/ SZÜLŐKNEK / 5 dolog, amivel őrületbe ...
  2016-03-09

5 dolog, amivel őrületbe kergetheti tini gyermekét

Manapság a tinik és a szülők egyre nehezebben találják meg a közös hangot egymással. Hol kezdődik a probléma?

- hirdetések -

Utánajártunk az 5 legidegesítőbb dolognak, amit a szülő mondhat vagy csinálhat a gyermeke előtt. Ezekre figyelve jobb kapcsolatot alakíthat ki gyermekével, a feszült légkört pedig oldani lehet.

Egy amerikai kutató nemrég több ezer tinit interjúvolt meg arról, hogy kiderítse, mi idegesíti vagy zavarja őket a legjobban. Emellett rengeteg szülőt is megkérdezett, hogy őket mi zavarja leginkább gyermekük viselkedésében. Íme, a kutatás eredménye.

"A szüleim mindig más gyermekéhez hasonlítgatnak."

Bizony, nem egyszerű dolog tininek lenni, főleg akkor nem, ha a változások közepette még valakihez hasonlítgatják is őket. Gondoljon vissza a saját gyermekkorára, bizonyára Önnek sem esett jól, ha a szomszéd tökéletes lányának érdemeivel vetették össze a sajátját. Természetes, hogy segíteni akar a gyermekének, hogy sikeres legyen, és jól boldoguljon az életben. Ám az összehasonlítgatással csak ellenkezést és dacot vált ki a legtöbb fiatalból. Próbáljon meg pozitív dolgokat felsorolni, dicsérni, és megmutatni a gyermekének, hogyan fejlesztheti a meglévő képességeit.

"A szüleim sohasem elégedettek velem."

Sok tini úgy érzi, hogy minden tőle telhetőt megtesz, és mégsem elégedettek vele. Ahelyett, hogy kritizálná gyermekét, inkább dicsérje. Ha pedig segítségre van szüksége gyermekének, segítsen neki. A kis változásokra is figyeljen: lehet, hogy gyermeke csak hármas-négyes jegyeket kap kémiából, de az előző félévhez képest jobban teljesít más tantárgyakból.

"Gázak a szüleim."

A generációs különbségek itt is érződhetnek. Amit Ön esetleg nem érez kínosnak, az lehet, hogy a gyermekének kellemetlen. Kérdezze meg a gyermekét, hogy mi az, amit nem tart “helyénvalónak”. Beszéljék meg, hogy miért tartja kellemetlennek az adott helyzetet, és ha úgy látja jónal, magyarázza el neki, hogy miért nem kell kellemetlenül éreznie önmagát ilyen helyzetekben. A legjobb megoldás a kompromisszum és a rendszeres beszélgetés.

"A szüleim mindentől féltenek, és minden miatt aggódnak."

Ami egy tininél túlzás, az lehet, hogy Önnek természetes, hiszen a gyermekét akarja védeni. Ez az időszak egy fiatal életében a tapasztalásról szól, és meg kell tanulnia, hogy a saját hibáin keresztül szerezhet tapasztalatot. Persze Ön is lehet egy kicsit engedékenyebb, például ha egy buliról van szó. Ismerje meg a kamasz barátait, és győződjön meg róla, hogy a gyermeke tudja, mit csinál.

"A szüleim mindig veszekszenek."

Egy fiatal életében, még ha nem is mutatja mindig, fontos a családi béke. A veszekedésekkel csak összezavarjuk a tinit. A konfliktushelyzeteket próbálja meg úgy kezelni, hogy ebből minél kevesebb csapódjon le a gyermekére. Beszélgessen vele, osszon meg vele néhány információt, így  jobb rálátást adhat a helyzetre.

(KamaszPanasz - onlinemontgomery.com)