kamilla
#Táplálkozás

Kamilla, a csodanövény

2024.04.14.
2 perces olvasási idő

A kamillát évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban, megnyugtatja a gyomrot és enyhíti a szorongást. A kamilla használata biztonságosnak tekinthető, de mint minden, ez is csak mértékkel alkalmazható.

Mire jó a kamilla?

Néhány tanulmány szerint a kamillát, de főleg a kamilla és más gyógynövény(ek) kombinációját fel lehet használni az egészségügyben. A kamilla ugyanis csökkentheti az enyhe gyomorrontást, gyomorégést, émelygést, hányingert és hányást.

Kamillával való szájöblögetéssel enyhíthetők a szájfekélyes panaszok. Néhány kutatás eredményéből úgy tűnik, a kamilla segítséget nyújthat a hasmenésnél, az aranyérnél, a szorongásnál és az álmatlanságnál is.

kamilla

A bőr kamillás borogatása segíthet a bőrirritációban és a sebek gyógyulásában. Néhány kutatás azt dokumentálta, hogy a kamilla olyan hatékony is lehet, mint az ekcémára felírt hidrokortizon.

A kamilla felhasználható lehet még:

  • asztmára,
  • hörghurutra,
  • megfázásra,
  • bélgörcsökre,
  • veseproblémákra,
  • fogfájásra,
  • vastagbélgyulladásra,
  • sebkezelésre,
  • szemproblémákra.

Mivel nyugtató hatással bír, segít a stressz oldásában, elősegíti az alvást, ráadásul kitűnő bőrápoló. A kamillatea fogyasztása nemcsak belsőleg, külsőleg is jótékony hatású. Kitágítja a pórusokat, eltünteti a mitesszereket, enyhíti a különféle bőrgyulladásokat, gyorsítja a sebek gyógyulását, sőt mi több, még az ekcéma kezelésére is használható.

A haj világosítására is szokták használni, de megakadályozza a korpásodást és a zsírosodást is mérsékelheti.

Ha gyógyteát készítenénk, használhatunk hozzá szárított vagy friss virágzatot is. A teát ízesíthetjük mézzel, citrommal, nádcukorral vagy gyömbérrel.

Mennyi kamillát érdemes használni?

Nincs egyértelműen meghatározva, hogy milyen betegségre mennyi kamillát ajánlott használni. Azt szokták mondani a gyógyszerészek vagy gyógynövényboltosok, hogy szükség szerint kell alkalmazni. Tanulmányok szerint a kamilla napi bevitele kapszula formájában 400-1600 milligramm legyen. Leggyakrabban a kamillát tea formájában fogyasztják az emberek, amiből 1-4 csésze a napi ajánlott mennyiség.

A kamilla teát úgy kell elkészítened, hogy egy csésze forró vízben 5-10 percig hagyjuk ázni a kamillát, közben a csészét le kell takarni egy kistányérral. Ezután, amikor már iható hőmérsékletre hűlt a tea, idd meg.

Milyen kockázati tényezője lehet a kamilla fogyasztásának?

  • Mellékhatások. A legtöbb szakértő szerint a kamilla használata biztonságos. Nagy mennyiség használata álmosságot okozhat és hányingert, illetve hányást.
  • Kockázatok. Ha bármilyen egészségügyi problémád van, beszélj az orvosoddal, mielőtt a kamilla kúrát elkezdenéd. A kamilla kis mennyiségű kumarint tartalmazhat, melynek nagyon enyhe vérhígító hatása van, de ez általában akkor figyelhető meg, ha nagy dózisú kamillát hosszú időn keresztül alkalmazol. Ha műtét előtt állsz, hagyd abba a kamilla használatát két héttel a műtéted előtt, hogy elkerüld az altató gyógyszer és a kamilla esetleges kölcsönhatását.
  • Kölcsönhatás. Ha bármilyen gyógyszert szedsz akár rendszeresen, akár időnként, tájékoztasd az orvosodat róla, mielőtt elkezdenéd a kamillát alkalmazni. A kamilla kölcsönhatásba léphet nyugtatókkal, vérhígítókkal, véralvadásgátlókkal, fájdalomcsillapítókkal.

(KamaszPanasz - M. T., webmd.com)