orális szex
#Vágyak

Mik az orális szex veszélyei?

2023.05.08.
3 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Az orális szex lehet élvezhető és egészséges része egy komoly párkapcsolatnak, amennyiben mindkét fél akarja, de arról sokan nem tudnak, hogy komoly veszélyei is vannak.

1. Orális szex és a torokrák

Az orális szex következménye torokrák is lehet. A humán papilloma vírus (HPV) a rák közvetlen okozója, ami emberről emberre terjedhet szexuális úton, beleértve az orális szexet is. A kutatók rájöttek, hogy néhány mandula és gége- vagy garatüregi rák okozója nem más, mint a humán papilloma vírus egy bizonyos típusa. A HPV elég gyakori, de nem mindig, nem minden típusa okoz rákot. Ha védve vagy a HPV-vel szemben szex alatt, akkor nem kell izgulnod a rák miatt.

CsókolózásA HPV és a száj-garatüregi rák közötti összefüggést már a 80-as évek végén, a 90-es évek elején felvetették. A kutatók felfedezték, hogy az említett rákos betegség előfordulása gyakoribb azok körében, akik korábban nem voltak hajlamosak rá.

A 90-es évek előtt ezek a rákos betegségek főként csak olyan idősebb embereknél fordultak elő, akik dohányoztak és sok alkoholt ittak. Ezután viszont a rákos megbetegedések száma elkezdett nőni azoknál a 40 év körülieknél is, akiknél ezek a rizikótényezők nem álltak fenn.

Egy 2007-es tanulmány kimutatta, hogy az száj-garatüregi rák kockázata nagyobb az olyan személyek körében, akik legalább 6 különböző partnerrel létesítettek orális szexuális kapcsolatot. Orális szex útján férfi és nő egyaránt szerezhet HPV fertőzést, a betegség nem nemhez kötött.

A HPV által okozott rák könnyebben kezelhető, mint a dohányzás vagy az erős alkoholfogyasztás miatt kialakult változata, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne veszélyes! A megelőzés érdekében az orális szex veszélyét és a száj-garatüregi rákkal való összefüggését minél szélesebb körben ismertté kellene tenni mind a fiatalok, mind az idősebb korosztály körében.

A megelőzés egyik módja a HPV elleni védőoltás beadatása, mindkét nem számára.

2. Az orális szex egyes kapcsolatokat erősít, másokat megterhel

Nem mindenki vágyik orális szexre, van, akit az ilyen jellegű szexuális kapcsolat gondolata is stresszel. Az orális szexszel kapcsolatos aggodalmak gyakran higiéniai okokból merülnek fel. Egyesek félnek a másik fél visszajelzésétől, mások nyugtalanok a teljesítményük miatt vagy nem tudják hogyan kezeljék partnerük közeledését.

Sokan nem tudják elengedni magukat ahhoz, hogy örömüket leljék az orális szexben. Néhányan azért idegenkednek az orális szextől, mert alárendeltnek érzik közben magukat. És vannak, akik úgy érzik, hogy az orális szex megerősíti kapcsolatukat. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha mindkét fél ugyanúgy akarja.

3. A védekezés nélküli orális szex kockázatai

A legtöbb szexuális úton terjedő fertőzés - beleértve a HIV-et, a herpeszt, a szifiliszt, a trippert, a HPV-t és a vírusos hepatitist - átadható orális úton. Fontos tudnunk, hogy az orális szex nem biztonságos szex. A kockázatok mértéke függ a szexuális partnerek számától, a nemtől, és attól, hogy milyen típusú orális szexben vett részt az illető.

Védekezéssel (gumióvszerrel) csökkenthető a szexuális úton terjedő fertőzések kockázata. A szexuálisan aktív tizenévesek és felnőttek többsége azonban nem védekezik. Egy felmérésen a megkérdezett felnőttek 91%-a válaszolta, hogy semmilyen formában nem védekezik orális szex közben. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az emberek többsége nem is sejti, hogy a nemi úton terjedő betegségek terjedhetnek orális úton is, vagy egyszerűen nem veszik komolyan a kockázatokat.

4. Az orális szex gyakori a tizenévesek körében

Sok tizenéves szerez tapasztalatot orális szexben mielőtt rátérnének a vaginális szexre, és nem tekintenek rá úgy, mint kockázatos együttlétre. A vaginális szexszel összehasonlítva a fiatalok nem tulajdonítanak akkora jelentőséget az orális szexnek. Bonnie Halpern-Felsher gyermekgyógyász felmérésében 580 kilencedik osztályos diákot kérdezett meg az orális szexszel kapcsolatban. Az eredmény azt mutatta, hogy a legtöbb tinédzser úgy gondolja, hogy az orális szex nem teszi ki őket sem szociális, sem érzelmi, sem egészségügyi kockázatoknak.

Egy következő tanulmány azt mutatta ki, hogy kisebb valószínűséggel számolnak be nemi úton terjedő betegségekről azok, akiknek csak orálisan volt szexuális kapcsolatuk partnerükkel, szemben azokkal, akiknek vaginálisan, vagy vaginálisan és orálisan is. Ettől függetlenül mindhárom csoportban előfordult nemi betegség. A nemi úton szerzett betegségek aránya csak 2% volt azok között, akik azt állították, hogy csakis orális szexben volt részük partnerükkel. Ez a szám 5% azok között, akik csak vaginálisan közösültek és 13% azok között, akiknek mindkét módon volt szexuális kapcsolatuk.

A tinédzserek körében a két nem másként értékelte az orális szexet. A fiúk sokkal inkább hasznot látták benne, míg a lányok kihasználtnak vagy bűnösnek érezték magukat és állították, hogy az orális szex ártott a kapcsolatuknak.

Egy másik tanulmányban 425 kilencedik osztályos tinédzsernek tettek fel kérdéseket arról, miért gondolják hasznosnak az orális szexet. Az az indok, hogy kevesebb kockázattal jár, mint a vaginális közösülés, csak az 5. helyen szerepelt a válaszok között. A négy legfőbb indok ez volt: 1) örömszerzés, 2) kapcsolat javulása, 3) népszerűbbé válás mások előtt, és 4) kíváncsiság. A sorrend különbözött a fiúk és a lányok között. Míg a fiúk körében az örömszerzés állt az első helyen, a lányok azt állították, hogy nekik a fő motiváció a kapcsolat javítása volt.

(KamaszPanasz - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)