bántalmazás
#Lélek

Meg tudom változtatni a bántalmazóimat?

2011.07.28.
2 perces olvasási idő

„Általában jól kijövünk, de ha ideges lesz, akkor szörnyű dolgokat mond rólam, és lökdös. Mondtam neki, hogy utálom, ha így viselkedik. Bocsánatot kér, de újra és újra megteszi. Mit csináljak, hogy megváltozzon?”

Ha a barátod/barátnőd folyton így bánik veled, nem úgy tűnik, mintha készen állna a változásra. Talán kifogásokat keresnek a viselkedésükre, vagy téged hibáztatnak a tettükért, esetleg azt gondolják, hogy nem is akkora dolog, amit tettek. Nem tudsz senkit sem megváltoztatni, hacsak nem ő maga akar változni.

Sajnos a legtöbb bántalmazott embernél csak egyre rosszabb lesz a helyzet, javulás szinte sosem történik. Csak a bántalmazók töredéke képes a változásra. Nincs garancia, hogy nem történik meg újra.

El kellene neki mondanom, hogy elég volt?

Ha úgy gondolod, hogy nem vagy veszélyben, akkor mondd meg neki, hogy nem szereted, ahogy bánik veled, és nem akarod, hogy ez újra megtörténjen. Talán már meg is tetted ezt. Légy óvatos, ha szembeszegülsz a bántalmazó féllel. Dühös és agresszív reakciót válthatsz ki belőle, ezért csak akkor tedd meg ezt, ha valóban biztonságban érzed magad.

Bizonyosodj meg róla, hogy van körülöttetek olyan, aki a segítségedre tud sietni, amikor erről beszéltek.bántalmazás

Mi történik, ha kiállok magamért?

Esetleg elutasítja a vádakat, dühös lesz és megfenyeget, kifogásokat keres („Részeg voltam. Stresszes voltam.”), bocsánatot kér és azt mondja, hogy soha többé nem fog megtörténni, vagy azt mondja, hogy nem történt volna meg, ha a megfelelő dolgot tetted volna. (A te hibád volt, mert te húztad föl.) Tartsd észben, a bántalmazás soha nem a Te hibád!

Higgyek neki, ha azt mondja, hogy meg fog változni?

„Amikor azt mondtam, hogy elmegyek, és töltsünk külön egy kis időt, könyörögni kezdett. Folyton azt mondogatta, hogy „Nem, minden megváltozik, elmegyek és segítséget kérek, dühkezelési tanfolyamra megyek.”Azt mondtam neki, hogy „Magad miatt kell megváltoznod, nem miattam. Ha nem magad miatt fogod csinálni, hanem miatta, akkor nincs miről beszélni.” Azt válaszolta, hogy „Persze, igazad van, ezt fogom tenni.” És azt gondoltam, ha megteszi ezt a lépést, akkor adhatok neki még egy esélyt. De végül nem tett semmit.”

Gyakran bocsánatot kérnek és rosszul érzik magukat amiatt, amit tettek, vagy csak azért mondják, mert nem akarják, hogy elmenj. A leggyakrabban az történik, hogy a bántalmazó viselkedése megváltozik egy időre, de nemsokára megint visszaesnek.

Gyanús, ha csak akkor ígérik meg, hogy változni fognak, ha megfenyegeted, hogy elhagyod őket. Ha eddig nem tiszteletek, ezután miért tennék? Az igazi szerelem és tisztelet nem csak a szavakon múlik, hanem a viselkedésen is.

Nem elég, ha csak bocsánatot kérnek…

- el kell fogadniuk, hogy, ami történt az az ő hibájuk volt, és nem téged kell hibáztatniuk, ki fogásokat keresni

- meg kell hallgatniuk, amit mondasz

- el kell fogadniuk, hogy újra fel kell építeniük a bizalmat kettőtök között

- el kell fogadniuk, hogy neked is van véleményed, megvannak a saját barátaid, és a sajátdöntéseid

- be kell látniuk, hogy az erőszak nem vezet semmire egy kapcsolatban

- el kell fogadniuk, hogy bántottak, és elvesztették a bizalmadat

- el kell fogadniuk, hogy soha többé nem bízol majd bennük teljesen

- el kell fogadniuk, ha véget akarsz vetni a kapcsolatotoknak

Fontold meg, még ha úgy is látszik, hogy készen állnak a változásra, hogy biztosan meg tudsz-ebízni bennük, hihetsz-e nekik? A legtöbb embernek segítségre van szüksége, hogy meg tudjon változni.

Törődj magaddal is!

A legfontosabb, hogy törődj magaddal. A bántalmazók arra kényszerítenek, hogy csak velük foglalkozz. Beszélj másokkal. Ez segít mérlegelni, hogy valaki valóban meg fog-e változni vagy nem.

Tanácsadásra van szükségük?

A tanácsadás, segíthet legyőzni az erőszakos viselkedést. Ráébreszti az embereket, hogy csakis ők felelősek a tetteikért, és nem kereshetnek kifogásokat. De ne feledd, semmi sem garantált. A változás rengeteg időbe telik és sok energiát igényel.

(P. K.)