cukor
#Táplálkozás

A cukros üdítők helyett

2010.10.12.
2 perces olvasási idő

A kalóriák észrevétlenül jutnak be a szervezetedbe, amikor cukros üdítőitalokat fogyasztasz. Számuk akár egy normál étkezés energiaértékével is vetekedhet. Kérdés, hogy az elraktározott zsíron kívül milyen egészségügyi problémákat okozhat az üdítők fogyasztása, illetve mivel helyettesítheted őket?

Amerikai kutatások szerint napi egy doboz üdítőital elfogyasztása egy év alatt akár 7 kg súlygyarapodáshoz is vezethet. Ezek az italok feleslegesen sok szénhidrátot (egyszerű, finomított cukrokat) tartalmaznak, amelyek az ételekkel ellentétben nem váltanak ki teltség érzetet. Ahelyett, hogy a sejtekben elégetésre kerülnének, később a zsírpárnákban raktározódnak el.

Az üdítők és az elhízás viszonya persze nem írható le egyszerű ok-okozati kapcsolatként. A cukros italok és a gyorskaják például jó barátságban vannak egymással, értsd: a legtöbb ember, aki betér valamelyik hamburgeres gyorsétterembe, kapásból fél liter kólát kér a burger és a sült krumpli mellé. Ha ez elmaradna, legalább a kalóriák egy részét már a rendelésnél meg lehetne spórolni.

Az elhízás természetesen függ attól, hogy az adott személy sportos életmódot folytat-e. A fiatalokkal végzett felmérésben az derült ki, hogy a több üdítőitalt fogyasztók általában kevesebb fizikai aktivitásban vesznek részt (például nem járnak tesi órára, külön edzésről nem is beszélve), több ülő tevékenységet végeznek, tehát általában kevésbé foglalkoztatja őket az egészség és az elhízás problémája. A cukros, szénsavas üdítők nem csak kalóriákat, hanem „válogatott” adalékanyagokat is tartalmaznak: színezékeket és tartósítószereket, cukor helyett mesterséges édesítőket, koffeint és foszforsavat.

Koffein található például az energiaitalokban, mivel a szívre és az idegrendszerre egyaránt hatva felpörgeti a szervezetet – nagy adagban viszont kifejezetten egészségtelen. Egyes édesítőszerek (pl. szacharin) növelhetik bizonyos tumorok kialakulásának kockázatát. A foszforsav csökkenti a vér kalcium-szintjét, hosszú távon ezért a csontok gyengüléséhez vezethet, mert a szervezet a raktárokból kénytelen kivenni a működéshez szükséges kalcium mennyiséget. A cukros üdítőitalok emellett szerepet játszhatnak a fogszuvasodás, a 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz), tápanyaghiány és szívbetegségek kialakulásában.

Az is fontos, hogy mi helyett fogyasztod az üdítőitalt. A folyadékpótlás érdekében elsősorban vizet kéne innunk, a megfelelő kalcium bevitel miatt pedig napi 1-2 pohár tej elfogyasztása ajánlható. A 100%-os gyümölcslevek jó választásnak tűnnek, de ezeket is csak mértékkel érdemes inni, mert szintén sok kalóriát tartalmaznak – vagy vízzel lehet hígítani őket. Teából, kávéból szintén nem jó sokat fogyasztani. A sportitalokat csak kimerítő edzés után, energiaitalokat pedig jobb lenne egyáltalán nem vásárolni.

Tehát nem árt, ha odafigyelsz arra, hogy mit iszol, így könnyebben elkerülhető az elhízás és számos más egészségügyi probléma is.

(Forrás: http://www.cbsnews.com)