fesztivál
#Lélek

Hogyan éljük túl életünk első fesztiválját?

2011.07.14.
2 perces olvasási idő

Egy végigdolgozott év után, amikor minden nap korán kellett kelned a suli miatt, itt az ideje, hogy kicsit magadra is gondolj, és bulizz végre. Az alábbi cikk egy nélkülözhetetlen útmutató ahhoz, hogy túléld életed első fesztiválját. (Tapasztaltabbaknak is érdekes lehet...)

Az odaút

Gyűjts pénzt és biztosítsd be a jegyedet! Ennek érdekében dolgozz év közben! Sok fiatal úgy oldja ezt meg, hogy a fesztivál helyszínén keres munkát. Van aki beáll felszolgálónak vagy a kerítések felhúzásánál segédkezik, de akad, aki a büfékben talál munkát, mint csapos vagy hamburgeres. A lényeg, hogy kreatívnak kell lenned ahhoz, hogy előteremtsd a fesztiválhoz szükséges pénzt.

Ne fizess a valószerűtlenül drága tömegközlekedésért! Úgyis mindig akad valaki az ismeretségi körödben, aki autóval megy ki a Szigetre. Maximum egy kicsit keresgélni kell utána.

Ráadásul minél többen ültök egy autóban, annál kisebb az utazási költség személyenként. Ha azonban senki más nem megy a haverok közül ugyan arra a fesztiválra mint te, nem kell megijedni, mivel rengeteg oldal van már ilyen céllal ahová bárki regisztrálhat. Tehát semmiképp sem lehetetlen a kijutás.

A szállásfesztivál

Már tízezer alatt lehet kapni jópofa kétszemélyes sátrakat, de ha a minőség is szempont, kicsit mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy gumimatrac a sátorban megvédi a hálózsákodat az átnedvesedéstől, de ha ez túl drágának hangzik, akkor néhány pulcsi és párna is megteszi.

Tegyél ki fáklyát! Hajnali négykor arccal előre bezuhanni valaki más sátrába, mert beleakadtál a fekete rögzítőkötelekbe a sötétben, nem túl kellemes élmény. A fesztiválszervezők ritkán gondolnak a sátorhelyek megvilágítására, szóval ne sajnálj éjjelente elvilágítani 50 forintot, mert ha nem teszed, megvan az esélye, hogy közeli találkozásban lesz részed egy tévelygővel.

Egészség és higiénia

Vigyél otthonról WC-papírt, nedves törlőkendőt, ipari erősségű dezodort, naptejet és fogápolási kellékeket. Ezek az életbevágó dolgok. Az elővigyázatosak és az orvostanhallgatók paracetamolt és ragtapaszt is visznek magukkal a biztonság kedvéért.

Ne állj sorban a fesztiváli zuhanyzókhoz, mert azért fogsz lemaradni a kedvenceidről. Ha már muszáj fürdened, vegyél egy nagy levegőt és inkább válassz egy szimpatikus csapot a közelben (amiből persze csak jéghideg víz folyik) és komótosan „zuhanyozz” le. Napközben soha ne menj hasonló vízlelőhelyekre, mert egy emberöltőbe telik mire sorra kerülsz.

Szex, drog, alkohol

A diákévek kétségtelenül arról szólnak, hogy új és új dolgokat fedezünk fel és ezalól a fesztiválok sem kivételek. Saját italt bevinni egyértelműen a legolcsóbb megoldás, de a legtöbb fesztiválon - főleg azokon, amelyeken valamilyen alkoholmárka a szponzor - nem fogják megengedni, hogy bevidd.

A drogok éppoly illegálisak a fesztiválokon, mint bárhol máshol. Ha te mégis kisérleteznél, lesz elsősegélyszolgálat és orvosi ellátás arra az esetre, ha túlzásba esnél. Ahogy megérkezel, keresd meg a legközelebbi elsősegély-sátrat, és ne feledd: mindent csak mértékkel! Na, és a szex. Mindig használj óvszert!!!

Öltözködés és időjárás

Magyarországon az utóbbi években tapasztalhattuk, hogy az időjárás igencsak szeszélyessé vált. Volt már rá példa, hogy a gumicsizma is alapvető kellékké vált egyes fesztiválokon. Mielőtt elindulsz, jól gondold meg, hogy viszel-e gumicsizmát, mert ha leszakad az ég az árusok előszeretettel könnyítenek a pénztárcádon gumicsizma fejében.

Szükséged lesz még vízálló dzsekire, réteges, meleg ruhákra, ha tűz a nap kalapra, éjjelre pedig valami melegebb sapkára.

Egy táska, vagy cipzáros zseb elengedhetetlen az értékeid tárolásához. Az utolsó dolog amit el akarsz veszíteni az az ötezres, amit a nagymama adott kajára.

Étkezés

Az ételek fesztiválokon nem csak hogy drágák, de az ízük leginkább a kakaós tejmasszával bevont kelbimbóra hasonlít, még akkor is, ha az áll a cimkén, hogy természetes alapanyagokból készült és hogy a származási hely: M.o.. Az előkészületek létfontosságúak és a tartós kajáknak a bevásárlólista élén van a helyük. A csipsz, a csokoládé és a gabonapehely azért praktikusak, mert olcsók, kis helyen elférnek és napokig elállnak.

És ha már unod a gyorskaját, vendégeld meg magad egy nagy tál forró, főtt étellel. Ezután valószínűleg felhagysz azzal, hogy sört reggelizz... és ebédelj... és vacsorázz... na mindegy.

Távozás

A végére minden bizonnyal teljesen kifáradsz, de indulás előtt bizonyosodj meg róla, hogy a sofőrötök teljesen józan és éber-e. Ezután kezdheted tervezni a következő fesztiválodat ahol mindezt újra át fogod élni.

(M. Á., virtualfestivals.com)