diéta
#Táplálkozás

A legnépszerűbb gluténmentes ételek

2023.11.30.
2 perces olvasási idő

A glutén egy olyan összetevő, amelyet a gabonákban (árpában, búzában és rozsban) találhatsz meg. A glutén lisztérzékenyeknél bélproblémákat okoz. Gluténmentesen úgy táplálkozhatsz, ha kihagyod étrendedből ezeket a gabonaféléket.

Gluténmentes diéta során nagyon fontos az ételek összetevőit figyelned, hiszen egyes termékekben "bújtatva" van glutén. A maláta-tartalmúak árpát, míg a növényi olaj tartalmúak búzát tartalmaznak. A zab teljesen gluténmentes, ám egyeseknél növeli az olyan gyomortüneteket, mint a hasfájás, a felfúvódás és a hányinger.

Búcsúzz a kedvencektől

Nagyon nehéz olyan kenyeret találni, amely illeszkedik a gluténmentes diétádba – a fehér kenyér, a muffinok, a croissant-ok, a hamburgerek és a tészták, valamint a pizza is tiltólistára kerül. Persze vannak gluténmentes kenyerek is, de ezeket nem találhatod meg mindegyik szupermarketben. Ezek a termékek főleg rizsből vagy krumpliból készülnek – keresd a 100% gluténmentes feliratot!

A tipikus reggelire való müzliket is kerülni kell egy gluténmentes diétában. Persze a kukorica vagy rizs alapú müzlik jók lehetnek. Ha nem tudod elképzelni a reggeledet müzli nélkül, bogarászd át a szupermarketek polcait és keresd a gluténmentes változatokat!

A tészta búzából van, legyen bármilyen formája vagy neve. A spagettit, a makarónit is kerülnöd kell, amikor gluténmentes diétán vagy.

Bővebben: 10 étel, amit jobb elkerülnöd gluténmentes diéta esetén

Mit is egyél?

A héjában sült krumplit finom dolgokkal töltheted meg, ha pedig nem tudsz lemondani a tésztáról, akkor válassz gluténmentes változatot, például rizstésztát.

A ropogtatnivalók nagy része búzát tartalmaz, így a kekszeket is mellőznöd kell a diéta ideje alatt. Ha hiányolod, itt is tudunk alternatív megoldásokkal szolgálni – a rizspufikat vagy a chipset akár fel is turbózhatod valami krémmel, de a legjobb gluténmentes ropogtatnivalónak a popcorn bizonyul.

A rántott ételeket, ezáltal a csirkefalatkákat is érdemes kerülnöd, hiszen búzából készült liszttel készítik őket. Persze nem kell lemondanod a friss csirkéről, halról és egyéb húsfajtákról – grillezve, sütve, főve is fogyaszthatod őket, csak az elkészítés módjára és a köretre kell odafigyelned. Nem csak hotdog létezik!

Sajnos a legtöbb sütit és tortát is kerülnöd kell a liszt miatt – de persze rengeteg módon kielégítheted az édességek iránti vágyadat. A kemény cukrok és a gumicukrok általában teljesen gluténmentesek. Ráadásul akár speciális sütiket is vehetsz speciális sütödékben, csak meg kell találnod a számodra megfelelő, gluténmentes változatot. Fontos tudni, hogy a sör is tartalmaz glutént, hiszen a legtöbb fajtája malátából készül. A borok és a likőrök gluténmentesek, így ha elmúltán 18 éves és koccintani támad kedved, ezeket az italokat választhatod.

Persze a krumplin és a rizsen kívül rengeteg gluténmentes ételt találsz – gondolj csak a tojásra, a gyümölcsökre, a zöldségekre és a tejtermékekre. Azonban ha ezek fagyasztott változatát, vagy sajtot és ízesített joghurtot vásárolsz, feltétlenül nézd meg a címkét, mert előfordulhat, hogy ezek is tartalmaznak glutént!

Ám így is nehéz lehet a helyzeted egy étteremben, nem tudhatod, hogy mi miből készül – ilyenkor érdemes beszélni a séffel vagy a pincérrel, biztosan van olyan étel, amely finom és gluténmentes.

Maradj tünetmentes

A lisztérzékenyeknél már egy kis glutén is árthat a bélrendszernek, felfúvódást, gázosodást, fogyást, gyengeséget, megváltozott székelési szokásokat okozva. Számukra ezért fontos a gluténmentes diéta betartása.

Sajnos a gluténmentes diétának is vannak hátulütői, nagyon nagy kihívás lemondani a tésztáról, a kenyérről vagy a tortáról, ám ha ügyes és kitartó vagy, mindenképpen jól fogsz járni. S ne feledd, mindenképpen beszélj az orvosoddal, mielőtt új étrendbe kezdenél!

(KamaszPanasz - Gy.A., Forrás: webmd)