drog
#Szülőknek

Még egy beszélgetés a drogról

2013.10.11.
2 perces olvasási idő

Néhány szülő úgy gondolja, hogy elég egyszer elmondani a drogokkal kapcsolatos veszélyeket és figyelmeztetéseket gyermekének, és ezzel le is van tudva a dolog. Ez azonban tévedés, egy egyszeri beszélgetés még nem jelent semmit, a szülői munka sokkal többről szól!

A gyerek állandóan változik, fejlődik,és vele együtt a környezete, az őt érő hatások is változnak. Gyermeke számára az, amit Ön hónapokkal vagy évekkel azelőtt mondott a drogokról, már rég feledésbe merült. Vagyis helytelen azt gondolni, hogy egy egyszeri beszélgetéssel le lehet tudni az egészet. A felvilágosításnak sokkal inkább egy folyamatos párbeszédnek kell lennie. Az egyik legmegfelelőbb módja ennek az, ha megragadja a beszélgetésre alkalmas pillanatokat, és kötetlenül elbeszélget a gyermekével a drogokról. Használja ki az ilyen helyzetek adta lehetőségeket, hogy megfelelően felkészítse gyermekét az életre!

A gyermeke rákérdez az Ön múltjára

Kényes kérdés. Ha Ön esetleg élt a drogokkal fiatal korában, akkor kézenfekvőnek tűnik az a lehetőség, hogy hazudjon és letagadja azt a gyermeke előtt. A szakértők szerint ez azonban rossz ötlet. A gyerek előbb-utóbb rájöhet a dologra (úgysem lehet az összes bizonyítékot megsemmisíteni) és akkor Ön örökre elveszett a gyereke szemében, hazugnak és képmutatónak fogja tartani.

Válaszoljon inkább őszintén a kérdésre, de ne merüljön el a részletekben. Nem kell részletesen beszámolnia arról, hogy hogyan és mit csinált fiatalabb korában.

drogos lány

Mondja el inkább, hogy most felnőtt szemmel miért ítéli el az akkori cselekedetet, és azt is, hogy azóta már megbánta az egészet. Ne feledje, a gyerek nem csak azért kérdez, hogy Önt kényelmetlen helyzetbe hozza, sokkal inkább azért, mert rendezni szeretné a dolgokat önmagában, és ehhez az Ön iránymutatására van szüksége.

Egy rokon túl sokat iszik egy összejövetelen és jelenetet rendez

Némely gyereket nem érdekli, ha részeg felnőttet látnak, míg másokat felzaklatják a látottak. Mindenesetre érdemes megbeszélni a gyerekkel a látottakat. A nem éppen kellemes élményből előnyt kovácsolhat.

A tinik számára nehéz még összefüggést találni a könnyelmű iszogatás és a kemény alkoholizmus között, főleg az azzal járó következményeket nem tudják felfogni, megérteni. Az Ön feladata, hogy elmagyarázza neki: az alkohol megszünteti az önkontrollt. Aki korán kezdi az ivászatot, az később nehezen vagy egyáltalán nem tud megszabadulni tőle. Az ivászat tönkreteheti az ember karrierjét, életét.

Az újságban olyan cikket talál, mely ittas, drogos állapotban autót vezető tini letartóztatásáról szól

Előfordulhat, hogy a gyermeke vonakodik a drogokról és azok veszélyeiről beszélgetni Önnel, de a családi asztalnál az újságcikket felolvasva megteremthető a megfelelő légkör, így a beszélgetés nem fog kihallgatásnak vagy hegyibeszédnek tűnni a gyermeke számára. Vázolja ilyenkor az ittas-drogos vezetéssel járó következményeket, milyen negatív hatással lesz az a tini életére, hogy már szerepel a rendőrségi nyilvántartásban.

A gyereke kedvenc sztárjáról kiderül, hogy keményen drogozik

A gyerekekre komoly hatással vannak a sztárok. Ha a kedvencükkel történik valami, az felkavaró lehet a számukra és nem tudják hova tenni a történteket. Segítsen gyermekének ilyenkor megérteni, elemezni a helyzetet. Ismertesse vele a droghasználat veszélyeit, és azt, hogy hogyan lesz valakiből drogfüggő, milyen okok vezettek a függőséghez.

Az ismert emberek egy része igen egészségtelen életvitelt folytat. Hogy el tudják viselni a hajtást és a stresszt gyakran isznak vagy drogoznak. Még a gazdag és híres emberek élete is tönkremehet a drogok miatt, főleg, ha már igen fiatalon elkezdte a drogozást.

A felsorolt példák segíthetnek elkezdeni a beszélgetést. Fontos, hogy rendszeresen beszélgessen a drogokról a gyermkvel, de ne ismételje mindig ugyanazt, mert a gyermeke egy idő után nem fog figyelni Önre. Ne csak oktassa a gyerekét, hanem használja ki az alkalmat arra is, hogy közelebb kerüljön hozzá. Ha Ön nyílt és közvetlen, a gyereke közlékenyebb lesz, és a bizalmába fogadja. Az ilyen közvetlen beszélgetésekből mindketten tanulhatnak valamit.

(KamaszPanasz - N. L., webmd.com)