torna
#Mozgás

Biztonsági tippek tornához

2024.03.19.
4 perces olvasási idő

Sokan űzik ezt a mozgásformát, ki versenyszerűen, ki kedvtelésből, azért, hogy szép, kidolgozott alakja legyen. Azonban komoly veszélyeket is rejt magában a nehéz, erőt és ügyességet igénylő feladatok, mutatványok végrehajtása. Ahhoz, hogy biztonságosan sportolhass érdemes néhány tanácsot megfogadnod, betartanod.

Miért fontos és elsőrendű a biztonság a tornában?

Balesetek mindig is voltak és lesznek is, némelyek a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is bekövetkezhetnek, azonban a többségük megfelelő előkészülettel kivédhető lenne, de sokan hanyagságból megsérülnek. Szerencsére a legtöbb sérülés nem komoly, de így is fájdalmas, és eltart egy darabig, amíg begyógyul. Leggyakoribbak a különböző húzódások, ficamok (boka, csukló, könyök), zúzódások, ütődések, főleg a lábakon és a karokon.

A csonttörés, az ínszalag-szakadás, az agyrázkódás már az igen kockázatos balesetek közé tartoznak, akár a sportkarrier végét is jelenthetik a szerencsétlenül járt fiatalnak. A megerőltetésből, a túlhajtásból adódó problémák se ritkák (hátfájás, íngyulladás és mások). Ezeken kívül még jön az a kényszer, hogy a tornászoknak karcsúnak kell maradniuk, ezért a rossz táplálkozás miatt gyengébbek és figyelmetlenebbek lehetnek, melyek egyenes utat jelentenek a különféle sérülések felé.

Tippek a felszereléshez

Amire szükséged lehet, az akképpen változik, hogy épp milyen szeren gyakorolsz vagy versenyzel. Némely a leggyakrabban előfordulóak közül:

  • Csuklópánt, kéz, könyök, térdvédők, csúszásgátlók. Az előzőek a kiálló, valamint sérülékeny testrészeket hivatottak védeni, míg az utóbbiakra a jobb fogás és csúszásgátlás miatt van szükség, ráadásul így a hólyagképződés és a kidörzsölődés is csökkenthető (például a gyűrűn, korláton).
  • Lábbeli. Az adott gimnasztikai gyakorlattól függ, hogy viselsz-e valamit vagy sem. Például a speciálisan kialakított cipőtalp segít a megcsúszás elkerülésében vagy a hirtelen megterhelés, nyomás csökkentésében landoláskor.
  • Biztonsági kötelek. A magasban végzett gyakorlatok esetén nem árt némi pluszbiztosítás, főleg kezdők számára, vagy akkor, amikor új figurát gyakorol be a versenyző.

A felszerelés karbantartásának fontossága

Nem árt megszokássá alakítani a felszerelés rendszeres ellenőrzését, ha pedig kopott vagy nem megfelelő, akkor gondoskodni annak javításáról, cseréjéről. A tornaterem/edzőterem kialakítása, felszereltsége is fontos. Ügyelni kell, hogy megfeleljenek a legalapvetőbb biztonsági szabályoknak, mind a versenyzők, mind a nézők biztonságának érdekében. A padlónak gumírozottnak kell lennie, úgy, hogy lehetőleg ne legyen csúszós. A tornaszerek alá pedig puha matracokat kell helyezni, hogy a véletlenül leeső sportoló ne törje össze magát.

Legyen kéznél elsősegélydoboz, valamint képzett szakember, aki azonnal tud segíteni baj esetén. Mindig legyen cselekvőképes felnőtt a közelben, aki segíteni tud, valamint autó és jogosítvánnyal rendelkező személy, ha sérültet kell vinni az ügyeletre. Ha súlyos fej vagy hátsérülés történik, akkor nem szabad megmozdítani a sérültet, hanem azonnal mentőt kell hívni, legyen kéznél telefon. Alapszabály, hogy egyedül sose álljon neki senki veszélyes műveleteknek, mindig legyen mellette valaki arra az esetre, ha segítségre lenne szüksége.

Felkészülés versenyre/edzésre - Hogyan érdemes nekikezdeni?

