Warning: simplexml_load_file(): https://www.webbeteg.hu/xml/rss_gyermekgyogyaszat.php:3: namespace error : xmlns:atom: ' https://www.w3.org/2005/Atom' is not a valid URI in /var/www/kamaszpanasz.hu/web/hir.php on line 2316

Warning: simplexml_load_file(): <rss version="2.0" xmlns:atom=" https://www.w3.org/2005/Atom"> in /var/www/kamaszpanasz.hu/web/hir.php on line 2316

Warning: simplexml_load_file(): ^ in /var/www/kamaszpanasz.hu/web/hir.php on line 2316
Etikai kódexet akarnak a szülők az iskolákban
 / SZÜLŐKNEK / Etikai kódexet akarnak a ...
  2012-03-09

Etikai kódexet akarnak a szülők az iskolákban

Minden iskolában vezessenek be a diákoknak és a pedagógusnak etikai kódexet - többi között ezt javasolja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete a hit- és erkölcstanoktatással összefüggésben az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

- hirdetések -

A szülői egyesület azt is kezdeményezi, hogy ha az állami fenntartású iskolákban kötelező hit- és erkölcstanoktatás folyik, akkor csoportokra bontással biztosítsák a tanulók vallásának megfelelő hit- és erkölcstanoktatást. Ilyen jellegű csoportbontást kell ott is alkalmazni, ha egy adott településen csak egyházi iskola működik - írták. Álláspontjuk szerint az erkölcstanoktatás alapvető feltétele a pedagógusok példamutató magatartása.

VallásA Nemzeti alaptanterv az iskolai keretek között folyó hit- és erkölcstanoktatás szervezését, tartalmának meghatározását és felügyeletének ellátását minden nevelési-oktatási intézménytípus esetén, az adott egyház, és az adott egyház nevében eljáró jogi személy hatáskörébe utalja. Tehát az egyháznak kell biztosítania a tanterveket, a tankönyveket és a képzett hittantanárokat - állapították meg.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerdán este egy rádióműsorban arról beszélt, hogy az erkölcsi nevelésre jobban fel kell készíteni a pedagógusokat. Fontosnak nevezte, hogy alapvető etikai és erkölcsi kérdésekben tájékozottak legyenek a tanárok, tudják, hogy egy-egy életkorban bizonyos erkölcsi kérdésekhez hogyan kell közelíteni. Azt remélik - emelte ki -, hogy az erkölcs- és hittanoktatástól sokkal tudatosabb lesz majd a fiatalság.

Hoffmann Rózsa szerint ugyanakkor az erkölcstan tanítását olyan értelemben nem szabad osztályozni, mint például a történelmet, mert "ez majdnem mérhetetlen". Hangsúlyozta, hogy nagyon óvatosan kell az értékelésnél eljárni, és a szülők, gyermekek világnézeti elkötelezettségét tiszteletben kell tartani.

(mti)