Lélek

#Lélek

1437 db cikk a témában

A kényszerbetegségek hálójában
#kényszerbetegség
2023.10.05.

A kényszerbetegségek hálójában

Obcessziv-kompulziv zavar. Ez a szóösszetétel lehet, hogy nem mond számodra semmit, de ha azt mondom, hogy vannak emberek, akik indulás előtt 4-8 alkalommal is visszamennek a lakásba ellenőrizni, hogy elzárták-e a gázt, bezárták-e az ajtót, vagy vannak, akik minden más által kidobott tárgyat módszeresen összegyűjtenek szeméthegyeket halmozva fel, akkor már tudni fogod, miről van szó.

5 módja annak, hogy tisztelettel ne érts egyet
#egyetértés
2023.10.02.

5 módja annak, hogy tisztelettel ne érts egyet

Könnyebb egyetérteni, mint nem egyetérteni. De sokat tanulhatunk azokból a beszélgetésekből, ahol hiába nem értenek egyet a felek, mégis tudnak racionálisan hallgatni és beszélgetni.

Miért olyan nehéz változtatni?
#változtat
2023.09.30.

Miért olyan nehéz változtatni?

Miért olyan nehéz tenni azért, amire vágyunk? Mit tegyünk, ha el szeretnénk hagyni a párunkat, de bizonytalanok vagyunk abban, hogy jól döntünk-e. Vagy akkor, ha javítani szeretnénk matekból, de a házi feladatokat ugyanúgy elhanyagoljuk, mint előtte? Miért?

Miről árulkodnak az álmaid?
#alvás
2023.09.28.

Miről árulkodnak az álmaid?

Tudtad, hogy átlagosan 20-23 évet töltünk alvással életünk során? Semmiképp sem lehet szó nélkül elmenni az alvás mellett. Ahhoz túl nagy részét foglalja el életünknek. Természetes, ha többet szeretnél megtudni róla, valamint az álmaidról.

Teszt: mennyire vagy bátor?
#bátorságteszt
2023.09.26.

Teszt: mennyire vagy bátor?

Hogyan reagálsz veszélyhelyzetben, kínos, nehéz szituációkban? Könnyedén „kivágod” magad vagy visszavonulót fújsz? Végezd el a tesztet, s mindjárt kiderül.

Mennyire vagy túlterhelve?
#túlterhelés
2023.09.24.

Mennyire vagy túlterhelve?

Vissza tudsz emlékezni, hogy mikor pihentél utoljára egy hatalmasat? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki, hogy elég időt fordítasz-e saját magadra!

Tiniként terhesen
#terhesség
2023.09.23.

Tiniként terhesen

„Vigyázz, mert felfázol, és nem lehet majd gyereked!” – fiatalon sokat hallhatjuk a felnőttektől. De kit érdekel? Majd aggódok ezen, ha nagy leszek. Ez a téma kamaszként egyáltalán nem aktuális. Vagy mégis…

Unom, hogy gyerekként kezelnek...
#felelősség
2023.09.22.

Unom, hogy gyerekként kezelnek...

A felnőttek nem vesznek mindig komolyan, amikor még középiskolás vagy, sőt, talán még akkor sem, amikor már főiskolára vagy egyetemre jársz. Igaz, hogy már csak egy pár évre vagy attól, hogy törvényesen is felnőttnek számíts, de a szüleid ezt sajnos hajlamosak elfelejteni. Születésedtől fogva nevelnek, úgyhogy ahhoz vannak szokva, hogy gyerekként tekintsenek rád. Azonban tehetsz pár dolgot annak érdekében, hogy elérd, hogy megváltoztassák ezt a hozzáállást. Íme, a listánk.

Hogyan harcolj a teljesítményszorongás ellen?
#teljesítmény
2023.09.19.

Hogyan harcolj a teljesítményszorongás ellen?

Meg akarsz felelni a szüleidnek, a tanároknak, a barátaidnak - a számodra fontos embereknek. A “Meg fogod nyerni!’ “Neked ezt tudni kell!”, ”Te jobb vagy, nem nem hibázhatsz !” - kijelentések általában biztatásképpen hangzanak el, de a vállaidra mégis hatalmas terhet raknak vele.

Miért ne szexelj az első randin?
#szex
2023.09.18.

Miért ne szexelj az első randin?

Mai túl szexualizált világunkban a média által naponta többször szembesülünk a kérdéssel. Hogyan is oldhatnánk fel a nagy dilemmát: szexeljünk-e az első randin vagy inkább ne? Nézzük, pro és kontra.

Mi az a hipnózis?
#hipnózis
2023.09.17.

Mi az a hipnózis?

Minden bizonnyal kevés ember létezik, akit ne érdekelne valamilyen szinten a hipnózis. Lehetnek elképzeléseink, félelmeink, akár tévhiteink is a módszerről, hiszen annyi forrásból hallunk róla. A média, filmjelenetek, szakmai cikkek szélesítik tudásunkat, ezek néha azonban félre is vezethetnek. Nézzük hát, mi is ez a dolog, amit a legtöbben hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni, varázslatnak tekinteni.

Hogyan fogadjunk el másokat?
#elfogadás
2023.09.15.

Hogyan fogadjunk el másokat?

Legjobb barátainknak is lehetnek olyan tulajdonságai, amit nem szeretünk. Másokat viszont ki nem állhatunk, és egyetlen jó tulajdonságát sem látjuk meg. Miért? Hogyan fogadjuk el őket?

Mit tegyünk a vita hevében? – 4 tipp a hatékony konfliktuskezelésért
#konfliktus
2023.09.10.

Mit tegyünk a vita hevében? – 4 tipp a hatékony konfliktuskezelésért

Konfliktusokba az életünk bármely területén kerülhetünk: iskola, baráti vagy családi kapcsolatok, munkahely, párkapcsolat. A konfliktus a mindennapok természetes velejárója, mellyel mindannyiunknak meg kell küzdeni. Egy vita közben azonban hajlamosak vagyunk érzelmeink rabjává válni, és nem tisztán gondolkodni. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy hamarabb visszataláljunk a józan gondolkodáshoz.

Önkénteskedés: hogyan és miért kezdd el?
#önkénteskedés
2023.09.08.

Önkénteskedés: hogyan és miért kezdd el?

Mi is az önkéntesség? Olyan tevékenység, amit egyedül vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként a világ bármelyik pontján a közös jó érdekében, saját akaratodból végzel bármilyen anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

Szerencsejáték és amit tudnod kell róla
#szerencsejáték
2023.09.06.

Szerencsejáték és amit tudnod kell róla

A szerencsejáték, amely sokszor a fogadást is magában foglalja, azt jelenti, hogy valamilyen értéket (például pénzt) kockáztatsz egy játék vagy egy esemény, például egy futball- vagy bokszmeccs kimeneteléért. Az emberek ezt azzal a céllal teszik, hogy pénzt nyerjenek, de gyakran több pénzt veszítenek, mint amennyit nyernek.