élelmiszer
#Táplálkozás

A 10 legegészségesebb élelmiszer

2011.02.27.
2 perces olvasási idő

Nem kell egyből olyan ijesztő dolgokra gondolni, mint a búzacsíra, a búzakorpa vagy a tofu. Ugyanis a listát nem biomániás, vegetáriánus emberkék állították össze, hanem olyanok, akik próbáltak tekintettel lenni mindenki ízlésére, kérdés az, hogy mennyire sikerült.

Egy biztos, az itt felsorolt ételek tuti, hogy mind nagyon egészségesek.

Tojás

Természetesen nem héjastól történő fogyasztására értem. Fontos, hogy a tojást felhasználás előtt alaposan, lehetőleg meleg vízben mossuk meg, mert a héján könnyen lehetnek szalmonellát okozó baktériumok. A tyúktojás lecitint, koleszterint és alapvető zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mindent, amire szervezetünknek szüksége van.

Tej

Az előző listán is helyet kapó tej az egészséges élelmiszerek listájából sem maradhatott ki, hiszen a nyomelem, ásványi- anyag, vitamin és még számos más összetevője nagyon kívánatossá teszi szervezetünk számára.

Tengeri lazac

Ki gondolta volna, hogy a halfélék is ilyen egészségesek? Pedig omega-3 zsírsavja jó hatással van a szívre, az erekre, az agyműködésre és az anyagcserére is. Jódot tartalmaz, mely serkenti a pajzsmirigyműködést, D-vitamintartalma pedig hozzájárul az erős csontozathoz.

Csipkebogyó

Mindenki szereti a nagyi csipkelekvárját, csipketeáját. C-vitaminban gazdag, hatóanyagai segítik a vérképzést, ellenállóvá tesznek a megfázással szemben, jó hatással vannak a vesére és fokozzák a vizeletkiválasztást.

Szója

Végre egy igazi vegakaja is helyett kapott, melyet valljuk be őszintén, mi húsevők kevesen ismerünk ízéről, de nem ártana, mert a legtöbb szójababtermék gazdag rákellenes hatóanyagokban gazdag, véd a rheuma és a cukorbetegség kialakulása ellen.

brokkoli

Brokkoli

A brokkolit sokan nevezik rákellenes zöldségnek. C, E vitaminjai, valamint A provitaminja felfegyverzi sejtjeinket a rákkeltő szabadgyökök támadása ellen. Ez a nem mindenki által kedvelt zöldség rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszert és védenek a csontritkulás ellen. Tehát itt az ideje megkedvelni!

Sovány marhahús

Szinte hihetetlen, hogy egy darab marhahús is szinte ugyanannyi jó tulajdonsággal rendelkezik, mint egy brokkoli: jó hatással van a bélműködésre, véd a cukorbetegség kialakulása ellen és serkenti szervezetünk ellenálló képességét. Nagy mennyiségben tartalmaz cinket és hisztidint, mely fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, valamint a központi idegrendszer működését is elősegíti.

Spenót

Ez az az étel, amit anyukád hiába tömött beléd kiskorodban, még most is borsózik a hátad, ha az ízére gondolsz. Pedig meg lehet szokni! És érdemes is, mert rengeteg folsavat és vasat tartalmaz. Várandós, szoptató nőknek, vashiányosoknak kötelező. A folsav a férfiak számára is fontos az egészséges hímivarsejt-termelésben.

Zöld- és feketetea

Feketetea rendszeresen fogyasztásával csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. Fluoridtartalma erősíti a fogzománcot és gátolja a káros savak kialakulását a szájban. A zöld tea rengeteg aminosavjának köszönhetően pedig erősíti az immunrendszert.

Sörélesztő

A sör rendkívül egészséges élelmiszer, nem véletlenül van annyi rajongója. Rendkívül sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A béta-glükán (természetes élesztő-alkotóelem) segít fitten tartani az immunrendszer, mert aktiválja, a testben található "falósejteket", melyek elpusztítják az ellenséges vírusokat, baktériumokat, továbbá antitestek termelődésére ösztönzi a szervezetet a kórokozók ellen.

(Sz.D.L.)