kávézás
#Táplálkozás

Vigyázat, kalóriabomba: a kávézás hízáshoz vezet?

2016.05.06.
1 perces olvasási idő

Egy New York város egészségügyi hatóságai által 3 ezer résztvevő közreműködésével elkészített felmérés szerint, az aktuális kávéfogyasztási kultúra naponta 240 felesleges kalória beviteléhez járul hozzá. Ez elsőre nem tűnik soknak, de pusztán matematikai alapon számolva ez évente 9 kilónyi súlygyarapodást jelent minden egyes érintett esetében.

A kávé és a kávéfogyasztás egyre felkapottabb trendnek számít. Az egymást érő kávézókban Dunát lehetne rekeszteni a kávékülönlegességek sorával, már nem csak a lassan fapadosnak számító eszpresszót ismerjük és fogyasztjuk. A kávézással ugyanakkor nem árt óvatosan bánni: óriási kalóriacsapdák leselkednek ránk, ha nem vigyázunk!

Kávézás: pro és kontra

A kávéfogyasztás egyre népszerűbbé válásának az is kedvez, hogy egy sor egészségügyi pozitív hatás bizonyosodott be a fekete levesről – persze kizárólag mértékletes fogyasztás mellett: csökkenti a stroke és szívinfarktus kockázatát, de még a bőrrák kialakulásának rizikócsökkenésével is összefüggésbe hozták.

Tény, hogy a cukor nélküli eszpresszó kávé kalóriamentes, ugyanakkor az is igaz, hogy a kávézkávéókban – a rengeteg kávéköltemény láttán – ez számít a legritkábban rendelt változatnak. A frappuccino, mochacchino vagy latte macchiato sokkal felkapottabb, de az említettek energiamérlege már teljesen másképp fest.

Egy nagy cappuccino nagyjából 120, egy nagy adag tejes frappé 500, egy csokoládéöntettel nyakon öntött tejszínhabos kávéfantázia 680 kcal-t tartalmaz. A kávézók 99 százalékában ugyanakkor – kivéve a világszerte jelen lévő és ezzel legnagyobbnak számító gyorsétterem-lánc éttermeit és kávézóit – hiányzik a kínálat kalóriatartalmának feltüntetése.

Aki tehát nem akarja, hogy a kellemes kávézgatás észrevétlen kalóriacsapdát is jelentsen, az lemond a hatalmas mennyiségekről, a szirupokról, tejszínhabról és a zsíros tejről, és maximum zsírszegény tejjel önti fel a cukor nélküli vagy legfeljebb édesítőszerrel készült kávéját.

(Fókuszban a Nő)