teljesítmény
#Táplálkozás

A teljesítménynövelő szerek

2010.11.20.
5 perces olvasási idő

Ha versenysportoló vagy fitneszguru vagy, már biztos megfordult a fejedben, hogy hogyan tudnád a teljesítményedet fokozni.

Rengeteg ember álmodozik arról, hogy ha különféle szereket és teljesítménynövelőket szed be, akkor rövid idő alatt komoly eredményeket érhet el, mindenféle megterhelő munka nélkül. De valóban működnek ezek a szerek? Vagy csak átverés? Biztonságosak?

Mik is azok a teljesítménynövelők?

A teljesítménynövelők – vagy étrendkiegészítők– olyan termékek, amelyeket a sportteljesítmény fokozására gyártanak. Ezek a szerek gyakran tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, gyógynövényeket, vagy ezek kombinációit. Ezek a kiegészítők pedig szinte bárhol, orvosi vagy bármilyen egyéb recept nélkül kaphatóak.

Mivel a teljesítménynövelőket gyakran étrendkiegészítőknek tartják, így hivatalosan nem kell az FDA hozzájárulása ahhoz, hogy ezek a termékek kikerüljenek a polcokra. A gyáraknak követniük kell az FDA aktuális előírásait, hogy mint minőségben, mint megbízhatóságban megfelelő legyen a termék. Ebből adódik, hogy bármilyen szabálytalanság esetén az FDA közbeszólhat, és megteheti a szükséges lépéseket.

Bár a szabályozás hivatalosan életben van, a gyárak gyakran így is csalnak. Sajnos volt már olyan is, hogy az FDA is elsiklott bizonyos dolgok fölött. Ezek a tények pedig egyértelműen azt támasztják alá, hogy előfordulhatnak mellékhatások, vagy olyan összetevők a kiegészítőkben, amelyek nincsenek feltüntetve a címkén. Néhány receptre kapható orvosság vagy gyógyszer, mint például az anabolikus szteroidok, valójában nem tekinthetők kiegészítőknek.

Bár az FDA engedélyezi e gyógyszerek használatát, mégis nem megfelelő használat esetén komoly problémákat, mellékhatásokat és maradandó károsodást is okozhatnak. Így például, ha tinik használnak olyan növekedési hormonokat, mint például hGH, amely nem betegség végett lett felírva, könnyen előfordulhat, hogy pár hónapon belül fejlődési rendellenességek és hormonzavar lép fel.

Szerencsére mára már elég sok komolyabb sportszervezet állított fel saját álláspontot az étrendkiegészítőkkel kapcsolatosan. Így például az NFL az NCAA és az IOC is megtiltotta sportolóinak a szteroidok és az efedrin használatát. Ha ezt valaki megszegi, eltiltást, pénzbírságot és egyéb komoly büntetéseket kaphat. Bár ez csak 3 szervezet, reméljük idővel minél többen fognak ehhez csatlakozni. Neked pedig azt ajánljuk, hogy ha versenyzel valamilyen sportágban és a teljesítményedet szeretnéd növelni, a szer megvásárlása előtt mindenképpen konzultálj az orvosoddal.

A legnépszerűbb teljesítménynövelők

Lehet, hogy már eleget hallottál a különféle étrendkiegészítőkről és hatásaikról, azonban mégis elég nagy az esély arra, hogy pontosan te sem tudod, hogy melyik hormon hogyan működik. Nem tudod pontosan, hogy mennyire hatásosak, és azt sem, hogy van-e valamilyen mellékhatásuk hosszabb távon.

Androsztendion és DHEA

Az androsztendion – andro néven is ismert – és a DHEA olyan prohormonok, vagy más néven "természetes szteroidok", amelyek képesek tesztoszteronná lebomlani. Amikor a kutatók ezeket a szereket tesztelték felnőtt atlétákon, az eredmény érdekes volt. Ugyanis az izom nem növekedett, és sem a teljesítőképesség, sem a kitartás mértéke nem lett nagyobb. A mellékhatásai ezeknek a szereknek már kevésbé ismertek.

