koncentráció
#Lélek

A top 6 koncentrációgyilkos tevékenység

2017.05.11.
2 perces olvasási idő

Megválaszolatlan levelek sorakoznak az e-mail címeden, tanulnod kellene, de nem tudsz koncentrálni, és az agyad ködös a túl kevés alvástól? Nem meglepő, hogy annyira nehezedre esik megbirkózni a feladatokkal otthon és a suliban.

Hogy segítsd a koncentrálást, a szakértők azt tanácsolják, először azt kell felismerned, hogy mi tereli el a figyelmedet. Itt a 6 leggyakoribb figyelmet elvonó dolog, és hogy mit tehetsz ellenük.

Multitasking

Ha egyszerre több dolgot csinálsz, úgy érezheted, hogy mindennel hamarabb készen leszel, ám az igazság az, hogy így több időbe telik, mint ha a figyelmedet egyszerre csak egy dolognak szentelnéd. Ennek oka, hogy sok időt veszítünk a feladatok közötti váltással. Egy 2001-es kutatásban megállapították, hogy az emberek időt veszítenek, miközben feladatot váltanak. Amikor pedig a feladatok komplexebbek vagy ismeretlenek voltak, még több időbe telt a másik feladatra váltás.

A kulcs, hogy tudd, mikor érdemes egyszerre több dolgot csinálni, és mikor nem. Például az rendben van, ha telefonálsz teregetés közben, de nem jó, ha akkor beszélsz telefonon, miközben egy elég nehéz matek házival küszködsz.

Unalom

Az unalmas feladatok elszívják az erődet, és hatásukra könnyebben elterelődik a figyelmed. Amikor unatkozol, bármi más sokkal vonzóbb lehet annál, mint amit éppen csinálsz.

Hogy ezt megelőzd, adj magadnak apró jutalmat, például egy jeges teát, vagy egy falatot a kedvenc nassolnivalódból, ha a kitűzött határidőre sikerült teljesítened a feladatot! Az is jó, ha szüneteket iktatsz be, például egy 10 perces sétát a szabadban, így időnként feltöltődhetsz. Az unalom ellen jól jöhet, ha két különböző feladatot váltogatsz. Így változatosabbá teheted a tanulást.

Mentális figyelemelvonás

Amikor valami miatt aggódsz, például, hogy bezártad-e az ajtót, mikor reggel elindultál, vagy egy beszélgetésen rágódsz, ami nem sikerült túl jól, nehéz a tanulásra koncentrálnod. Az egyik módja, hogy megszabadulj ezektől a figyelemelterelő gondolatoktól az, ha gyorsan leírod őket. Ha pedig egy probléma foglalkoztat, szánj rá elegendő időt, hogy beszélj róla valakivel, akiben megbízol. Ha van valaki, aki támogat, és aktívan meghallgat, segíthet, hogy enyhítsd az idegességet.

Hatékonyan segíthet a meditáció is. Amikor meditálsz, megtanulod kezelni a figyelemelterelő gondolatokat, így többé nem vonják el a figyelmedet, és megtanít koncentrálni.

Elektromos készülékek

Gyakran kényszert érzünk arra, hogy azonnal válaszoljunk egy üzenetre, sms-re, hívásra, ez azonban könnyen elterelheti a figyelmed. Hagyj magadnak néhány órát, amikor kizárólag a tanulásra koncentrálsz! Minél hamarabb végzel a tanulással, annál többet pihenhetsz utána. Próbáld meg minden nap csak meghatározott időközönként megnézni a telefonod, és némítsd le, ha nincs szükséged rá.

Fáradtság

Számos kutatás kimutatta, hogy az alváshiány gyengíti a koncentrációt, a rövidtávú memóriát, és egyéb mentális funkciókat. Egy kamasznak átlagosan 9-10 órát kellene aludnia naponta. Mivel az agy ebben a korban még fejlődik, jóval több alvásra van szüksége, mint egy felnőttnek.

Gyógyszer mellékhatások és egyéb orvosi problémák

Ha ezek után is problémáid vannak a koncentrációval, ha úgy érzed, az iskolai feladatok meghaladják a képességeidet, vagy ha fizikai tünetet tapasztalsz magadon (például súlygyarapodás vagy álmatlanság), akkor mindenképp konzultálj egy orvossal.

A koncentrálóképesség hiányának hátterében betegség is állhat, mint például az alvási apnoé, a depresszió, a vashiányos vérszegénység, a pajzsmirigybetegség vagy a hiperaktivitás. Bizonyos gyógyszerek, mint például az antidepresszánsok, az epilepszia gyógyszerek, az influenza injekciók is koncentrációs nehézségeket okozhatnak mellékhatásként.

(KamaszPanasz - Sz.L.)