fájdalom
#Táplálkozás

Ételek, melyek felveszik a kesztyűt a fájdalommal

2023.10.22.
2 perces olvasási idő

Talán úgy tűnhet, hogy a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a fej- és nyakfájás csillapításának, ha bekapsz egy pirulát, de más módszerek is léteznek, amelyek segíthetnek.

A 6 legjobb természetes „gyógyszer”, ami segíthet a fájdalom enyhítésében.

1. Cseresznye

Dózis: 45 friss szem, naponta
Erre jó: izom- és ízületi fájdalom

Ételek, melyek felveszik a kesztyűt a fájdalommalA cseresznye tele van olyan antioxidánssal, amely kétféle módon segít átvészelni a fájdalmat.

A cseresznyében található vegyületek gátolják a fájdalomenzimek termelését, és blokkolják az izomgyulladás során fellépő fájdalmat. Kutatások kimutatták, hogy azok, akik naponta fogyasztanak cseresznyét, kisebb mértékben tapasztalnak gyulladással járó izomfájdalmat.

2. Joghurt

Dózis: 1 csészényi, naponta
Erre jó: irritábilis bél szindróma, emésztési gondok

A gasztroenterológusok a világ minden táján esküsznek a joghurt emésztéskönnyítő hatására. A gyomorproblémák elviselhetetlen görcsökkel és bénító fájdalommal járhatnak. A joghurtban található lactobacillusok segítik az emésztést, enyhítik a gyulladást és a gyomorgörcsöket. Keverj össze egy pohár probiotikus joghurtot egy marék eperrel vagy mangóval. Voila! Gyümölcsjoghurt egy perc alatt!

3. Gyömbér

A dózis: negyed teáskanál, naponta
Erre jó: fájó izmok, migrén, ízületi gyulladás, torokfájás

Szinte minden indiai háztartásban használják, és hatékony a köhögés, megfázás ellen. Kutatások igazolják, hogy a gyömbér teában fogyasztva jelentősen csökkenti az émelygést, a tengeribetegséget és az izomfájdalmakat. Természetes fájdalomcsillapítóként a gyömbér is elmulasztja a migrént és az ízületi gyulladást.

Számos módon beépítheted a mindennapjaidba. Szórj meg egy pohár írót (tejtermék) reszelt gyömbérrel, vagy adj hozzá belőle egy keveset a limonádédhoz, hogy feldobd egy kicsit. Meglepő, de ha gyömbércukorkát eszel, az ugyanolyan hatásos, mint az igazi gyökér.

4. Kurkuma

A dózis: egyharmad teáskanál, naponta
Erre jó: ízületi fájdalom

Az egyik legfontosabb fűszer minden indiai konyhában, régóta használják házi arcmaszkként, de gyulladásos fájdalmak enyhítésére is hasznos. Naponta 1-2 gramm kurkuma segítheti az idegsejtek működését, és csökkenti az ízületi gyulladást. Add hozzá a sós palacsintatésztához (indiai Dosa tészta), vagy fogyaszd az ételeid mellé.

5. Makréla, tonhal

A dózis: 2-3 adag (30 g), naponta
Erre jó: hát- és nyakfájás, ízületi fájdalom

Nem titok, hogy az Omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az általános egészségi állapot fenntartásában. A halak gazdagok az alapvető tápanyagokban, a makréla és a tonhal például segíthet enyhíteni a hátfájást, és javítja a hangulatot. Az Omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást. Ezek a halak mellett megtalálhatóak a szárított gyümölcsökben, a dióban és a lenmagban.

6. Gyógynövénytea

A dózis: 3 csésze, naponta
Erre jó: fejfájás

A gyógyteák valóban csodákra képesek, ha a fejfájás mérsékléséről van szó. A gyógyteák érszűkítő hatásukkal érik el a kívánt hatást. Ha fáj a fejünk, az erek kezdenek kitágulni, a zöld- és más gyógyteák csökkentik a fejfájást.

(KamaszPanasz - S.C. - www.medindia.net)