Smartphone
#Lélek

Smartphone függő lettél? Tudd meg, mit kezdhetsz vele!

2010.10.05.
2 perces olvasási idő

Az, hogy valóban függőséget okoz-e a Smartphone, jelenleg még nem bizonyított. Azt azonban látjuk, hogy ezek a majdnem minden- (de legalábbis sokat) tudó szerkezetek használók millióit hódították már meg, akik nem restek előkapni készüléküket a buszon, tanácsteremben, de még a hálószobában sem. A kérdés az, meddig tudjuk csupán kihasználni a technika előnyeit, és mikor kezdődik a Smartphone függőség szintje, az állandó online lét átka.

Egyre több mindent tud ez a drága kütyü, amit a kezemben tartok. Az alkalmazásokból csak egyet-kettőt említenék meg: ilyen a mindenkori e-mail ellenőrzési lehetőség, vagy például a Facebook eseményeinek követése, ha lehet státuszunk állandó szinten tartása, képeink azonnali feltöltése.

Nem új a téma, gyorsan nőtt a laptop felhasználók köre, lassan lett mindenkinek saját és aki tehette, észrevette mennyivel több időt tölt el a számítógép előtt, mint addig valaha. A Smartphone annyiban más, hogy míg a géped nem hurcolod bárhova (tisztelet a kivételnek - vagyis azoknak, akik minden felesleges percet kihasználva a vonaton, elképesztő odafigyeléssel szerkesztenek ppt-t / néznek filmet / vagy készítenek szakdolgozatot), tehát ez a szerkentyű mindig nálad lesz, hogy egy szempillantás alatt már bent is legyél a postafiókodban.

Az eredmény:

  • még át sem váltott a lámpa zöldre, és te már tudod, hogy egy új üzeneted érkezett.

Érdemes annyit tudni, hogy az igazi függőséget okozó dolgoknak három ismérve van (állítja ezt David Greenfield, a connecticuti Hartford Egyetem pszichológus munkatársa): először is egyre több kell az „anyagból”, hogy jól érzed magad (erre legismertebb példa a drog és az alkohol függőségnél növekvő tolerancia szint). Másodszor, távoltartása igencsak kellemetlen elvonási tüneteket okoz. Harmadsorban pedig a szokás káros hatással van a függőre (egészségére, családi életére).

Az tehát nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy a Smartphone egy függőséget okozó valami. Ezt is esete válogatja. Ha megvásárlása óta nincsen magánéleted, nincs egy nyugodt és szabad perced, rettegsz attól hogy valaki ír és nem tudsz neki azonnal válaszolni, úgy érzed megőrülsz ha nincs nálad a telefonod, vagy esetleg már megtörtént hogy majdnem leléptél a járdáról egy kamion elé, mert épp beragadt a touchscreen, akkor érdemes átgondolni, nem mentél-e túl messzire.

A válasz

Hogy miért okozhatnak függőséget a számítógépes technológiák, igen egyszerű a válasz: sok közülük „pszichoaktív”, vagyis képesek változtatni a hangulatodon, és kellemes érzéseket tudnak kicsikarni az amúgy fáradt, csüggedt, mégis bizakodó lélekben.

A folyamatos e-mail ellenőrzés például hasonlóképpen működik, mint a szerencsejátékok többsége: az ember egyszerűen nem tudja, mikor fog kellemes üzenetet kapni (értsd: mikor jelenik meg a három körte egymás mellett a kar lehúzása után), és ez a bizonytalanság arra sarkallja, hogy állandóan újra és újra próbálkozzon. Pénzt ugyan nem kell bedobálni, legalábbis nem konkrétan, de fizetünk a figyelmünkkel, időnkkel, ki mennyit hajlandó beáldozni.

Csak online?

Végezetül ráirányítanám a figyelmet arra a paradoxonra, ami az elektronikus kütyü használat mögött húzódik. Az elején elhisszük, hogy könnyebb lesz az életünk egy mindentudó Smartphone-nal. Sok dolgot valóban gyorsabban el tudunk intézni vele, de könnyen kiderülhet, hogy jóval több időt töltünk online állapotban, mint amennyit megspóroltunk.

Néha egyébként sem árt figyelmünket a körülöttünk lévőknek – vagy ha ne adj isten, nincs ott senki se – önmagunknak szentelni. Ez nem példabeszéd, csupán egy megfigyelés, miszerint valódi offline kapcsolatokra igenis szükségünk van.

Praktikus vizekre evezve… mit tehetsz, ha függőség környékez?

  • Tudatosítsd magadban azokat a helyzeteket és érzelmeket, amelyek a telefonod használatára késztetnek.
  • Légy erős, amikor a Smartphone csörög vagy rezeg. Nem kell mindig válaszolni. Ezt segítendő, néha érdemes kiiktatni a hanghatásokat.
  • Hozz döntést, miszerint bizonyos helyzetekben (családi együttlétek, iskolai tartózkodás esetén) és időben (mondjuk este 8 és reggel 8 között) nem foglalkozol az üzenetekkel.

(M.N.)