beszéd
#Lélek

Hogyan légy tökéletes beszélgetőpartner?

2024.03.20.
4 perces olvasási idő

Szeretnél olyan beszélgetőpartner lenni, akivel mindenki szívesen beszélget? Ehhez mindenekelőtt jó hallgatóságnak kell lenned, hiszen a másokkal való kommunikáció kulcsa az értő hallgatás és az információ, amit megosztanak veled. Cikkünkből megtudhatod, hogyan válhatsz tökéletes beszélgetőpartnerré.

Mindenekelőtt –némi önismeret birtokában- nem árt tisztázni, ki melyik beszélgető-kategóriába tartozik: a kérdező-, az okoskodó-, esetleg a hencegő-típusba sorolható-e. Vagy esetleg a tökéletes társalgó ritka klasszisai lennénk?

Kérdező

A kérdező típus rendszerint véget nem érő kérdésekkel bombázza partnerét. De nem a rosszindulat vezérli: nem az a célja, hogy beszélgetőpartnere magánéletéről valós, diszkrét információhoz jusson, vagy esetleg önmagáról részleteket csöpögtessen.

Egy ilyen beszélgetés kimenetele nyilvánvalóan eléggé egyoldalú. A folytonos kérdések özönében a kérdezett fél már alig várja, hogy megszabaduljon a szűnni nem akaró érdeklődéstől, s a végén már csak egy-két szavas feleletadásra képes.

Ha magadra ismersz, s nem szeretnél folyton kérdező-kellemetlenkedő beszélgetőpartnerként ismerté válni, kerüld az eldöntendő, igen-nem típusú kérdésfeltevést, helyettük az ún. nyitott végű, kiegészítendő kérdéseket részesítsd előnyben. Amikor valamiről kérdezni szeretnél, legyél türelmes: semmi esetre se szakítsd félbe a válaszadót egy újabb kérdéssel a mondat közepén.

Hencegő

A hencegő-típus rendkívül szeret túlozni, ömlengeni, lódítani; minél nagyobb a hallgatóság, annál szívesebben hódol e szenvedélyének. Biztos abban, hogy az ő mindenkori döntése, helyzete a lehető legtökéletesebb választás: az ő iskolájánál, tanárainál jobbat találni sem lehetne, az általa képviselt nézetek kétségbevonhatatlanok stb. Hosszasan képes arról áradozni, hogy már mások is felismerték rendkívüliségét.

Ha társaságban ilyen típussal találkozol, könnyen találhatsz indokot, s egy-kettőre odébbállhatsz. Ha azonban nincs más választásod, legyél türelmes hős: vess be némi taktikát, s próbáld semleges vizekre, például köznapi témákra terelni a beszélgetést.

Ömlengő

Találkoztál már a társaság középpontjában tündökölni vágyó, az önimádattól habzó szájjal szakadatlanul mesélővel? Mindenáron rivaldafényre törekszik, törekvését nem adja fel egykönnyen. Egyfolytában magáról ömleng, szent meggyőződéssel hisz saját kiválóságában.

Tudjuk, mindenki szeret magáról beszélni, az egészséges határokat betartva ez az emberi tulajdonság senkit sem zavar. De csak az egészséges határig… Hogy te magad ne ess ebbe a hibába, figyelj magadra, s öt perc monológ után add át másnak is a szót. Ha viszont menekülni szeretnél egy ilyen „nagyszerű” ember társaságából, tudatosan váltsd témát, vagy ha többen vagytok, szólíts meg valakit a többiek közül valamilyen ürüggyel.

Türelmetlen

A mondataidat folyton félbeszakító típus mellett alig lehet befejezni a gondolatot, hisz ő úgyis tudja mit szeretnél közölni: mellette fölösleges időpocséklás a beszéd. Az ilyen ember türelmetlen, figyelmét rövid ideig képes egy dologra koncentrálni.

A közbeszólás azonban teljesen helyénvaló és indokolt, amikor például az önmagáról már jó néhány perce ömlengő beszélgetőpartnerünk „öleléséből”menekülni akarunk.

Okoskodó

Az okoskodó típusú embernek kár bármit is mondani: nem is lehet kérdés, hogy ő úgyis mindenről mindent, többet, jobban tud. A többiek álláspontja aligha foglalkoztatja, saját nézeteit azonban kérve- kéretlenül lépten-nyomon hangoztatja. Nincs lelkiismeret-furdalása, bűntudat nélkül pillanatok alatt lehurrogja a környezetét. Ha ilyen alakkal találkozol, ne akarj kiválóságban vetélkedni vele: úgyis alulmaradsz.

