esemény utáni tabletta
#Vágyak

Biztonságos az esemény utáni tabletta többszöri használata?

2011.11.02.
1 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! Ma reggel szexeltem és a kondom sajnos kiszakadt, ezért szeretném megtudni, hogy érdemes-e bevenni az esemény utáni tablettát, ha körülbelül két hónapja vettem be utoljára egyet, és erre a hétvégére várom a menstruációmat?

Mennyire egészséges az esemény utáni tabletta, illetve mennyire veszélyes az, ha két hónapon belül egynél többet veszek be? Mekkora az esélye, hogy terhes leszek? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

Azáltal, hogy két hónapja bevettél egy sürgősségi fogamzásgátlót, még nem vagy védve minden közösülésnél, ami utána következik. Tehát, ha nem szeretnél babát, akkor a legjobb, ha most is beveszel egyet. A sürgősségi fogamzásgátló ugyanis tulajdonképpen egy második esély, hogy megakadályozzuk a terhességet, ha egy váratlan esemény, egy védekezés nélküli szex vagy a védekezési módszer csődje következik be. Az esemény utáni tabletta Magyarországon vényköteles, ezért mindenképpen el kell menned egy nőgyógyászati szakrendelésre, hogy felírja neked az orvos.

esemény utáni tabletta

A sürgősségi fogamzásgátló a hagyományos születésszabályozó tablettáknál alkalmazott hormonok speciális formája, amelyet 72 (vagy 120) órán belül kell bevenni, a védekezés nélküli szex után. Fontos, hogy erre a lehetőségre ne fogamzásgátlási módszerként tekints, hiszen ahogy a nevében is benne van, ezt csak kivételes esetekben szabad alkalmazni!

Milyen mellékhatásai lehetnek?

A ciklus megváltozása (mennyiségben, időben) vagy hányás, hányinger. Nem kell félned azonban a tünetektől, mert a mellékhatások nagyon ritkán fordulnak elő.

Mekkora az esélye annak, hogy terhes legyél?

Mivel nem ismertek a körülmények, nehéz pontosan megállapítani, hogy mekkora az esélyed a teherbeesésre. Mindenesetre vannak olyan tényezők, amik szűkíthetik a kört, például: a szexuális együttlét a legtermékenyebb napokon történt?

Ez az időszak leggyakrabban az ovulációt megelőző 5-6 nap és az ovulációt követő napot jelenti. Ekkor körülbelül 10-30% az esélye, hogy terhes légy. Ha azonban biztosra tudod, hogy az ovuláció már megtörtént és az aktus két nappal ezután történt, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy terhes legyél. Ennek ellenére az esemény utáni tablettát érdemes bevenned, amellyel biztosan elkerülheted a nem kívánt terhességet.

Az esemény utáni tablettáról részletesen ebben a cikkben írtunk.

(KamaszPanasz)