falfestés
#Szülőknek

Mire kell figyelni a kamasz szobájának újrafestésekor?

2024.02.26.
3 perces olvasási idő

A kamaszok szobájának újrafestése nemcsak egy egyszerű felújítási projekt. A lakás többi részét úgy alakítjuk ki, ahogy csak szeretnénk, a tinédzsereknek viszont a mienktől általában teljesen eltérő elképzeléseik vannak. Ilyenkor nem egyszerű kompromisszumot kötni, de ne felejtsük el, hogy ez az ő birodalmuk, megérdemelnek tehát egy kis szabadságot. Természetesen van, amiben nem engedhetünk, lássuk tehát, hogy mire érdemes odafigyelni a festés megkezdése előtt! (x)

Kommunikáció

Mielőtt belekezdünk a festék kiválasztásába, a legfontosabb az, hogy beszéljük át gyermekünkkel az egész folyamatot. Őt természetesen nem az fogja érdekelni, hogy mosható és foltálló festéket választottunk-e, kizárólag annak a színe, itt viszont jó eséllyel nem egyezik majd a véleményünk.

Gyermekünk feltehetően olyan színeket szeretne választani, amik tükrözik az egyéniségét, ami ebben a korban már nagyon fontos, ezért legyünk nyitottak a javaslataira. Ha nekünk nem tetszik a választott szín, egyszerűen becsukjuk az ajtót, és nem kell azt látnunk, de ha az ott lakó kamasz nem elégedett, az komolyan rányomhatja a bélyegét a hangulatára. Legfeljebb abba szóljunk bele, hogy egymáshoz passzoló árnyalatokat válasszon, egyébként engedjük át neki a döntés jogát.

Annak, ha gyermekünket bevonjuk a döntésbe, van egy további haszna is: így érezni fogja, hogy számít a véleménye és őszintén érdeklődünk az álláspontja iránt, ez pedig segíthet elmélyíteni a kapcsolatunkat is. Ráadásul ha a színeket ő választhatja ki, később azonban mégsem tetszik neki, máris egy fontos leckét tanult a felnőttkorról, és lehet, hogy legközelebb alaposabban átgondolja majd a döntéseit.

Színválasztás

kamasz szobaAzt már tisztáztuk, hogy a szín kiválasztása elsősorban a szoba lakójának a feladata, nekünk sem árt azonban felkészülni arra az esetre, ha bizonytalan lenne és a segítségünket kérné.

Jó ha tudjuk, hogy az egyes színek eltérő hatással vannak a szobában tartózkodó hangulatára, ezért sem mindegy az, hogy mi lesz a végső választás. A sárga például pozitivitást, vidámságot és boldogságot idéz elő, segít jó kedvre deríteni, megkönnyíti a kommunikációt és a koncentrációt, ráadásul a memóriát is javítja, így egy kamasz szobájába tökéletes választás lehet, figyelemmel a szélsőséges hangulatingadozásokra. A túl erős árnyalatoktól azért tartózkodjunk, mert megnehezítheti az elalvást és a pihenést.

Hasonlóan jó választás a narancssárga, mely rendkívül meleg és barátságos szín, növeli az önbizalmat, a függetlenség iránti vágyat, ezért introvertáltabb gyerekek ösztönzésére is kiváló lehet. A piros élénkít, azonban növelheti a pulzusszámot, a vérnyomást, és az étvágyat is, ezért nagyobb felületeken nem ajánlott a használata. Ha gyermekünk ehhez ragaszkodik, jó megoldás lehet ha az egyik falon alkalmazzuk csak, a többi pedig világos marad.

A lányok által kedvelt rózsaszín már sokkal megnyugtatóbb, kellemesebb árnyalat, az életkor előrehaladtával azonban elkezdhet „cikivé” válni, erre nem árt óvatosan felhívni gyermekünk figyelmét. Jó kompromisszum lehet viszont a lila, melynek pasztell árnyalatai nőies, mégis visszafogott hatást keltenek majd. Ez a szín elősegíti a kreativitást és az inspirációt, így a tanuláshoz is tökéletes, ugyanakkor megnyugtató hatása miatt az elalvást is segíti.

Fiúk számára az örök klasszikus a kék, mely nyugtató hatású, segít csökkenteni a stresszt és igazán pihentető környezetet teremt. Elősegíti a koncentrációt, így a tanulást is megkönnyíti. A zöld hasonló hatással bír, de amellett hogy megnyugtat, frissítő és természetes közeget is teremt, energiával tölt fel. Népszerű választás a kamaszok körében a szürke is, ami modern és stílusos hatást eredményez, megnyugtató, ráadásul szinte bármilyen színnel kombinálható, ezért kicsi az esélye annak, hogy gyermekünk gyorsan ráun majd a választására.

A festék minősége

Gyermekünk az ideje nagy részét szobájában fogja tölteni, ezért természetesen nagyon fontos, hogy olyan festéket válasszunk, melyben a lehető legkevesebb olyan anyag található, ami az egészségre káros hatással van. Szerencsére a legtöbb beltéri falfestékre ez már igaz, mégis olvassuk el alaposan az összetevők listáját. Figyeljünk arra is, hogy – mivel az ajtó folyamatosan csukva lesz, a szellőztetés pedig általában csak egy újabb üres ígéret – olyan festéket használjunk, ami megakadályozza a penészesedés kialakulását: ez nemcsak esztétikailag kellemetlen, de az egészségre is káros hatással van, ezért a legjobb elkerülni.

Fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy a kamaszok falának sok mindennel kell szembenéznie: koszos cipőtalpakkal, zsíros ujjlenyomatokkal, ételfoltokkal, de akár firkálgatásokkal és egyéb műalkotásokkal is. Ezért mindenképpen érdemes foltálló festéket választani, mely egyszerűen tisztítható, és nem szívja be a szennyeződéseket. A foltálló festék segíthet a megunt poszterek biztonságos eltávolításában is, így jóval később lehet majd szükségünk újabb falfestésre.

Engedjünk teret gyermekünk kreativitásának

Gyermekünk születésétől kezdve mi választottuk ki a szobájában használt színeket, a bútorokat, de a játékokat is mi vásároltuk, ez a teljes kontroll azonban a kamaszkor beköszöntével véget ér. Nehéz lehet ilyenkor kiengedni a kezünkből az irányítást, azonban el kell fogadni, hogy ebben a korban a fiatalok rátalálnak saját személyiségükre és stílusukra, ehhez pedig az kell, hogy döntéseiket maguk hozhassák meg. Lehet, hogy a kamasz megbánja majd a színválasztást, de sokkal nagyobb az esélye annak, hogy értékelni fogja a kapott szabadságot és azt a szobát, ahova visszavonulhat és valóban önmaga lehet.

(BP Digital Group)