pms
#Testi problémák

A PMS hatása a pasikra

2011.08.19.
2 perces olvasási idő

Kedves szakértő! Vajon a PMS hatással lehet a barátomra? Ha ugyanis nincs túl jó kedvem és akkor beszélek hozzá, szinte soha nem válaszol. Így tehát előfordulhat, hogy az én PMS-em hat rá? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

A nők működése tény és való, hogy rejtély lehet a legtöbb férfi számára. Mégis sokszor úgy tesznek, mintha mindenről tudnának, és nem lehetne előlük eltitkolni semmit. Ha azonban egy kicsit belenézel egy pasi fejébe, máris rájössz, hogy néha milyen agyament és lehetetlen dolgokon gondolkodnak.

Tehát a legjobb, ha először beszélsz a barátoddal és elmondod neki, hogy mi zajlik most le benned. Ha részletesen elmondod, hogy pontosan mi miatt is vagy más néha, akkor ha szeret, meg fogja érteni és sokkal odaadóbb lesz. Mert gondolj csak bele az ő helyzetébe! Jelenleg nem lát mást, csak azt, hogy néha teljesen más vagy, mint voltál, mindenféle indok nélkül.

Mi történik?

A PMS jelentése: premenstruációs szindróma. Alapjába véve, már ahogyan a nevéből is kiderült, ez a szindróma, a havi ciklusok velejárója, hírhozója, amely igen erősen hat nem csak a szervezetedre, de az érzelmeidre, a hangulatodra is. A szakértők szerint a változást a tested hormonháztartásának megváltozása okozza, ezt pedig a tested menstruációra való felkészülése.

veszekedés

Érdekes egyébként, hogy a nők 90%-a küzd ezzel a szindrómával minden egyes periódusnál. De mivel körülbelül 200 fajta tünet jelentkezhet, így általános „orvosság” nincs ellene.

A leggyakoribb tünetek között van azonban a görcs, a puffadás, az ingerlékenység, a hangulatingadozás és az általános boldogtalanság. De a PMS miatt továbbá felléphet mellkeménység, mellfeszülés, ízületi fájdalom és alvászavar is.

Változtass!

Egy férfi szemszögéből a PMS igencsak érthetetlen lehet. Az egyik pillanatban még kedves, aranyos és szeretnivaló a barátnőnk, a másik pillanatban pedig egy házsártos, gonosz és üvöltöző lánnyá változik, majd pedig vissza. Mindez azonban kezelhető, ha tudjuk, hogy pontosan mi okozza a hangulatváltozást kedvesünknél. A tettes pedig ebben az esetben a PMS.

Természetesen rengeteg módszer van arra, hogy hogyan kezeljük a PMS-t. Így például kezdetnek tökéletes, ha előbb lerakod a cigit, alábbhagysz a koffeinmennyiséggel és a gyorskajáról is lemondasz. Ha azonban nem bírnád, vagy a dolog mégsem működne, vezess naplót pár hónapig, így meg tudsz majd állapítani egy mintát, amely nagy segítség lehet az orvosod számára, ha további segítséghez folyamodsz.

Hogyan kezelik?

Ne izgulj, az orvos nem fog semmilyen vérvételt, vagy egyéb esetleg fájdalmas módszert használni! Meg fogja hallgatni a problémáidról, panaszaidról, majd ki fog dolgozni egy megoldást. Az orvost azonban ténylegesen csak akkor keresd fel, ha már a mindennapi életedet is megnehezíti a PMS.

Az évek során rengetegféle gyógymódot találtak már ki a PMS kezelésére a hormonterápiától kezdve a meleg vizes palackokig. Az orvos számodra a leginkább megfelelőt fogja választani. Van egy elterjedt módszer a PMS szabályozása végett, az pedig a fogamzásgátlók szedése. Nos, erről mindenképpen kérd ki orvosod véleményét, ugyanis ez a módszer nem mindenkinek használ.

Beszélj róla!

Fontos, hogy a barátodnak mindenképpen beszélj arról, hogy min mész keresztül. Továbbá mindig emlékeztesd magad, hogy a rossz kedved és a hangulatváltozásod csakis a PMS miatt van, így nincs jogod a barátoddal csúnyán beszélni (kivéve, ha valamit tényleg elbaltázott.). Így hát a legjobb mindkettőtök számára, ha folyamatosan segítitek egymást, ahelyett, hogy veszekednétek.

Tehát, ha úgy érzed, üvölteni tudnál, vagy problémáid vannak, várj mindig egy percet és csak utána beszélj a barátoddal. Lélegezz mélyeket és maradj nyugodt. Pár tornagyakorlat ilyenkor még inkább segíthet stabilizálni a hangulatod.

Ha számodra túlságosan nehéz erről beszélni a barátoddal, akkor jegyzetelj különféle cetlikre a PMS-ről és hagyd előtte „véletlenül”. Továbbá a számítógépet is úgy hagyhatod, amint éppen egy ilyen cikket olvasol. Ha elolvassa, nyert ügyed van!

(KamaszPanasz)