drog
#Szülőknek

Egyre több a gyógyszerfüggő kamasz

2016.01.06.
2 perces olvasási idő

Miért nő egyre jobban a receptre kapható gyógyszerekkel történő visszaélések száma a tinik körében?

Néhány kamasz rendszeresen iszik, marihuánát szív és különféle, egyéb illegális szereket fogyaszt. Például olyan gyógyszereket, amelyeket az ADHD kezelésére szolgálnak, vagy amelyek a kedélyállapot javítására szednek. A kiváltó okok sokfélék lehetnek: érzelmi válság, egyedüllét, stressz, depresszió, fizikai problémák, zaklatás, erőszak, bántalmazás.

Egyre több a gyógyszerfüggő kamaszEzek a gyógyszerfüggő kamaszok gyakran csak barátokra és szeretetre, gondoskodó családra vágynak. Ők könnyen tévútra tévednek, rászoknak a drogokra, és rossz társaságba keverednek, ahol csak még inkább súlyosbodnak a problémák.

Az említett jelenség sajnos nem ritka dolog, és egyre többször fordul elő a fiatalok körében, eleinte csak eltévelyednek, ám ha nem tudnak megszabadulni a problémák gyökerétől, csak egyre mélyebbre süllyednek, olyan szintre, ahonnan már nincs visszaút.

Egy felmérés szerint a 12 és 17 év közötti fiatalok közel 8%-a különféle gyógyszereket (és gyógyszernek minősülő készítményeket) fogyasztanak nem gyógykezelés céljából. Egyre magasabb azon kamaszok és fiatal felnőttek száma is, akik gyógyszer-túladagolás miatt kerülnek elvonóra. A drogfogyasztás közel 40 százalékát receptre kapható gyógyszerekkel történő visszaélések teszik ki.

A problémát az jelenti, hogy a tinik tévesen azt gondolják, hogy a receptre kapható készítmények biztonságosabbak, mint az utcai drogok, mert az orvosok napi szinten használják azokat a gyógykezelések során. Ráadásul sok szülő könnyen hozzáférhető helyen hagyja a gyógyszereket, amiket aztán a gyerekek meg is találnak, és ki is próbálnak.

Túl könnyű rászokni a gyógyszerekre

Leggyakrabban a különféle fájdalomcsillapítókat, nyugtatókat, antidepresszánsokat és különféle serkentőket fogyasztanak engedély nélkül. A gond az, hogy nagyon könnyen hozzáférhetők és rosszra használhatók a gyógyszerek.

A problémát erősíti az a tény is, hogy a legtöbben már egy egyszerű megfázás vagy sérülés esetén is több gyógyszert bevesznek. Ezt látva a kamaszok is bátrabban kipróbálják azt, majd rájönnek, hogy az adott gyógyszer (vagy a mellékhatásai) „megoldást” jelentenek valamely problémára, és szép lassan rászoknak, majd pedig függővé válnak.

Ilyen esetben az egyetlen járható megoldást az elvonó és a terápiás kezelések jelentik. Azonban a gyerekek sokszor igen jól tudják, hogy amit cselekszenek, az rossz, ezért nagyon ügyelnek arra, nehogy lebukjanak a szüleik előtt. Így a gyógyszerfüggő társaikon kívül senki sem tud az ő kis titkukról. Leginkább akkor bukik ki a dolog, amikor a családi gyógyszeres szekrénye kiürül, vagy pénz, értéktárgyak tűnnek el otthonról.

Ám ha a szülők figyelnek a gyermekükre, észrevehetik az árulkodó jeleket: túlzott feldobottság, majd depresszió váltakozása rövid időn belül, jelentős és negatív életmódbeli/viselkedésbeli változások.

Óvintézkedések

  • Megfelelő helyen, zárva tárolja a gyógyszereket, és rendszeresen ellenőrizze annak tartalmát. Leginkább a fájdalomcsillapító, szív- és ideggyógyszerekre ügyeljen.

  • Bővítse tudását a különféle kábítószerekről, azok hatásairól.

  • Figyeljen oda a saját gyógyszerfogyasztási szokásaira, ne mutasson rossz példát a gyerekének, ne bánjon könnyelműen a gyógyszerekkel.

  • Beszélgessen el gyermekével a problémáiról, a barátairól, hogy mi a jó és mi a rossz, mit szabad és mit nem szabad tennie. Biztosítsa arról, hogy ha bármi gondja adódna, Önhöz mindig fordulhat.

(M.N. - myhealthnewsdaily.com)