De szakértők szerint nagy dózisban a DHEA és az andro is okozhat olyan mellékhatásokat, mint egy keményebb anabolikus szteroid. Viszont ami biztos, hogy ezek a szerek komoly hormonzavart okozhatnak. Olyan komoly mellékhatásaik is lehetnek, mint a hererák, meddőség, stroke, vagy növekedhet a szívinfarktus kialakulásának kockázata. Csakúgy, mint az anabolikus szteroidoknál, így a DHEA ás az andro esetében is előfordulhat, hogy túl korai szedése növekedési rendellenességet okoz. Előfordulhat még mellnövekedés, és a herezsugor is.

Kreatin

A kreatin egy olyan vegyület, melyet szervezetünk három aminosavból állít elő. Gyakran feltűnik mindennapi étkezésünk során is, ugyanis megtalálható a halban és a húsban is. Természetessége miatt vény nélkül kapható, a kreatint használók nagy részét a tinik teszik ki.

A legtöbb sportoló a kreatint erőnövelés miatt szedi. Viszont a szer fiatalokra gyakorolt rövid és hosszú távú mellékhatásai még nem lettek tanulmányozva. Felnőtteknél végzett kutatásoknál azt találták, hogy a kreatin segíthet a rövid nagy energiakifejtést igénylő gyakorlatokban, és az utána történő gyors regenerációban. Így például a sprintben vagy a súlyemelésben. Bár az is tény, hogy a kutatók az atléták harmadánál semmilyen hatást nem tapasztaltak. Ami viszont biztos, hogy a kreatin nem növeli a kitartást, sem pedig a hosszú távú teljesítőképességet.
A kreatin leggyakoribb mellékhatásai: súlyfelesleg megjelenése, alhasi fájdalmak, hasmenés, izomgörcsök. Azoknak, akiknek veseproblémáik vannak, lehetőleg ne szedjék ezt a kiegészítőt, ugyanis komoly negatív hatásai lehetnek a vesét illetően. A szakemberek 18 év alatt nem ajánlják a kreatin használatát, ha pedig később mégis a kreatin mellett döntesz, mindenképp beszélj az orvosoddal, a mellékhatásokról, a hatásokról és a megfelelő mennyiségről!

Zsírégetők

A zsírégetőket gyakran készítik egy efedra nevű gyógynövényből. Ez a szer stimulánsként működik, amely gyorsítja az anyagcserét. Néhány sportoló fogyás vagy energianövelés végett használja. Azonban tudni kell, hogy az efedra alapú gyógyszerek a legveszélyesebbek között vannak. Bizonyítékok alátámasztják, hogy komoly szívproblémákat, stroke-ot és akár halált is okozhat.

Miután több atléta is belehalt efedrát tartalmazó kiegészítők használatába, így ezek a kiegészítők lekerültek a boltok polcairól. Természetesen a termékek nem tűntek el, az "efedra-mentes" felirat ugyan rajta van a terméken, és bár efedra nincs benne, mégis több olyan anyagot tartalmaz, amely hasonló hatással bír, mint betiltott társa. Így az ilyen termékeknél is előfordulhat magas vérnyomás vagy stroke. Több hasonló készítmény koffeint is tartalmaz, amely a többi anyaggal együtt súlyosbíthatja a mellékhatásokat. Heves szívdobogást, magas vérnyomást, nyugtalanságot, szorongást okozhat.

Jobb sportoló leszek a kiegészítőktől?

Ezek a kiegészítők még nem lettek tesztelve gyerekekre és tinikre. De számtalan más tanulmány, amelyet felnőtteken végeztek, kimutatta, hogy a legtöbb ilyen étrendkiegészítő nagyon gyenge hatással bír. A legtöbbjük nem tesz erősebbé, és egyik sem fog gyorsabbá vagy tapasztaltabbá varázsolni.

