Főoldal / RECEPTEK / Sajtos-spenótos palacsinta vashiányosoknak
  2018-08-18

Sajtos-spenótos palacsinta vashiányosoknak

A palacsinta az egyik legfinomabb étel, de elég hizlaló. Ha egy kicsit le akarsz faragni a kalóriákból, akkor készítsd el sajttal és spenóttal! Könnyű elkészíteni és fogyaszthatják vegetáriánusok, vashiányosok és csontritkulásosok.

- hirdetések -

Hozzávalók:

A palacsintatésztához:

  • 100 g liszt
  • 3/8 l tej
  • 3 tojás
  • 2 evõkanál margarin
  • 1 késhegynyi só
  • margarin a serpenyõ kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 500 g párolt, vagy kiolvasztott mirelit spenót
  • 125 g sajt
  • 225 ml tejszín
  • 50 g margarin
  • 40 g liszt
  • 1 késhegynyi bors

Elkészítés:

Megolvasztjuk a margarint, ezután tejjel, tojással, liszttel és sóval csomómentesre keverjük. Az így kapott masszát lefedjük, és hideg helyen legalább 30 percig állni hagyjuk.

Kivajazunk egy tapadásgátló réteggel bevont 18 cm, vagy ennél kisebb átmérõjû palacsintasütõt, majd közepes hõfokon addig melegítjük, amíg a belecsöppentett vízcsepp nem serceg. Ekkor kis merõkanálnyi tésztát öntünk bele, és megforgatjuk a serpenyõt, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön, majd kb. egy percig sütjük, míg az alsó fele aranybarna nem lesz. A palacsintát megfordítjuk, és még néhány másodpercig sütjük. Ha elkészült, tányérra csúsztatjuk, és fóliával lefedjük. Ebbõl a mennyiségbõl kb. 12 darab palacsintát készíthetünk.

A palacsinták közé mindig egy-egy darab fóliát teszünk.

(A palacsintákat le is fagyaszthatjuk: miután kihûltek 4 darabonként egy-egy mélyhûtõtasakba helyezzük õket. Lefagyasztva 1 hónapig eltarthatók.)

Közepes méretû lábasban, mérsékelt lángon megolvasztunk 50 g margarint, beleteszünk 40 g lisztet és egy késhegynyi borsot, majd lassanként hozzáöntjük a tejszínt. Gyenge hõfokon, kevergetve fõzzük, amíg a mártás besûrûsödik. Ezután a spenótot és a sajtot elvegyítjük benne, és kevergetve addig forrósítjuk, amíg a sajt meg nem olvad. A kész tölteléket rákenjük a palacsintákra, és feltekerjük õket.

Nehézség: könnyű

Jó étvágyat!