Ahogy más sportban, így is itt érdemes előre tervezni, felkészülni. Íme, hogyan:

  • Legyél jó formában! Az egészséges táplálkozás és a jó kondíció fenntartása alapfeltétel egy sportolónál. Szinte minden gyakorlat megköveteli az erős izmokat és a tökéletes koordinációt, mindkettő fejleszthető képesség. Ha jobban odafigyelsz arra, hogy mit is csinálsz, akkor nagyobb eséllyel kerülheted el a sérüléseket.
  • Jól aludd ki magad verseny vagy edzés előtt! A fáradtság rossz előjel gyakorlatilag mindenhol.
  • Kezdj megfelelő bemelegítéssel és nyújtással! Ugrálj egyhelyben vagy fuss néhány kört, mielőtt bármibe belekezdenél. Utána végezz nyújtógyakorlatokat, egy nyújtás legalább 30 másodpercig tartson, így elejét veheted az izom- vagy szalaghúzódásnak, sérülésnek.
  • Legyél tisztában önmagaddal és a képességeiddel! Amikor először kezdesz neki egy új feladatnak, akkor lassan és óvatosan tanuld meg az új mozdulatokat, ha hirtelen akarsz nehéz dolgot végrehajtani, akkor könnyen a balesetin találhatod magad. Sose végezz olyan manővert, amit nem gyakoroltál előtte alaposan.
  • Lassan és szakaszosan haladj az új dolgokkal. Ha a gerendán szeretnél feladatokat végrehajtani, akkor előtte nem árt begyakorolni a mozdulatsort a talajon, akár egy festett csík segítségével. Ha így már megy, akkor utána alacsonyra tett szeren próbáld ugyanezt, és ha már teljesen biztos a dolog, csak akkor csináld élesben.
  • Koncentrálj! Ha szétszórt vagy, nem biztos, hogy jól megy majd, de még az is lehet, hogy megsérülsz. Ha dekoncentráltnak érzed magad, napoljátok el az edzést, hiszen annyit nem ér, hogy megsérülj.

Mire érdemes figyelni edzés vagy verseny során?

  • Amikor gyakorolsz, legyen melletted valaki, lehetőleg az edződ, hogy megakadályozza, hogy leess és megsérülj, valamint segítsen, hogy ügyesebben hajtsd végre a feladatot - előfordulhat, hogy egy rossz mozdulatsor beidegződik, ami balesetveszélyes.
  • Ha valamit nem mersz megtenni, vagy kockázatosnak ítéled meg, akkor szólj az edződnek - ha nem élvezetből csinálod, akkor kevésbé leszel magabiztos és nagyobb eséllyel sérülhetsz meg.
  • Ismerd és tartsd be az összes olyan szabályt, amely rád és az általad választott eseményre vonatkozik. Legyél tisztában azzal, hogy hol a helyed, ha a pályára lépsz - nem egészséges dolog céltalanul bolyongani a többi tornász között, amikor gyakorlatoznak (versenyen egyenesen tilos), egyrészt zavarod a másikat, másrész veszélynek teszed ki mindkettőtöket, például egy véletlen összeütközés esélye nem elhanyagolható.
  • Ha nem érzed jól magad vagy fáj valamid, akkor azt tudasd az edzővel, és ne folytasd az adott gyakorlatot, mert könnyen bajt okozhatsz magadnak vagy másoknak. Ha megerőlteted magad, azzal csak azt éred el, hogy tovább fog tartani a kényszerpihenőd a sérülés miatt.
  • Ha trambulint használsz, akkor figyelj oda, hogy ne ütközz össze másokkal, ne legyenek veszélyt okozó tárgyak annak közelében. Lehetőleg a trambulin közepére érkezz ugráskor, valamint legyen matrac körülötte, ha elvétenéd a landolást.

Étkezési problémák

Igaz ugyan, hogy nem a sérülés kategóriájába tartozik, de érdemes megemlíteni, mint komoly problémaforrást. Ha nem eszel rendesen, akkor a szervezeted hamar legyengül, a koncentráló képességed lecsökken, ezek pedig könnyen vezethetnek balesethez, sérüléshez.

Ha azt veszed észre, hogy valamelyik társaddal nincs minden rendben, akkor szólj az edzőnek vagy más megbízható felnőttnek, jobb megelőzni a bajt.

Mint minden sportnál, itt is fontos, hogy tudd, mit szeretnél elérni és hogyan. A gimnasztika igen veszélyes tud lenni, ha kevesebbet adsz bele, mint 100%. Ha úgy érzed, hogy nem megy, vagy nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szeretnéd, lehangolt vagy valamiért, akkor ne erőltesd, lépj vissza, pihenj egy kicsit. Emlékezz rá, hogy mi is a célod, miért kezdtél bele. Helyezz elérhető célokat magad elé, és legyél büszke arra, amit a sportban elérsz önmagad erejéből!

(KamaszPanasz - N.L.; Forrás: kidshealth.org)