könyv
#Lélek

Hogyan neveljük a muskátlit?

2012.11.15.
1 perces olvasási idő

Ehhez a nevelési feladathoz esetleg be lehet szerezni egy muskátlit. De nem fontos. Gyereket is sokkal könnyebb nevelni, ha nincs gyerekünk. - Nógrádi Gábor, a Hogyan neveljünk? című sikerkönyv szerzőjének írása.

A muskátlival is így van az ember. Képzeletben én már több hektár muskátlit neveltem fel és arattam le. (Vagy azt nem aratni kell? Mindegy. Akkor is értek hozzá.)

Tehát tegyük fel, hogy veszünk egy muskátlit. A szomszéd néni erkélyéről. Ezt beletesszük egNógrádi Gábor: Hogyan neveljünk?y cserépbe. Ha nincs cserép, akkor anyukánk tejeslábosa is megfelel erre a célra. Csak egy a fontos: gyorsabban tudjunk futni, mint az anyukánk.

A muskátli alá föld is kell. Méghozzá első osztályú. A legjobb, ha kivesszük a földet a könnyező pálma alól, amit a húgunk vagy a nővérünk négy éve ápolgat és óv a huzattól is. Ha kiabál velünk, mert kiszáradt a dudvája, mondjuk meg, hogy untuk már ezt az állandón bőgő pálmát. Most már hozzon egy olyat, amelyik röhög. Addig meg nézze a muskátlit, és tanuljon növényápolást egy szakembertől.

Miután a jó földbe elültettük a muskátlit, meg kell locsolni. De nem ám sajnálni a vizet! Tocsogjon! Azt szeretik az ilyen vízinövények. Ha közben a koszos víz lecsurog az alattunk lakó Bözsi néni száradó ruháira, és a nyanya infarktust kap, ne idegeskedjünk. Az árt a szívműködésnek.

Ha a muskátli másnapra lekókasztja a leveleit, mint aki fel van mentve tornából, akkor valószínű kifogtunk egy nevelhetetlen példányt.

Fel a fejjel! Az élet harc. Az egyik muskátli túlél bennünket, a másik nem. Ahogy Darwin bácsi mondta: hulljon a férgese. Győzzön az erősebb! A kókadt havert ki kell dobni a szemétbe.

De ne keseredjünk el, amíg a szomszéd néninek van muskátlija.

Minden tudós kudarccal kezdte.

Igaz, hogy nem mindegyiket verték el fakanállal.

(A humoros írás Nógrádi Gábor Hogyan neveljünk? című kötetében található. Móra Könyvkiadó.)

(Nógrádi Gábor - www.nogradi.hu, www.mora.hu)

Kapcsolódó címkék

család