/ TÁPLÁLKOZÁS / Mi történik a testeddel, ...
  2012-08-27

Mi történik a testeddel, amikor kólát iszol?

Elmélkedtél már valaha is azon, hogy miért húzódik mosolyra a szád, amikor iszol egy korty kólát? Azért, mert a magasba repít, noha már száz éve kivonták a kokaint az italból.

- hirdetések -

Az első 10 percben

Hogyan hat a kóla a szervezetedre?Egy kis üveg kóla elfogyasztásával nagyobb mennyiségű cukrot juttatsz a szervezetedbe.

20 perc múlva

A vércukorszinted megemelkedik, ami a szervezetben az inzulin-elválasztás fokozódásához vezet.

40 perc -1 óra múlva

A koffein-felszívódás befejeződött, hatása érezhető: a pupilláid kitágulnak, a vérnyomásod megemelkedik.

Kimutatták, hogy a koffein hatására fokozódik a vizelés, a vizelettel történő kalcium-ürítés, a csontokból való kalcium-kiáramlás. A másik tényező, ami a csontok kalcium-vesztését fokozza, a kólában lévő foszforsav.

Azt is kimutatták, hogy a diétás kóla (hormonhatáson keresztül) még erőteljesebben fokozza a csontok kalciumvesztését és a vizelettel történő kalcium-ürítést.

Hűtés
Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki a nyári hőségben azt kérdezi: hogy lehet a leggyorsabban lehűteni egy italt? Kipróbáltuk a különböző lehetőségeket.

A leggyorsabb mód, hogy lehűts egy ital

A kibocsátott inzulin hatására a vércukorszint hirtelen esni kezd. A kólában lévő vízmennyiség már kiürült a szervezetedből még azelőtt, hogy a szervezeted felhasználhatta volna hidratálásra, így valószínűleg víz-utánpótlásra lenne szükséged. A diétás kólában lévő mesterséges édesítőszerek hatására az étvágyad is fokozódik, ami súlytöbblet kialakulásához vezethet.

Természetesen nem állítjuk, hogy a kóla ellenség, de jó, ha tudod, hogy nagymennyiségű cukor, koffein és foszforsav kombinációja, ezért nem árt, ha csak ritkán és mértékkel fogyasztod!

(Gy. P. F. - blisstree, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)

  Kapcsolódó cikkek