Rengeteg dolog van még, ami beleszól abba, hogy mennyire leszel jó sportoló. Ez múlik a géneken, az alkatodon, az edzésterveden, az étkezéseden, az alváson, a trénereden és még sok más dolgon.

Tippek, hogyan csökkentsd a sportolói nyomást és stresszt természetes módon

A hirdetések gyakran használnak hatásvadász és meggyőző előtte és utána képeket, hogy eladják termékeiket. Hirdetésükben mindig benne van a "rövid idő alatt, hatalmas izom" jelszó. A cégeknek csak az az érdeke, hogy minél több terméket adjanak el, és minél több pénzt szerezzenek ebből. Ezek az állítások félrevezetőek. A tinik pedig gyakran bedőlnek ezeknek, hiszen sokszor elégedetlenek alkatukkal, és a legegyszerűbb megoldásnak ezek a szerek tűnnek. Ne herdáld a pénzed felesleges és veszélyes kiegészítőkre! Inkább próbáld ki a következő természetes trükköket:

  • Aludj eleget! Kutatások kimutatták, hogy a tiniknek több mint 8 óra alvásra van szükségük, az alvás pedig különösen fontos, ha aktív sportéletet élsz. Szervezd meg jól az órarendedet! Amennyit lehet, tanulj hétvégén! Az alvásra mindig legyen időd! Ne éjszakázz!
  • Próbálj relaxálni! Az iskola, a barátok, a sportedzések talán már picit túl sok is, és semmire nincs időd. Állj meg néha és relaxálj! Csak pár perc! Gondolj egy győztes meccsre, egy aranyéremre, kapcsolj ki mindent pár percig, hidd el, segíteni fog! Pár légzőgyakorlat, egy percnyi pihenés, és hidd el újult erővel fogsz nekivágni a következő kihívásnak!
  • Egyél egészségesen! A fagyasztott, zsíros és cukros ételek hatással vannak a teljesítményedre is. Ezért inkább válassz teljes kiőrlésű termékeket, sovány húsokat, zsírszegény tejtermékeket! Természetesen egy pizzázás a haverokkal egy jó játék után megengedett! De kerüld a nasikat, és egyél inkább sok zöldséget és gyümölcsöt, ha valamit rágcsálni szeretnél!
  • Egyél gyakran! Sokan gyakran kihagyják a reggelit, vagy gyorsan ebédelnek, aztán pedig estig csak sportolnak. Nos, hidd el, fontos a rendszeres érkezés, mivel így könnyen elfáradhatsz, és a fáradtság miatt pedig sokkal nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen sérülést fogsz szerezni. Edzések után pedig mindig egyél valami könnyed, ámde táplálót!
  • Óvakodj a káros anyagoktól! A cigi csökkenti a tüdőd kapacitását, így nehezebben tudsz majd lélegzeni. Az alkohol fáradttá tesz és csökkenti az éberséget, de emellett a kéz és láb koordinációd is romolhat. Valószínűleg a csapatnak is búcsút inthetsz majd, ugyanis a legtöbb klub nem tolerálja a káros szerek használatát.
  • Eddz keményebben és okosabban! Ha elfogy a levegőd, akkor a legjobb, ha elkezded fejleszteni a légzőizmaid, és konkrétan a légzésedet fejlesztő gyakorlatokat kezdesz el csinálni. Ha úgy érzed, nagyobb lábizomra van szükséged a focipályán, akkor kezdj el tekerni, és kifejezetten lábra dolgozni! De mielőtt változtatnál a programodon, beszélj az edződdel, vagy az orvosoddal!
  • Mindig tartsd a kapcsolatot egy szakértővel! Ha bármilyen kérdésed akad, az étrendeddel, az edzésterveddel, vagy bármi mással kapcsolatban a legjobb, ha beszélsz egy szakértővel! Ez lehet, egy edző, egy táplálkozási szakértő, vagy egy orvos is! Hidd el, ők segíthetnek abban is, hogy megtaláld a legártalmatlanabb étrendkiegészítőt!

(KamaszPanasz - Cs.B., kidshealth.org)