy nagyon mutatós ajándék!

Díszek só-liszt gyurmából

Készíts só-liszt gyurmából dísztárgyakat! Melyikünk nem só-liszt gyurmázott gyerekkorában? Itt az ideje nosztalgiázni! Legyél kreatív! Találj ki új formákat, használj színeket, díszítsd az alkotást szalagokkal és gyöngyökkel! A lehetőségek végtelenek, akármivel díszíthetsz és bármit kitalálhatsz!

A legegyszerűbb, ha kis táblákat formázol, és személyes vagy motiváló szövegeket írsz rá! Fúrsz rá egy lyukat, és egy szép szalaggal vagy anyaggal átfűzöd, így felakasztható lesz a műved! A táblácskával el tudod mondani a szerettednek azt, hogy mit érzel iránta, megörökítheted a közös élményeket és a motiváló szövegekkel egész évben erőt adhatsz!

Ez az ajándék az utolsó napon is elkészíthető! Ne ess pánikba, az összes hozzávaló a kamrádban van! Gyorsan elkészíthető ajándék, hiszen ha az alapot összegyúrod és berakod a sütőbe, pár óra múlva már a karácsonyfa alatt lehet!

Névjegykártya doboz

Keress minél kisebb méretű dobozokat! Általában cukrokat szoktak árulni ilyen kicsi, fém dobozokban, amire most szükséged lesz. A szeretted kedvenc zeneszámának, versének részletét, kedvenc idézetét nyomtasd ki, vagy újságból, régi kottából vágj ki egy darabot! Mindegyik jól fog mutatni! Aztán ragasztóval ragaszd a doboz tetejére, tetszés szerint a belsejébe és az oldalára is ragaszthatsz.

Ha nem találsz kicsi dobozt, akkor ugyanezt egy nagy dobozzal is megteheted! Készíthetsz ezzel a módszerrel ékszerdobozt vagy bármi mást! Maga a doboz lehet csomagolás is, amiben az ajándék van. Ha fadobozt használsz, akkor szalvétatechnikát is alkalmazhatsz, festheted és faraghatod is a dobozod.

Bevásárlószatyorból tányéralátét

Nézz körül otthon, biztos találsz pár jópofa mintájú zacskót - ahelyett hogy kidobnád őket, hasznosítsd újra! Vegyél pár kartont, lehetőség szerint újrahasznosított papírból, majd a következő videó lépéseit követve vasald a mintát a kartonra!

Ezek után vágd méretre a kartonokat, így egy egész szettet is elkészíthetsz! Sőt, ha te vagy a vendéglátó, akkor a karácsonyi vacsora hangulatát is feldobhatod velük, hisz kedvesek és érdekesek. Ha gyerekek is jönnek, akkor hagyd nekik, hogy rajzoljanak rá vagy hajtogassanak belőle a vacsora befejeztével! Amíg ők csendben játszanak, ti nyugodtan beszélgethettek!

Egyedi tábla

Gondolkodj el, nincs-e a padláson olyan csiszolt, lakkozatlan asztallap vagy bútorlap, ami valamilyen okból nem került felhasználásra! Ha nincs, akkor sajnos meg kell látogatod egy asztalost, itt vehetsz kimaradt bútorlapokat vagy akár csináltathatsz is egy tetszőleges alakú táblát! Ezek után vegyél táblafestéket, fesd le egyenletesen a fát, és hagyd megszáradni! A táblát díszítheted is rengeteg módon. Ez főleg kisgyerekeknek jó ajándék. Tartós szórakozást nyújt nekik, és így nem a falat firkálják össze zsírkrétával.

Művészi üzenetek

Vegyél egy színes kartont és egy képkeretet! A kartonra képekből (pl: újságpapír képei) kivágott betűket ragassz fel! A szöveg legyen rövid, de hatásos! Lehet ez a szöveg motivációló szöveg vagy dalszöveg, bölcsesség vagy akár csak egy név. Ha személyesebbé akarod tenni az ajándékot, akkor közös képekből vágd ki a betűket! Ilyenkor vigyáznod kell, hogy az arcokat ne vágd szét! Ha az egységes hatást szereted, akkor vegyél csomagolópapírt, és abból vágd ki a betűket! A betűformák és a további díszítőelemek határa a csillagos ég! Egy kép át tudja alakítani az egész szoba hangulatát, hát gondoskodj róla!

Pengetők régi bankkártyákból

Kinek ne lenne a lakásában régi tagsági kártyája vagy bankkártyája? Ha a barátod vagy rokonod gitározik, akkor számára a következő nagyon hasznos ajándék lesz, mivel a pengetőket nagyon könnyű elhagyni. Egy pengetőt rajzolj körbe a régi bankkártyán, majd egy éles ollóval vágd körbe a mintát! Ha szálkás lesz, akkor reszeld le a szálkákat! A kis műanyag pengetőket befestheted, de akkor nagyon strapabíró festéket kell használod! Ez mindenféle dekorációra vonatkozik. Legjobb, ha egyszerűen olyan kártyákat választasz, amik színesek és mintásak! A pengetőket rakd egy kis dobozba! Hidd el, nagyon fog neki örülni a barátod vagy rokonod, mivel ez olyan ajándék, ami hasznos és amit gyakran fog használni!

Festett üvegek

Van pár régi, de szép formájú üveged? Ne dobd el őket, használd őket dísztárgyként, és modernizáld! Az érdekes formájú üvegek néznek ki a legjobban! Mosd ki, majd szárítsd meg az üvegeket! Vegyél színes, vízálló festéket! Nem kell belőlük sok! Maga a festés pofonegyszerű: önts egy kevés festéket az üvegekbe, forgasd addig, amíg az egészet be nem fogja! Ha ez készen van, akkor már csak várnod kell a száradásig! A száradási idő festéktől függően más-más lehet, általában 2 nap. (Tipp: ha a kezedet megfogja a festék, olajjal dörzsöld le! ) Az így kapott egyedi, kreatív ajándék üvegek vázaként is remekül fognak funkcionálni! A szín lehet kedvenc színed is, vagy passzolhat a lakás vagy a függönyök színeihez is.

Textilbevonatú képkeret

Keress egy régi képkeretet és pár régi anyagot! Ha nem találsz régit, akkor vegyél újat egy méteráru boltban! Próbálj összeillő anyagokat keresni! Izgalmasabb lesz a képkeret, ha cikcakk ollóval vágod szét az anyagokat. A képkeretet töröld meg! Ragasztóval kend be, és csavard fel az anyagcsíkokat! Ha az egész képkeretet becsavartad, akkor várj, amíg a ragasztó megszárad! Ha megszáradt, akkor keress egy közös képet, rakd a képkeretbe! Meglátod a látvány káprázatos lesz! Ezt a technikát nemcsak képkereten, hanem szinte bármilyen más tárgyon alkalmazhatod, például egy alumínium konzervdobozból szép tolltartót csinálhatsz.

Remélem, segítettünk a karácsony előtti nehéz időszakban, és találtál pár ötletet, amit érdemes lesz kipróbálni. Sok sikert hozzájuk, garantáltan elégedett leszel az eredménnyel!

(KamaszPanasz - S. A. - thegreendivas.com)