táplálkozás
#Táplálkozás

Ételek, amik segítenek koncentrálni

2015.04.09.
1 perces olvasási idő

A helyes táplálkozás biztosítja, hogy agyunk megfelelően működjön. Az alábbi ételek segítenek abban, hogy a nap minden percében képes legyél összpontosítani.

Törekedj arra, hogy minden étkezés (vagy étkezések közti nassolás, uzsonna) alkalmával egyet beleillessz közülük a menübe – ezek az ételek ugyanis gazdagok vitaminokban, fehérjékben, esszenciális zsírsavakban, és az agy működését serkentő szénhidrátokban.

1. Babfélék

A különböző babfélék igazi nyerő ételnek számítanak az agy számára: gazdagok fehérjében, összetett szénhidrátokban, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és omega-3-zsírsavakban. Nem csoda, hogy egy egész napra meg tudják növelni koncentrálóképességed!

2. Lazac

Rengeteg benne az omega-3-zsírsav - a dokozahexaénsav (DHA) és eikozapentaénsav (EPA) – amik alapvetően szükségesek az agy működéséhez. Esszenciális zsírsavak egyébként a lazacon kívül más, zsíros húsú halakban is megtalálhatóak. A friss, fagyasztott, és konzerv lazac egyaránt megfelelő forrása az omega-3-zsírsavaknak!

3. Mogyoróvaj (sós)koncentráció

A mogyoróban sok E-vitamin és tiamin (B1-vitamin) található, amelyek segítenek az agynak a glükóz felhasználásában, vagyis elősegítik, hogy az ne maradjon energia nélkül. Bár nálunk inkább édes mogyorókrémek kaphatóak (amikben jóval több a cukor, mint az egészséges mogyoró), egy-két helyen már kapható a sós változat is. Nézd meg, hogy nem tartalmaz-e génmódosított összetevőt! Házilag is könnyen elkészíthető.

4. Teljes kiőrlésű gabonák

A rengeteg rost, ami a teljes kiőrlésű gabonákban található, segít a szervezetnek a vércukorszint fenntartásában. Ezért is jó, ha teljes kiőrlésű kenyérrel, zabpehellyel, vagy müzlivel kezded a napot – később leszel éhes, az agyad is több óráig garantáltan üzemanyaghoz jut.

5. Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök – például az eper, a szeder, az áfonya, a málna – sok antioxidánst tartalmaznak, ezért kitűnőek az agy táplálására. Minél intenzívebb a színük, annál magasabb a tápanyag, és antioxidáns tartalmuk. Apró magjaik pedig omega-3-zsírsavakat tartalmaznak, tehát kétszeresen kedvezőek a számunkra.

(M. N.)

Kapcsolódó címkék

evés