egzotikus gyümölcs
#Táplálkozás

Egzotikus gyümölcsök: hogyan fogyasszuk őket?

2023.08.01.
2 perces olvasási idő

Lehet, hogy még nem is hallottál ezekről a finom, ám annál egészségesebb trópusi gyümölcsökről - pedig ha tudnád, hogy milyen jók is a szervezetednek, rohannál a zöldségeshez. Nézd meg, hogy ezek a vitaminban gazdag trópusi gyümölcsök hogyan hatnak a szervezetedre, és azt is, hogy miként fogyaszd őket. Olvasd el gyors tippjeinket!

1. Maracuja

Egzotikus gyümölcsök

A kissé tojás alakú, lila, piros vagy sárga színű maracuja hihetetlenül gazdag A- és C-vitaminban, rostokban és káliumban, ráadásul egy egész gyümölcs nem tartalmaz többet 16 kalóriánál! Olyan íze van, mint a guavának, csak kicsit savanykásabb. Vágd ketté és kanalazd ki finom magjait, de akár joghurttal is fogyaszthatod. Gyümölcssalátában is isteni, de húsokhoz is ízletes. Ha pedig turmixolod, koktélokban vagy szószként is fogyaszthatod.

2. Csillaggyümölcs, avagy Carambola

carambola

Egy fényes, aranysárga gyümölcs, aminek olyan íze van, mintha a citrusokat almával és szilvával kevernénk. Savanykás, de csak 40 kalóriát tartalmaz - és rengeteg C-vitamin van benne! Mosd meg, szeleteld fel, majd edd meg a csillag alakú szeleteket. Nem kell kimagvazni vagy meghámozni, úgy finom, ahogy van. Nagyon finom salátákban, de köretként és magában is megállja a helyét. Igen savas gyümölcs, tehát gyomorproblémákkal küzdőknek nem ajánljuk!

3. Acai

acai

Ez egy pici, kerek, sötét gyümölcs, ami körülbelül akkora, mint egy áfonya, csak belül nagy magja van. Az íze a csokiéhoz és bogyós gyümölcsökéhez hasonlít. Leginkább italként és jeges italként fogyasztják, vagy megszárítva és más gyümölcsökkel keverve. Szuperételnek is nevezik, hiszen antioxidánsokban gazdag és még rengeteg egészséges tulajdonsága van.

4. Mangó

mangó


Főleg Északkelet-Ázsiában jellemző, tojás alakú gyümölcs, aminek a színe a zöldtől kezdve a sárgán át a pirosig terjed. Rengeteg antioxidánst tartalmaznak, valamint A- és C-vitaminokat, káliumot és rostot, emellett igazán finomak is! Csak hámozd meg, vágd ki a magjait, és élvezd az édes, trópusi ízt! Frissen, fagyasztva vagy akár szárítva is kiváló csemege, érdemes kipróbálnod!

5. Papaya

papaya

Egy nagy, körte alakú gyümölcsről van szó, ami Közép-Amerikában honos, és húsa olyan lágy, mint a vaj. Bár általában 118 kalóriát tartalmaz, rendkívül sok C-vitamint és káliumot is találhatunk benne. Frissen vagy sütve is finom, és sokat dob rajta, hogyha meglocsold egy kis citromlével.

6. Gránátalma

gránátalma


Ez a gyönyörű gyümölcs igen népszerű, így valószínűleg már hallottál róla. Akkora a mérete, mint egy almának, sötétpiros és kristályosan csillogó magvak vannak a közepében. Csak ezeket a magokat szabad fogyasztani! Édesek és ropogósak, és turmixolva is nagyon finomak. Fogyaszthatod magában, más gyümölcsökkel, esetleg joghurttal, mindenhogy igen finom desszert. Egy fél szelet úgy 80 kalória, tehát még a súlyodért sem kell aggódnod!

7. Guava

guava


Nedves, édes és finom, olyan íze van, mintha ötvöznénk az epret a körtével. Lehet fehér, sárga, rózsaszín vagy piros, de mindig apró magokkal van „bélelve”. Kerek vagy ovális alakú, kicsi gyümölcs, amiben sok C-vitamin van. Emellett találhatunk benne rengeteg rostot és A-vitamint. Frissen, italokban, de még lekvárban is kiváló, érdemes megkóstolnod!

8. Kiwi

kiwi


Ez az igen ismert barna és szőrös borítású, zöld húsú gyümölcs kiváló frissítő. Csak 70 kalóriát tartalmaz, sok rost van benne, valamint kétszer annyi C-vitamin, mint egy narancsban! Hámozd meg, majd élvezd az ízét. Salátában, italokban, joghurtokban is igen finom!

(KamaszPanasz - Gy. A. Forrás: webmd)