Talán magadra ismertél? Íme, néhány tanács, amely segíthet, hogy tökéletes beszélgetőpartnerré válhass.

Szemkontaktus

Amikor valakit hallgatsz, fontos, hogy odafigyelj a szemkontaktusra. Ez azt jelzi a másik félnek, hogy érdeklődsz a téma Hogyan lehetsz jó beszélgetőpartner?iránt, illetve mutatja, hogy odafigyelsz a beszélgetésre. Ha nem tartod fent a szemkontaktust a másik féllel, azt hiheti, hogy nem érdekel téged, amiről beszél veled. Figyelj a szemkontaktustra a legközelebbi beszélgetéskor!

Találd ki a „miértet” illetve a „mit”!

Annak érdekében, hogy jó beszélgetőpartner és hallgatóság legyél, ki kell találnod, a „miértet” és a „mit”. Azt, hogy miért beszélnek hozzád és azt, hogy mi az az információ, amelyet meg akarnak osztani veled. Ahhoz, hogy jó beszélőpartner legyél, gyakorolnod kell, a „miért” és „mi” kitalálását. Amikor megtalálod a választ ezekre a kérdésekre, már sokkal oda tudsz koncentálni a beszélgetésre.

Koncentrálj a beszélgetőpartneredre!

Miközben beszélgetsz valakivel, azon gondolkodsz, hogy mit fogsz válaszolni, amikor a barátod befejezte a mondandóját. Ez azonban nem fog téged jobb beszélgetőpartnerré tenni! Ha folyamatosan a válaszodon gondolkozol, miközben beszélnek hozzád, nem fogod megjegyezni az apró részleteket, amelyeket mondtak neked.

Koncentrálj arra, amit a másik fél megoszt veled. Találd ki a „miértet” és a „mit”,eközben pedig tartsd a szemkontaktust! Csak azután kezdj el gondolkozni a válaszodon, hogy a másik fél befejezte a beszédet. De miközben beszélnek hozzád, figyelj, hogy mit mond a beszélgetőpartnered! Ez a kulcs ahhoz, hogy tisztán átjöjjön az üzenet, amit közvetíteni akarnak nekünk.

Zárd ki a zavaró tényezőket!

Olyan társadalomban élünk, melyben nagyon sok a zavaró tényező. Folyamatos zajterhelésnek vagyunk kitéve, egyszerre olyan sok hangot hallunk, hogy komoly kihívást jelent teljesen odafigyelnünk a másik félre.

Annak érdekében, hogy jó beszélőpartner legyél, tudnod kell, hogy hogyan zárd ki az összes zavaró tényezőt a beszélgetés közben, beleértve a televíziót vagy éppen a mobiltelefont. Mentális döntést igényel az, hogy ki tudd zárni a zavaró tényezőket, miközben mással beszélsz, de hogyan is lehetnél jó beszélőpartner, ha a telefonod folyton cseng, a tévé pedig a háttérből szól. Szinte lehetetlen ilyen hatások közt odafigyelni. Korlátozd ezeket a tényezőket amennyire csak tudod, miközben mással beszélgetsz. Ez nem csak azt fogja mutatni a másik félnek, hogy érdeklődsz, és ténylegesen odafigyelsz rá, de a szociális készségeid is javulnak ezáltal.

Vegyél részt a beszélgetésben!

Vegyél részt te is a beszélgetésben, ne csak hallgass! Ez azt fogja mutatni a partnerednek, hogy ténylegesen figyelsz rá. Tudasd a másik féllel, hogy figyelsz arra, amit mond, és koncentrálsz rá. Ha nem veszel részt a beszélgetésben, a másik fél észre fogja venni, hogy nem érdeklődsz, és nem akar majd veled többet beszélni. Tudasd vele, hogy érdeklődsz a mondandója iránt. Jó módszer arra, hogy ezt kimutathasd, ha rövid megjegyzéseket fűzöl a beszélgetésetekhez, mint például „igen”, vagy „értem”. Ezzel tudatod, hogy ténylegesen odafigyelsz rá!

(KamaszPanasz - Gy.P.F.)