érettségi
#Szülőknek

Hogyan segíthet a szülő a szóbeli érettségire való felkészülésben?

2016.05.25.
3 perces olvasási idő

A legtöbb diák az írásbelin már túl van, és elkezdődik a szóbeli felkészülési időszak, ami legalább annyira próbára teszi a szülőket is, mint a vizsgázó kamaszokat. A KamaszPanasz tippjeivel sokat segíthet gyermekének ebben a stresszes időszakban.

Változik a bevált napirend – mindenkinek

Eddig gyermeke minden reggel időben felkelt, (jó esetben) reggelizett, aztán elment a suliba. A most következő másfél hónapos időszakban gyakran 10 körül ébred, aztán addig mászkál, üldögél a házban, amíg a barátok meg nem jelennek tanulni, ismételni vele (vagy tévét nézni tanulás címszó alatt).

Hogyan segíthet a szülő az érettségire való felkészülésben?Egy idő után elege lehet abból, hogy a ház tele van kamaszokkal, akik rendetlenséget és papír cetliket hagynak maguk után, folyton étkezéssel szakítják meg a tanulást, és persze sosem pakolják el a konyhát. A tanulás és a felkészülés időszaka mind a gyermek, mind az szülő számára stresszes időszak. Bizonyára Ön is próbál segíteni, de egy idő után nehéz türelmesnek lennie.

Semmiképpen ne töltse ki gyermekén a dühét! A veszekedés veszekedést szül, és még nagyobb idegességet, ami csak tovább rontja az amúgy is feszült légkört.

Csak higgadtan!

Igen, tudjuk, könnyebb mondani, mint megtenni, de az alábbi tippekkel sokat tehet a család nyugalmáért:

  • A tanuláshoz próbáljon minél nyugodtabb légkört biztosítani, és lássa el a kamaszt elegendő mennyiségű ragasztható (postit) és hagyományos jegyzettömbbel, irattartó mappával.
  • Segítsen egy tanulási órarend összeállításában, ami alapján gyermeke könnyebben beoszthatja a tanulni- és ismételni való anyagot. Figyeljen arra, hogy elegendő ismétlő-, pihenő- és étkezési idő is szerepeljen a tanulási órarendben!
  • Bízzon benne, hogy gyermeke tudja, milyen fontos, hogy jól beossza a saját idejét! Ne kérdezgesse 10 percenként, hogyan halad! Figyeljen azonban arra, hogy a tini eleget pihenjen! Ha látja, hogy fáradt vagy túl sokat tanul, vigye el kávézni vagy egy ebédre, esetleg javasoljon egy kiadós sétát.
  • Gondoskodjon olyan tápláló, egészséges nassolnivalókról és főételekről, melyek elkészítése nem vesz el sok időt a tanulástól!
  • Töltse le a korábbi évek érettségi feladatait az internetről. Meglátja, gyermeke hálás lesz érte! Ezek időre való megoldásával nem csak az anyagot gyakorolja, de megtanulja jól beosztani az idejét is.
  • Ha a kamasz kéri, kérdezze ki vagy nézze át vele azt az anyagrészt, amiben nem olyan biztos!

Kényeztesse Önmagát is!

Figyeljen oda önmaga testi-lelki egészségére, harmóniájára – csakis így tudja biztosítani vizsgázó gyermeke számára a nyugodt, higgadt, inspiráló környezetet. Kényeztesse időnként magát és gyermekét is! Szervezzen közös kávézást, sütizést vagy pizzázást a pihenő időre, különösen, ha jól halad az anyaggal!

Ne feledje a pozitív visszajelzést, bíztassa gyermekét! Az a fontos, hogy tegye meg a tőle telhető legtöbbet, és nem omlik össze a világ, hogyha nem 100%-os az érettségije! Így is elég stressz nehezedik rá, jó időnként emlékeztetni, hogy az életben nem az érettségi vizsgaeredménye alapján fogják megítélni, értékelni.

Önnek sem szabad elfelejtenie, hogy a rossz vizsgaeredmény nem a világ vége. Különben sem ülhet egész nap a gyermeke mellett, hogy ellenőrizze, tényleg azzal foglalkozik-e, ami a dolga lenne. Gyermeke lassan felnőtté válik és az érettségi jó példa arra, hogy meg kell tanulnia felelősséget vállalnia a saját életéért. Ha nem sikerült túl fényesen az írásbeli, a tini felelőssége, hogy a szóbelin minél jobban teljesítsen.

Ne kényszerítse tanulásra a gyermekét, inkább magyarázza el neki, hogy mit tehet meg, hogy jobb legyen. A szidással, veszekedéssel csak dacot válthatunk ki, ami pedig semmi jóra nem vezet!

Hasznos tippek szülőktől szülőknek

  • Legyen gondja a gyermeke kedvenc ételeire, de figyeljen arra, hogy megfelelően étkezzen minden nap! Ne hagyja, hogy csak rágcsálnivalókon és csokin éljen. Készítsen egy gyümölcssalátát vagy zöldségtálat ropogtatnivalónak, és figyeljen arra, hogy a kávén és energiaitalon kívül megfelelő mennyiségű folyadékot igyon a tini.
  • Ne kérje számon állandóan a gyermekét a tanulással kapcsolatban. Csak akkor kérdezzen rá, ha teljesen biztos benne, hogy egyáltalán nem foglalkozott a tanulnivalóval!
  • 2014-ben a tanulás és az ismétlés talán nem teljesen olyan, mint a ’80-as években, ezt vegye figyelembe! Lehet, hogy Facebookon lóg a diák, de lehet, hogy csak jegyzeteket vagy tanácsot kért valamelyik osztálytársától vagy tanárától.
  • Mindig emlékeztesse gyermekét a szünetekre, és a pihenésre. Másfél óránként érdemes megállni, enni valamit, sétálni. A folyamatos egy helyben ülés csak lefárasztja a tanulót és a tanulást fele olyan hatékonnyá teszi.
  • 2-3 naponta beszélje át gyermekével a beosztását. Kérdezze meg, hogy halad, mit érez nagyon erősnek és gyengének a tananyagban, hogyan fogja beosztani az elkövetkezendő napokat. A tini így könnyebben fel tudja majd mérni a saját képességeit, és hatékonyabban fogja az idejét beosztani.

(Gy. R.)