reggeli
#Táplálkozás

Reggelizz okosan!

2014.07.06.
1 perces olvasási idő

Valószínűleg ezerszer hallottad már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ez így igaz, a helyes reggeli megalapozza a napodat. Energiát ad egész napra! Mielőtt elindulnál a suliba, vagy nekikezdenél a hétvégi teendőidhez ülj le, és egyél valami egészségeset!

Miért is kell reggelizni?

A reggeli erőt ad. Ha az iskolában vagy, vagy sportolsz, akkor a reggeli segít abban, hogy elég erőd legyen hozzájuk. Persze a délutáni programokhoz még később is gyűjtesz erőt, hiszen ebédelsz, de mi van, ha például tesi órával indul a nap? Persze ilyenkor nem jó, ha tele van a hasad, de nem is kell sokat enni.

A reggelitől jobban tudsz koncentrálni. Ismét egy sulis érv, ha reggelizel, mielőtt elindulsz, jobban tudsz majd figyelni az órákon. Ráadásul, ha éhes vagy, a gondolataid elterelődnek az órai munkáról, vagy esetleg a dolgozatról is! Emellett a reggelitől jobb kedved lesz! Az éhes emberek ingerlékenyebbek, rosszabb a kedvük. Látod, már három nyomós ok is van arra, hogy reggelizz! De most felmerülhet a kérdés: mit is egyél?

Mit fogyassz reggelire?

Tej

A tejben sok kalcium van, amire nagy szüksége van a szervezetednek! Mondhatod, hogy utálod a tejet, de nem muszáj az undok, forralt, pillés tejet meginnod! Ihatod kakaó, tejeskávé formájában, de akár müzlivel is.

Narancslé

A benne lévő C-vitamin véd a megfázás ellen, és egészségesen fog tőle kinézni a bőröd és a körmeid. Emellett feldob, és talpra állít, ami reggel igen jól jön.

Kenyér, péksütemények

A legjobb, ha teljes kiőrlésű, mert az tele van rostokkal, segíti az emésztést. Viszont a fehér kenyérben sok a kalcium. A magvas kenyerek pedig igazán finomak, gondolj csak a szezámmagos, napraforgómagos kenyérre! Válassz olyat, amilyet szeretsz!

Vaj

Ha már kenyeret eszel, akkor meg is kell kenned valamivel. A vajat nagyon érdemes fogyasztani, A-, D-, E-, és K-vitamin van benne. Ezek nemcsak a testedre vannak jótékony hatással, de még a szépségedre is!

Felvágott

A kenyérre érdemes valamilyen felvágottat is tenni. A baromfifelvágottakban B3-vitamin van, ami jótékonyan hat a bőrödre. Emellett fehérjét tartalmaz, amire igenis szükséged van!

Sajt

A sajtokban szintén sok a kalcium, tehát jót tesznek csontjaidnak. Emellett megfékezik a fogszuvasodást.

Zöldségek

Minél több, annál jobb! Lehet szeretni, vagy nem szeretni a zöldségeket, biztosan szükségünk van rájuk. Rengeteg zöldség létezik, és egyet-kettőt közülük biztosan kedvelsz. Nem hinném, hogy sokat kell beszélnem a jótékony hatásairól, a lényeg, hogy fogyassz minél többet!

Tojás

A tojás a B12 vitamin egyik fő forrása. Ez a vitamin nyugtató hatású, jól jön például egy nehezebb dolgozat előtt. Emellett a tojásban sok fehérje és ásványi só is van. Ne ragadj le a kemény tojásnál, fogyaszd minél több változatát! Legyen buggyantott, vagy rántotta, a lényeg, hogy fogyaszd változatosan!

Remélem, hogy a leírtak után rá fogsz jönni, érdemes pár percet szakítani arra, hogy egészségesen reggelizz! Hidd el, megéri!

(Gy. A.)