suli
#Suli, munka

Így fedezd fel a tehetséged!

2016.06.03.
3 perces olvasási idő

Sosem haszontalan időt szánni az érdeklődésed, a képességeid mérlegelésére - ez az első lépcsőfok az önmegvalósítás, önmagad kamasz-, vagy akár felnőttkori énjének kiteljesítése érdekében. Íme, néhány ötlet, kérdés, mely mentén elindulhatsz tehetséged kibontakoztatása útján.

A tehetség felismerése

Szeretnéd jobban megismerni önmagad, és azt, hogy miben vagy tehetséges? Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket!

  • Mely tantárgyak foglalkoztatnak, hoznak lázba?
  • Miféle képességeket, tehetséget vélek felfedezni magamban?
  • Miről szeretnék még többet tudni?
  • Mit szeretnék a környezetemen vagy a nagyvilágon megváltoztatni?

E kérdésekre természetesen mindenki eltérően válaszol. A legfontosabb, amit tudnod kell: a válaszaid tükrözik majd a személyiséged egy szeletét és lerántják a leplet valódi céljaidról. Ha nehezen megy a gondolataid rendezése, íme, néhány ötlet, további kérdések, melyek mentén elindulhatsz önmagad megvalósítása útján.

Hasznos kérdések

  • Melyek a kedvenc tantárgyaid? (matek, reáltárgyak, fogalmazás, történelem)
  • Mi a hobbid? (vers- vagy novellaírás, ékszerkészítés stb.)
  • Miféle sportot szeretsz űzni?
  • Milyen különórákra jársz szívesen? (tánc- vagy zeneóra, drámaóra, művészeti órák)
  • Mely nyelveket tanulod vagy tanulnád szívesen?
  • Mely kérdések foglalkoztatnak a világ dolgaival kapcsolatban? (hajléktalanok problémája, környezetszennyezés, emberi jogok, politika stb.)
  • Hogyan tudnál másokon segíteni? (tanítás, beteg vagy sérült emberek ápolása stb.)
  • Felnőtt korodra milyen karriert, vagy foglalkozást tudnál elképzelni magadnak?

Néhány kérdés és válasz, ami téged is érinthet

Tizenhat vagyok, orvos akarok lenni. Mit kell tennem ezért?
Ahhoz, hogy orvos legyen belőled, nagyon komolyan kell tanulnod a matekot és a természettudományi tantárgyakat. Az orvosi egyetem nem szórakozás: a középiskolai évek alatt a tanulásra fordított ismereteket, fegyelmet, kötelességtudatot jól hasznosíthatod a nehéz egyetemi évek alatt. Azt javasolnám, hogy tájékozódj az egészségüggyel összefüggő, egyéb lehetőségekről is (például nővér)! Az interneten rengeteg weblapot találsz a témában.

Pályaválasztás, továbbtanulás

Tizenegy vagyok, sosem kapok jó jegyeket. Ez azt jelenti, hogy én nem járhatok majd egyetemre? Természetesen ez semmi ilyet nem jelent, de minél hamarabb törekedned kellene a jobb jegyekre. Az általános- és a középiskolai felkészülés könnyebbé teheti, de meg is nehezítheti a felsőfokú intézményekbe való bejutást. A felvételinél nyilván számításba veszik a jegyeket, ezért törekedned kell arra, hogy ha eljön az idő, a jegyek összegéből minél magasabb pontszám kerekedjen ki. Ha nem késlekedsz, s mielőbb nekilátsz a komoly munkának, nem állja majd utadat zárt ajtó.

Azt hiszem, a családom nem áll úgy anyagilag, hogy az én egyetemi taníttatásomat fizetni tudják. Mit tehetek?
Sokan ezért is vesznek igénybe ösztöndíjakat. Rengeteg pályázati lehetőség közül választhatsz. Ezentúl a jegyekből számított átlag után ösztöndíjat is fizet az állam, ha valaki jól tanul, anyagilag is jól jár.

Nem szeretnék főiskolás lenni. Ahhoz, hogy munkát kapjak főiskolát kell végezzek?
Bizonyos munkakörök szakirányú, sokszor felsőfokú végzettséghez kötöttek. Nem kötelező a középiskola után továbbtanulni, a lehetőség adott szakmai képesítés megszerzésére is. Gondold át, milyen szakmunkát végeznél szívesen, s tájékozódj a lehetőségeidről.

Hol találok több információt a számomra érdekes karrier lehetőségekről?
A legtöbb iskola rendelkezik információs adatbázissal a lehetőségeket illetően, érdemes felkeresni az iskolád továbbtanulásért felelős pedagógusát további eligazításért.

A bátyám belépett a hadsereg kötelékébe. A katonai hivatás számomra is egy lehetőség lehet
Csak ha téged is érdekel. Tisztában vagy a követelményekkel és az elvárásokkal? Ha kellőképp tájékozódtál, csak akkor szabad neked is katonai iskolába jelentkezned. Ne utánozd a bátyád, ha nem érzel magadban te is kedvet a katonaélethez.

Tizennégy éves vagyok, jók a jegyeim. Mit kell tennem még azért, hogy bejussak az egyetemre?A főiskolákon, egyetemeken szívesen látják a jó képességű, szorgalmas diákokat. Tájékozódj a felsőoktatási intézmények széles palettájáról. Légy tisztában erősségeiddel, gyengéiddel, ez jelentősen megkönnyíti számodra a választást. Ha előkészítő tanfolyamokra is jelentkezel, általuk csak növelheted a bejutásod esélyét.

Egyetemista lennél Amerikában?
Az amerikai álom igenis valóra válhat, ugyanis neked is van lehetőséged arra, hogy az Egyesült Államokban tanulj! Sokan nem tudnak róla, mások pedig a tévhitek miatt félnek még csak álmodni is erről. Nem álom, lehetséges

Tizenhat vagyok, és egyelőre még fogalmam sincs, mi szeretnék lenni felnőttkoromban. Mit tehetek?
Nyiss a világ felé, kövesd a belső hangot, gondold végig, mi iránt érzel vonzódást. Fedezd fel a benned szunnyadó tehetséget.

A másodéves évfolyamon én vagyok a harmadik legjobb. Hatalmas rajtam a nyomás, hogy még jobban teljesítsek. Hogyan tudnám elmagyarázni a szüleimnek, hogy én már eddig is megtettem a tőlem telhető legtöbbet?
A kommunikáció nagyon fontos, különösen a szülők és a gyermekek közti nem megfelelő interakciók okozhatnak számtalan nehézséget. A szüleid biztosan látják erőfeszítéseidet. Be tudod vonni őket is a munkádba, ha beszámolsz nekik a tanultakról, vagy összehozol egy tanár-szülő-diák találkozót. Ami pedig téged illet, igyekezz okosan beosztani az idődet.

Ha részt veszek minden lehetséges iskolán kívüli foglalkozáson, alig jut időm a házimra. Attól félek, hogy nem indulok majd túl jó lappal a felvételim előtt. Mit tegyek?
Az iskolában nincs más dolgod, mint, hogy tanulj. A tanulás mindennel szemben elsőbbséget élvez. Hiába veszel részt milliónyi tanórán kívüli foglalkozáson, ha a felvételire gyenge jegyeket viszel magaddal. Mindig vedd számításba a lehetőségeidet, s a korlátaidat! Mérlegelj!

(KamaszPanasz - O.K.T.)