vásárlás
#Lélek

Vásárlás - Figyelj a termék összetevőire!

2011.01.03.
2 perces olvasási idő

A hatékony vásárlás nagy részben az egészséges ételek kiválasztását is jelenti. Az egyes árucikkeken lévő címkék a következő információkkal szolgálhatnak: összetevők és tápanyagtáblázat, illetve a készítés és a lejárat dátuma, valamit az étel fajtája: hús, szárnyas, hal.

Ezen adatokat valamennyi előrecsomagolt élelmiszeren és alapanyagon fel kell tűntetni. A címkék segítenek az egyes ételféleségek összehasonlításában, például kalória, zsír és fehérje valamint egyéb összetevők mennyiségének eltérését tudjuk az egyes tételek között megállapítani. Például két, általad kedvelt gabonapehely egy-egy adagjának tápanyagtartalmát, a fagyaszott pizza zsírtartalmát, vagy mennyi szénhidrát van egy zacskó kekszben. Azt is megtudhatod, hogy a kiválasztott étel tartalmaz e fontos vitaminokat és ásványi sókat.

A tapasztalt vásárlók különösen körültekintőek az egyes, „egészséges élelmiszernek” hirdetett áruk esetében. Előírás szabályozza, hogy mikor és milyen körülmények között címkézhetik a gyártók egyes termékeiket egészségesnek vagy alacsony zsírtartalmúnak. Azonban a vásárlókon múlik, hogyan fogadják ezeket, az állításokat, a saját tápanyag szükségleteik és étkezési szokásaik figyelembevételével. Például két sütemény közül, amelyiken csökkentett zsírtartalom szerepel, nem lesz feltétlenül alacsonyabb zsírtartalmú a másikhoz képest. (előírás szerint akkor kaphat egy adott termék variánsa csökkentett zsírtartalmú címkét, ha az eredetihez képest kisebb a zsírtartalma, de az eredeti verzió attól még lehet, hogy sokkal zsírosabb, mint más hasonló termékek)

Ezeket keresd a címkéken

  • Egészséges: ha az étel alacsony zsírtartalmú (főleg a telített zsírsavakban, melyeket gyakran állítanak összefüggésbe a szívbetegségekkel) koleszterin szegény, valamint csökkentett nátrium tartalmú.
  • Valamitől mentes (például cukormentes): ez esetben az élelmiszer csak minimális/elhanyagolható mennyiségben tartalmaz a károsnak-egészségtelennek tartott összetevőkből, úgymint: zsírok, telített zsírsavak, nátrium, cukor, koleszterin vagy kalória per adag.
  • Tápláló: egy adagja az ételnek, az ajánlott, napi összes tápanyag bevitelnek 10–19%-át részét fedezi.
  • Alacsony nátrium-tartalmú: egy adag étel 140mg vagy kevesebb nátriumot tartalmaz.
  • Alacsony koleszterin-tartalmú: egy adag étel 20mg, vagy kevesebb koleszterint, vagy 2g, vagy annál kevesebb grammnyi telített zsírsavat tartalmaz.
  • Alacsony zsírtartalmú: az étel egy adagja 3g, vagy annál kevesebb grammnyi zsírt tartalmaz.
  • Csökkentett (például zsírtartalmú): egy adag étel 25%-al kevesebb zsírt, vagy telített zsírsavat, nátriumot, koleszterint, cukrot tartalmaz, mint az eredeti étel.
  • Light (könnyű): egy adag 50%-kal kevesebb zsírt, vagy 2/3 annyi kalóriát tartalmaz, mint az adott élelmiszer eredeti verziója. Hozd ki a legtöbbet abból, amit veszel, avagy takarékoskodj az étellel!

Csak az egészségeset!

Azzal, hogy előre kidolgozott receptekkel és jól összeállított listákkal rendelkezel, már tettél azért, hogy az általad vásárolt élelmiszerek mind felhasználásra kerüljenek. Még néhány jó tanács, melyek abban segítenek, hogy a megfelelő minőségű-mennyiségű tápanyaghoz hozzájuthass, illetve az ételpazarlásának kivédésében.

  • Vásárolj elegendő ételt, hogy az a következő vásárlásig kitartson! Ha egészséges élelmiszerekkel vagy ellátva, akkor kisebb az esélye annak, hogy egészségtelen ételek után nyúljál. Természetesen egyes, könnyen romló ételféleségeket nem szabad előre bespájzolni, ilyenek például: friss gyümölcsök-zöldségek, nyers hús, halak.
  • Mosd meg és szeleteld fel a friss zöldség-gyümölcs egy részét! Így sokkal kisebb az esély arra, hogy a hűtő aljában fognak megromlani, míg te a sütiket vagy a fagyit csemegézed inkább. Tartsd őket kis tárolóedényekben, jól látható helyeken, így mindig lesz kéznél egy kis egészséges harapnivaló.
  • Főzz előre! Egy fárasztó nap után, nem igazán van kedved főzni és inkább csábít a gyorsétterem gondolata. Hogy ezt elkerüld, főzzél előre valamennyi ételt. Amikor akad egy kis szabad időd otthon, főzd meg az ételt és tedd a hűtőbe.

Ha éppen valamelyik kedvenc ételedet főzöd, célszerű dupla adagot készíteni, majd lefagyasztani a felét. Így ha éhes és fáradt vagy, elég egy adag fagyaszott finomságot a mikróban megmelegíteni és így a pocséklást is elkerülheted. Azok a dolgok, amik segítik vásárlásod, egyben élvezetessé is teszik azt, például: egy új és izgalmas alapanyag vagy fűszer kiválasztása minden héten. Az élelmiszer bevásárlás, egy olyan dolog, ami életed részét képezi. Olyan hamar természetessé válhat a számodra, hogy észre se veszed.

Jó vásárlást!

(Gy.A., kidshealth.com)