fogyókúra
#Táplálkozás

Rebeka kipróbálja: zöldség és gyümölcs naponta ötször

2012.07.17.
1 perces olvasási idő

Nyáron senkinek nincs kedve marhapörköltet enni, viszont a sok hűsítő finomság, a sok fagyi és koktélok sem tesznek jót a szervezetnek. De a sok friss, lédús áru a piacon lehetőséget ad arra, hogy a dietetikusok által ajánlott napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztást teljesíteni tudjuk. Erre vállalkozik most Rebeka is.

Zöldséget és gyümölcsöt enni egészséges - állítják a dietetikusok, és tudjuk mi magunk is. A nyár közepén, amikor a friss áruktól roskadoznak a piacok pultjai, mi magunk is kedvet kaphatunk ahhoz, hogy zöldségekkel és gyümölcsökkel töltsük fel a szervezetünk vitaminkészletét. A dietetikusok azt javasolják, hogy naponta öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Nyáron kúraszerűen is végezhetjük a "feltöltést", persze figyelni kell a mértékletességre, túlzásba semmi esetre sem szabad esni.

Ne vigyük túlzásba!

Minden diétának vannak veszélyei, a szervezet egy bizonyos szinten éhezik és nem jut megfelelő tápanyagokhoz. Ez pedig a fejlődő szervezetnek elengedhetetlen.

Fontos, hogy ne drasztikusan változtass az étrendeden. A nyári zöldség-gyümölcs kínálat hatalmas, ráadásul a piacon friss, hazai termékeket vásárolhatsz, lényegesen olcsóbban, mint a hipermarketekben található külföldi árukat.

Az év közbeni méregtelenítés sem rossz ötlet, havi egy gyümölcsnap sokat segíthet a szervezeted tisztulásában. Természetesen egy méregtelenítő nap nem válthatja ki az elfogyasztott sok egészségtelen ételt és italt. A legfontosabb, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozz, és figyelj a folyadékbevitelre is. Ha már le tudsz mondani a cukros üdítőkről és a csokikról, péksütikről, akkor máris sokat tettél a szervezeted egészségéért.

A kísérlet

Én is megpróbálok négy napig a dietetikusok által javasolt napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztást megvalósítani. A nassolásmentes hétvégém után (erről részletesebben a Rebeka Kipróbálta blogon olvashatsz) sokkal jobban éreztem magam, energikusabb lettem. Újabb kísérletemben felváltva tartok zöldség-, majd gyümölcs napokat. A korlátlan mennyiségű friss gyümölcs és zöldség mellett megengedett a zöldségleves, és egy kis dió vagy mandula evése. A nem szakszerűen végzett diéta vagy méregtelenítés könnyen átcsaphat egy veszélyes étrendbe, és akár maradandó károsodást is okozhat a szervezetedben.

(Gy. R. - WEBBeteg)