szex
#Lélek

Daloljunk a szexről?

2009.07.07.
1 perces olvasási idő

Szexuális tartalmú, szexuális vonatkozású üzenetet közvetítő popzenét kedvelő fiatalok körében sokkal gyakoribb a korai életkorban elkezdett nemi élet, illetve a közösülés nélküli szexuális tevékenység.

Egy felmérés szerint a szexualitást - lealacsonyító formában is - megéneklő dalok egyértelműen összefüggésbe hozhatók az ilyen típusú zenét hallgató kamaszok szexuális szokásaival.

A kutatást három nagyvárosi iskolában végezték, 7,11, 14 év körüli fiatal részvételével. A fiatalok közel egyharmada szexuálisan már a vizsgálatot megelőzően is aktív volt.

A kamaszoknak heti tizennégy órában a szexet minősítő dalokat, dalszövegeket kellett hallgatniuk. Az ilyen szövegezésű zenét hallgató kamaszok körében mintegy kétszeresére nőtt a szexuális együttlétek aránya. Nemtől függetlenül lányok-fiúk egyaránt gyakoribb szexuális találkozásokba bonyolódtak.

Akik a vizsgálatot megelőzően még egyszer sem létesítettek nemi aktust, nagyobb valószínűséggel bonyolódtak a közösülést ugyan még mellőző, de felfokozott nemi izgalommal együttjáró kapcsolatba.
A felmérés végén az érintetteket zenehallgatási szokásaikról is kikérdezték. A legnépszerűbb előadók között első helyen szerepeltek a nemiségről is gyakran éneklő zenészek.

A vizsgálatot végző kutatók szerint ez a felmérés is egyértelműen rámutat a szextartalmú médiaüzenetek és az idejekorán létesített szexuális kapcsolatok közötti nyilvánvaló összefüggésre.

(O.K.T.)

Kapcsolódó címkék

zene