bőr
#Testi problémák

Arcápolás bőrtípusok szerint

2013.05.24.
2 perces olvasási idő

Ha nem a bőrtípusodnak megfelelő arcápolási termékeket használsz, vagy nem jól, akkor csak magadnak okozol vele galibát és kellemetlenséget. Íme, néhány ötlet, hogy elkerüld a bajt!

Bőrtípusok

Ha normál bőrű vagy, akkor kerüld a szélsőséges eljárásokat! Nem szabad sem túl zsíros, sem túl szárító krémet, lemosót használni, válassz inkább könnyű hidratáló krémet. Nyáron feltétlenül használj fényvédőt is, de ha lehet, a tél közeledtével se hanyagold. Számodra a fényvédőt is tartalmazó arckrémeket javasoljuk.

Sok lány panaszkodik, hogy sokáig gyönyörű volt a bőre, de egyszer csak zsírossá vált, és olyan, mintha most élné serdülőkorát, pedig már elmúlt 20 éves. A problémát több dolog is okozhatja, nézzük sorban őket!arcápolás

A bőr zsírosodásának lehetséges okai

Az egyik a fogamzásgátló tabletta abbahagyása, ami miatt a hormonegyensúly kicsit felborul, és ez a bőrön is változást eredményez. Általában 2-3 hónap múlva jönnek a pattanások, és bizony kell egy kis idő, amíg újra visszaáll a régi rend. Otthoni nyomkodás helyett inkább menj el kozmetikushoz, továbbá a nőgyógyásszal is konzultálj, hiszen ma már vannak olyan fogamzásgátlók, melyek szedése akár még javíthat is a bőr állapotán.

Ha éppen vizsgaidőszak van, vagy nagy rajtad a nyomás, a vegetatív idegrendszer válasza lehet a pattanás. A vizsgaidőszak alatt, ha egy kicsit többet beszélgetsz a barátnőkkel, rögtön bánt a lelkiismeret, hogy nem tanulsz. Ami azonban a legrosszabb: a mozgás és a napfény hiányától csak úgy jönnek ki az arcodon a pattanások, amit a nassolás még jobban fokoz. Próbáld meg két vizsga között kipihenni magad, nassolás helyett pedig fogyassz sok gyümölcsöt, illetve próbálj meg minél többet sportolni.

Anyagcserezavar is lehet a hunyó. Mit értünk ez alatt? Máj-, epe-, gyomorbetegségek válthatják ki, de a székrekedés, a fogszuvasodás, a vérszegénység és a vitaminhiány is felelős lehet a pattanásokért.

A zsíros bőr ápolása

A zsíros bőr ápolásánál ne próbáld túlzott és többszöri arclemosással, tonikozással megszüntetni a zsírosodást, mert épp az ellenkezőjét éred el vele: a faggyúmirigyek működése fokozottabbá válik. Legjobb, ha szakemberre bízod magad és időben segítségért fordulsz, mielőtt a probléma még nagyobb nem lesz.

Sokaknak problémája és félelme az is, hogy a krém, amit használ zsírosan fénylővé teszi az arcát - ez a zsíros bőrűeknek még nagyobb gondot jelent. Ma már lehet kapni kimondottan mattító krémet, amely egyszerre táplálja a bőröd és nem csillog tőle az arcod sem. Az illatszer boltokban bátran érdeklődj, biztos szívesen segítenek Neked!

A száraz arcbőr ápolása

Ha száraz az arcbőröd, már 20 éves kortól ajánlott a szemránckrém használata. A dohányzást felejtsd el! Ha mégsem tudsz lemondani róla, akkor viszont egyél minél több C-vitamin tartalmú zöldséget, gyümölcsöt. Ne használj alkoholos tonikot, mert az is nagyon szárítja a bőröd. A Te esetedben a kulcsszó a hidratálás. Vásárolj jó minőségű hidratáló krémet! Ha teheted, járj el kozmetikushoz, aki egy kellemes masszázzsal felfrissíti, életre kelti a bőröd. Kérj tápláló, hidratáló pakolásokat!

Ám a bőrödet nem csak külsőleg, hanem belsőleg is táplálnod kell. Nem győzzük hangsúlyozni a bőséges folyadékfogyasztás fontosságát. Ez igaz minden bőrtípusra, de a száraz bőrnél hatványozottan. Hiába kensz mindenféle csodakencét az arcodra, ha a bőrsejtjeid szomjaznak. Szóval, javasoljuk a napi két - két és fél liter ásványvizet! A bőrtápláló étrend szintén elengedhetetlen a bőr egészségéhez. Rengeteg vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételt fogyassz!

Az érzékeny bőr ápolása

Az érzékeny bőrűek hajlamosak a rosaceára, azaz a hajszálértágulatra. Nagyon fontos, hogy megelőzd a kialakulását, ha ilyen bőrtípussal rendelkezel. Kezelése és eltüntetése nehézkes és komoly esztétikai problémát okozhat. Nálad fontos az is, hogy hipoallergén, illatmentes termékeket vásárolj. A vásárlás során hagyd ki a pórusösszehúzókat, a tonikot. Mivel az időjárás viszontagságait nem mindig tudod kikerülni, ezért védekezésként a szabadban használj sűrűbb hidratáló krémet, nyáron pedig magas faktorszámú fényvédőt.

A kombinált bőr ápolása

Ha kombinált bőröd van, ami a leggyakoribb bőrtípus, több figyelmet kell magadra fordítanod, mivel nem kenhetsz az egész arcodra egyforma krémet. A zsírosabb területeket előbb tonikkal töröld át, majd egy könnyű hidratálót használj, a szárazabb területeken viszont egy sűrűbb, táplálóbb krémet vigyél fel. A bőröd egész biztosan meghálálja a gondoskodást.