hobbi
#Mozgás

Edzés és hobbi: hogyan végezheted egyszerre?

2023.05.18.
2 perces olvasási idő

Mi lehetne jobb kedvcsináló az erősítő gyakorlatokhoz, mint ha egy olyan cselekvéssel párosítod őket, amit szeretsz? Íme, néhány ötlet, hogy hogyan tudnál mozogni olyan szabadidős tevékenység alatt, amikbe – reméljük - a te hobbid is beletartozik.

Edzéssel hasznosabbá teheted azokat a perceket, amiket legkedvesebb elfoglaltságoddal töltesz.

Kutyaimádóknak

Ösztönözzön a szeretett házikedvenced arra, hogy vigyázz a szívedre és eddz egy kicsit!

Hogyan egyeztesd össze a hobbidat és az edzést?

Sétáltasd a kutyádat rendszeresen! Ha nincs kutyád, akkor sétáltasd a szomszéd kutyáját, vagy menj el a helyi menhelyre, és sétálj valamelyik árva kutyussal! Meglátod, milyen hálás lesz érte.

Ha ez az alternatíva nem tetszik, akkor ragassz szórólapokat a közösségi központba, a helyi könyvtárba vagy a közeli állatorvosi rendelőbe. A szórólapokra írd fel, hogy kutyasétáltatást vállalsz kisebb összegért, így két legyet üthetsz egy csapásra: pénzt kereshetsz, és jó formában maradhatsz.



Hogyan maradj motivált?

Emlékezz: nem csak magadon segítesz, a kutyáknak is örömöt szerzel. Ragassz néhány képet a kedvenc kutyusodról a szekrényedre vagy a fürdőszobai tükörre, hogy ez is motiváljon.

Fotósoknak

Mindegy, hogy emberekről, helyekről vagy tárgyakról szeretsz képeket csinálni, a szenvedélyed meg is izzaszthat. A legjobb képek nem úgy készülnek, hogy ácsorogsz egy helyben. Mozognod kell értük!

Hogyan egyeztesd össze a hobbidat és az edzést?

Menj ki a természetbe, túrázás során készíts képeket! Jó ötlet lehet, ha heti kétszer elmész sétálgatni fényképezőgéppel a kezedben. Mozgás közben is csinálhatsz képeket. Legyél ötletes! Válassz ki egy jelentéktelennek tűnő, apró kis tárgyat (pl egy szöget), fotózd le közelről, majd távolodj, és végül menj olyan messze, hogy alig látszódjon. Így a képsorozat jelentéssel töltődik meg, és közben mozogtál is egy kicsit. Ha ez az ötlet nem tetszik, akkor járkálj a városban, és fotózz embereket, épületeket. Ha embereket szeretsz fotózni, akkor sétálgass az utcákon, közben őszinte érzelmeket és sokatmondó mozdulatokat örökíthetsz meg, mivel a modelljeid nem tudnak a kép készültéről.

Hogyan maradj motivált?

Válassz minden héten egy új fotózási témát. Választhatod a barátaidat az egyik héten, a másik héten a különleges bogarakat témaként. Készíts albumot a legjobb képekből, és jelentkezz egy fotópályázatra!

Szakácsoknak

Ha a főzés a szenvedélyed, akkor az előkészületekbe is tegyél plusz energiát: főzd azt, amit a saját kertedben termeltél! A finom, otthoni ízek megérnek egy kis áldozatot.

Hogyan egyeztesd össze a hobbidat és az edzést?

Ültess a kertedbe fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsfákat. Fél óra kerti munkával annyi kalóriát égetsz el, mint ha ugyanennyi ideig bicikliztél vagy táncoltál volna.

Hogyan maradj motivált?

Gyűjts egészséges recepteket, hogy amint összegyűjtötted a terméseket, rögtön fel is használhasd őket frissen. Készíts egy táblázatot a zöldségekről és fűszernövényekről, ami azt mutatja, hogy mikor kell őket ültetni és betakarítani.

Zeneimádóknak

A zene szerelmesei gyakran érzik úgy, hogy a ritmus átsuhan a rajtuk, végigrázva a testüket belülről. Kövesd hát a dallamot, táncolj, mozogj!

Hogyan egyeztesd össze a hobbidat és az edzést?

Ha játszol valamilyen hangszeren, akkor állva gyakorolj, így 20%-kal több kalóriát égetsz el, mint egyébként. Ha nem játszol hangszeren, csak szereted a zenét, akkor mozgás közben hallgass zenét! Fuss, tornázz zene mellett, vagy egyszerűen csak táncolj a szobádban!

Hogyan maradj motivált?

Írd le, hogy mit szeretnél legközelebb csinálni. Például „megtanulni a legújabb, legnépszerűbb táncmozdulatot youtube-ról” vagy „zumbázni”. Legyél konkrét! Azt is írd fel, hogy egy héten hányszor, hány percig fogsz gyakorolni, ne csak azt, hogy „többet, mint máskor”.

Videójátékosoknak

Ha több élvezetet találsz a joystick mozgatásában, mint a mozgásban, akkor ajánljuk figyelmedbe azokat a játékokat, melyek felkelthetik az érdeklődésedet az edzés iránt.

Hogyan egyeztesd össze a hobbidat és az edzést?

Játssz olyan játékokkal, amik rákényszerítenek a mozgásra, például a Wii. Így úgy játszhatsz a kedvenc viedójátékaiddal, hogy közben az egészségedért és a jó kinézetért is teszel.

Hogyan maradj motivált?

Különösen az elején figyelj arra, hogy ne ülj sokáig a képernyő előtt, és mozogj eleget. Pl.: 30 perc számítógép, 30 perc mozgás.

(KamaszPanasz - S.A. - fit.webmd.com)