/ LÉLEK / Dühkezelés fiúknak
  2017-12-31

Dühkezelés fiúknak

Kontrollálhatatlan és visszatérő agressziótól vagy frusztrációtól szenvedsz? Engeded, hogy felhalmozódjanak benned ezek az érzelmek, addig, amíg már nem tudod őket kezelni?

- hirdetések -

A harag tönkreteheti a kapcsolataidat, a karriered, a boldogságodat és az egészségedet is. Kutatások kimutatták, hogy az elfojtott harag idegességhez, depresszióhoz vagy olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a magas vérnyomás, fejfájás és emésztési problémák.

Tanuld meg kezelni a dühödet!A férfiaknak sokkal többször kell visszafogniuk magukat, és így sok érzelem halmozódhat fel bennük. Kutatások viszont kimutatták, hogy az ilyen elfojtott érzelmek miatt mire az 50 éves kort elérik, hatszor jobban vannak kitéve a szívinfarktusnak.

A haragkezelés magába foglalja azt is, hogy felismerd az érzésidet, megtaláld az okát, és egészségesen kezeld mindezt. Ahhoz, hogy ezt elérd, türelmesnek kell lenned, és sokat gyakorolnod. Van néhány tanácsunk, ami segíthet elindulni ezen az úton.

Lazíts!

Néha a legjobb módja a felhalmozódott harag elengedésének az, ha fizikailag kiemeled magad a stresszes környezetből, így esélyt adva magadnak arra, hogy lenyugodj. Az viszont nem megoldás, ha egyszerűen lelépsz. Mondd meg a másik személynek, hogy szükséged van egy kis szünetre, hogy átgondold a dolgokat. Menj el sétálni, lehetőleg egy nyugodt helyre, hallgass egy kis zenét, és minden jobb lesz.

Vegyél egy nagy levegőt!

Gyakran előfordul, hogy nem tudsz egyszerűen elsétálni, és ilyenkor más módszert kell választanod. Lassítsd egy kicsit le a dolgokat, vegyél egy-két mély levegőt, és máris tisztábban tudsz gondolkodni. Mondogass magadban olyan dolgokat, amik megnyugtatnak. Egy másik taktika lehet az, hogy elkezdesz 100-tól visszafele számolni.

Változtass a nézőponton!

Vita közben nem könnyű feladnod a saját érvedet, és a másik szempontjából nézni a dolgokat, de ha sikerül, lehet, hogy megérted őt, és meg tudtok egyezni. Miközben ezt teszed, figyeld meg a saját érveidet, és tanulj meg nevetni magadon, ha olyan szituációba kerülsz.

Bökd ki!

Sajnos sokszor annyi feszültség halmozódik fel bennünk, hogy csak egy végzetes vita formájában tudjuk kiadni magunkból. Ne hagyd, hogy idáig fajuljon a helyzet!  Beszélj az érzéseidről, még mielőtt kezelhetetlenné válnak. Beszélj róluk a családoddal, vagy egy jó baráttal, akiben megbízol. Rá fogsz jönni, hogy ha nyíltan beszélsz az érzéseidről, sokkal jobban fogod érezni magad. Az első lépés ugyanis a probléma megoldása felé az, ha beszéltek róla.

Mozogj!

Kutatók kimutatták, hogy a testedzés segít a düh levezetésében. Az agresszió és a harag összefüggésben áll egy bizonyos hormon hiányával, míg a mozgással pont ezekből termel a test többet. Ráadásul egy kis úszás, futás vagy esetleg jóga közben meg is nyugodhatsz, és átgondolhatod a dolgaidat.

Alakítsd át a haragodat!

Alakítsd át a dühödet pozitív energiává! Menj ki, és vágj egy kis tűzifát, fesd ki a garázs ajtót, vagy ültess el néhány növényt. Amíg ezt teszed, megtanulhatod, hogyan tedd félre az érzéseidet, és kezeld a helyzetet racionálisabban. Ha rájössz, hogy esetleg neked is részed van a probléma okainak kialakulásában, könnyebben megoldhatod azt később.

Fordulj szakemberhez!

Ha egyik tipp sem segített a fentiek közül levezetni a feszültséget, lehet, hogy itt az ideje felkeresni egy szakembert. A pszichológusok segítenek a dühkezelésben, és együtt könnyebben megtalálhatjátok a probléma forrását is, ha ez eddig nem sikerült.

(KamaszPanasz - Gy. Z. - health24)