énkép
#Lélek

Hogyan fejleszthetem az énképem?

2015.09.12.
1 perces olvasási idő

Az énkép nem arról szól, hogy hogyan nézel ki, hanem, hogy hogyan érzed jól magad úgy, ahogy kinézel. Íme, néhány dolog, amit megtehetsz magadért, a jobb közérzetért, a nagyobb önbizalomért.

Beszélj olyan emberekkel akikben bízol

Kérdezd meg a véleményüket, mit gondolnak rólad! A terapeuták szintén hatásosan tudnak segíteni az énkép fejlesztésében. Beszélj arról, hogy mi miatt aggódsz a külsőddel kapcsolatban, így segíthetnek neked felfedezni a pozitív tulajdonságaid.

Gondolj máshogy a testedre!

Mi miatt érzed rosszul magad? Láttál az újságban egy tökéletesnek tűnő modellt? Esetleg nem a mai divatnak megfelelő a testalkatod? Hidd el, mindenkinek vannak hibái, még akkor is,ha a médiában hibátlannak is tűnnek ezek a személyek.

Egy olyan világban, ahol mások mondják meg hogy mi a szép, nem muszáj mindig a divatot követned. Hogyan alakíts ki egy egészséges énképet?

  • Vésd az eszedbe, hogy a szépség és az egészség két külön dolog!
  • Fogadd el azokat a tulajdonságokat , melyeket örököltél. A családban biztosan vannak öröklődő külső jegyek. Szeresd ezeket a tulajdonságokat úgy , ahogy a családod is szereted.
  • Csinálj egy listát a pozitív tulajdonságokról!
  • Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatnak téged és akikben megbízol, és fontos, hogy jól érezd velük magad.
  • Szeresd, és tiszteld a tested!

Ha meg szeretnéd változtatni a kinézeted, mindig legyél realisztikus, és ne akarj megvalósíthatatlan dolgokat. Hogyha negatív az énképed, mentálisan is változtatnod kell a felfogásodon, ha változtatni szeretnél önmagadon.

Sokan a jobb énkép érdekében egészséges életmódra váltanak: mozognak, kiegyensúlyozottan táplálkoznak, eleget pihennek. Ez gyakran az egészséges választás. Ha úgy döntesz, hogy változást vezetsz be az életmódodban, beszélj egy szakértővel, hogy mi a leghatásosabb, legegészségesebb módja ennek.

Másfajta módszerek léteznek a külső megváltoztatására, például sokan csináltatnak maguknak új frizurát, vagy olyan termékeket használnak melyek szebbé teszik a bőrt. Ezeknek a változtatásoknak gyakran jó hatása van az énképre, de az is lehet, hogy semmit nem változtatnak azon. A kulcs, hogy reális elvárásaid legyenek a változtatásokkal kapcsolatban.

Plasztikai sebészet

A műtéti beavatkozás is egy módja annak, hogy megváltoztassuk az énképünket, viszont a plasztikai sebészet sem művel csodákat. Lehet, hogy egyszerűbb megoldásnak tűnhet, ám kétségkívül fájdalmasabb is. Emellett a hirtelen változás - amiért ráadásul nem te magad küzdesz meg - lelkileg sem lesz ugyanolyan hatással rád, mint az, ha lépésenként, önmagadat legyőzve változol egy jobb irányba.

Hogyha egy drasztikus változtatást készülsz végrehajtani a külsődön, az mindig maradjon egészséges körülmények között. Jó ötlet lehet, hogyha megosztod terveidet barátaiddal, szüleiddel vagy olyan emberekkel akikben megbízol.

(G.V.)