karácsony
#Lélek

Karácsony a világ körül: Ausztrália, Új-Zéland

2020.12.26.
1 perces olvasási idő

A karácsonyi körültekintés végére érve Ausztrália és Új-Zéland napfényes ünnepi szokásainak néztünk utána.

Ausztrália

A karácsony Ausztráliában forró, ezért nem csoda, hogy a 30 fokos nappali hőségben a kötött sál és vastag gyapjú zokni helyett leginkább rövidnadrág és pamuttrikó kerül a karácsonyfa alá. Itt még a Mikulás is szörfdeszkán közlekedik a bámészkodó gyermekek legnagyobb örömére.

Az ausztrálok a nagy melegben sokszor a helyi strandon rendezik a karácsonyi lakomát, például a Sydney keleti szélén fekvő Bondi Beach ezreket vonz az év ezen időszakában. Az otthon ünneplők is a medencék partjánál tálalják fel a karácsonyi fogásokat. A hagyomány szerint Ausztráliában is pulykavacsora dukál sonkával és malacsülttel, desszertként pedig az angolszász hagyománynak megfelelően flambírozott karácsonyi szilvapuding kerül az asztalra. Az aranyláz idején szokás volt aranyrögöt rejteni a pudingba, amelyet ma már kevésbé értékes apróságokkal helyettesítenek. Aki az elrejtett kincset megtalálja, az jó szerencsére számíthat az újévben.

Új-Zéland

AngyalkákÚj-Zélandon a karácsony a nyári vakáció idejére esik, ami így egyszerre az ajándékvásárlás, a partik és családi kirándulások ideje. A karácsony ünnepét a 18. századi angol telepesek gyökereztették meg, és bár eredetileg Karácsony Apó örvendeztette meg ajándékaival a gyermekeket, az elmúlt 20-30 évben személye fokozatosan átalakult az Egyesült Államokban ismert Santa Claus mintájára. Az angol és amerikai hatás mellett az őslakos maori kultúrából is átszűrődött néhány elem a karácsony ünneplésébe, mert bizonyos spirituális maori figurák és teremtmények nagyon hasonlítanak az európai karácsonyi manókra.

Az erős angolszász hatás ismeretében nem csoda, hogy a tradicionális vacsora fő eleme a sült pulyka zöldségekkel és szósszal, illetve a konyakmártással kínált karácsonyi puding, húsos pite és püspökkenyér-szerű, aszalt gyümölcsökkel töltött sütemények

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

ünnep