edzés
#Mozgás

Testmozgás egyszerűen, könnyen

2019.11.24.
2 perces olvasási idő

Ha tehetnéd, akkor az idő nagy részében inkább a kanapén feküdnél? Vagy túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy mozgásra gondolj? Mint a legtöbb tini, valószínűleg te sem mozogsz eleget.

Akkor tennéd a legtöbbet az egészségedért, ha naponta 60 percet mozognál. Igaz, egy óra nagyon sok időnek tűnhet, főleg egy tininek, de nem kell egyszerre megcsinálnod! Feloszthatod a 60 percet 10 vagy 15 perces időszakokra is, vagy esetleg még rövidebbekre, a napod során.

Még mindig soknak tűnik? Itt egy újabb titok: Úgy is növelheted a mozgás-adagodat, hogy le sem kell tenned a telefonodat, vagy felkelned a kanapéról. Csak adj egy kis extramozdulatot a napi rutinodhoz! Például sétáld körbe a szobát, amíg telefonálsz, vagy csinálj néhány lábemelést, amíg a kanapén fekszel.

Ha egyszer elkezdesz csak egy kicsivel is többet mozogni, meglátod, hogy milyen könnyen beépítheted a napi elfoglaltságok közé. Néhány alkalom után már a jótékony hatások is egyre elszántabbá tesznek, hiszen több energiád lesz arra, amit meg akarsz csinálni. A kulcs az, hogy rávedd magad arra, hogy többet mozogj.

Miért mozogj?

A mozgás segít az energiaegyensúly fenntartásában, vagyis akkor, amikor mozogsz, az étkezéssel bevitt energiát fel is használod. Ez megakadályozza, hogy lerakódjon a felesleg a derekadra, fenekedre, combodra. Elég jól hangzik, ugye?

Felkelsz, elmész a suliba, megmosod a fogadat. Mindezzel kalóriát égetsz. Viszont ha több kalóriát juttatsz be a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz, akkor az egészségtelen súlyfelesleghez vezethet, amitől nem csak rosszul érezheted magad, de sok egészségügyi problémához is vezet, még a tiniknél is.

Ha sokáig ülsz (például tanulsz vagy játszol), akkor néhány kalóriaégető folyamat „kikapcsol” a szervezetedben. Például az enzimek, amik zsírt oldanak a véredben „hibernálódnak”, ha túl sokáig maradsz mozdulatlanul. Ez azt jelenti, hogy ezek a zsírok (amik a súlyos szívproblémákért is felelősek) elraktározódnak.

Apró mozdulatokkal kezdd

Íme, a jó hír: csak annyit kell tenned, hogy felállsz és kitörsz a hibernációból, ezzel újra bekapcsolva az enzimek termelését.

Ha olvasol, játszol, tévézel vagy gépezel, akkor 0-50 kalóriát égetsz óránként. Ha csak felállsz, már meg is duplázódhat ez a szám, 50-100 kalóriától szabadulsz meg óránként. Ez eléggé könnyű gyakorlat, ugye? Ha lépcsőzöl vagy sétálsz, akkor ismételten megduplázódik ez az érték (100-200 kalória/óra).

Ha figyelembe vesszük, hogy milyen könnyen lehet bevinni kalóriát anélkül, hogy észrevennénk, akkor tényleg minden apró mozdulat segíthet minket, hogy egyensúlyban tartsuk a testünket.

12 apró trükk

  • Táncolj öltözködés közben!
  • Mozogj, miközben a buszra vársz! Lépegess ide-oda, emelgesd a táskád!
  • Szállj le egy megállóval hamarabb, és sétálj a suliig!
  • Sétálás közben húzd be a hasad, húzd hátra a vállaid, lélegezz mélyeket. Mindez segít abban is, hogy a tartásod jobb legyen.
  • Végezz pár nyújtógyakorlatot órák között a mosdóban!
  • Chatelés helyett inkább sétáljatok egyet, és beszéljétek meg személyesen a barátokkal a nap eseményeit!
  • A reklámok alatt végezz hasizomerősítő gyakorlatokat!
  • A reklámidő arra is kiváló, hogy kividd a szobából a szemetet, vagy leszaladj azzal a kukáig. Egy gyors rendrakás is kalóriaégető!
  • Telefonálás közben állj fel, sétálj körbe a szobában, vagy guggolj le egy bizonyos szónál!
  • Futkározz, mászókázz, bujócskázz a kistesóddal!
  • Takaríts, porszívózz, rendezd át a szekrényed! Igen, mindez munka, amivel akár 200 kalóriát is elégethetsz!
  • Játssz izzasztó videójátékokkal!

(KamaszPanasz - Gy.Z.)