félénkség
#Lélek

Ötletek, hogy lerázd magadról a félénkséget

2009.11.22.
2 perces olvasási idő

Ha félénk típus vagy az nem egy szükségszerű probléma. Teljesen rendben van ha idő kell hozzá, hogy bemelegedj egy új szituációban, új emberekkel. De a félénkség megakadályoz néhány embert abban, hogy annyira szociális legyen, mint amennyire szeretne.

Néhány ember kevésbé szeretné félénknek érezni magát, így jobban élvezve a beszélgetést és magukat mások társaságában. Itt van néhány tipp a félénkség legyőzésére:

1. Kezdd kicsiben, olyanokkal, akiket ismersz

Gyakorold a szociális viselkedést, mint a szemkontaktus, magabiztos testbeszéd, bemutatkozás, rövid csevely, kérdezgetés, és meghívás azokkal, akikkel a legjobban érzed magad. Mosolyogj.. Építsd így a magabiztosságodat. Aztán terjedsz ki ezt a viselkedést a barátaidra is.

2. Gondolkodj néhány beszélgetés-kezdeményezésről.

Gyakran a legnehezebb valaki ismeretlennel beszélgetést kezdeményezni. Gondolj beszélgetés kezdeményezésekről, mint a bemutatkozás („ Szia! Józsi vagyok, együtt van angolunk”),bókolás („Csodásan néz ki rajtad ez a dzseki!”), vagy kérdezés („Nem tudod mikor várható felelés?”). Ha készen állsz néhány beszélgetést indító mondattal, könnyebbé teszi, hogy közelebb kerülj valakihez.

3. Próbáld el, amit mondani akarsz

Ha kész vagy rá, hogy kipróbálj valamit, amitől eddig ódzkodtál a félénkséged miatt – mint egy telefonhívás vagy beszélgetés- előtte írd le, hogy mit akarsz mondani. Próbáld el hangosan, talán még a tükör előtt is. Aztán csak csináld. Ne aggódj, ha nem vagy pont olyan mint aki gyakorlott, vagy ha nem tökéletes. Néhány dolog magabiztosabban a másik szemében tökéletes lehet. Legyél büszke arra, hogy te megpróbáltad. Legközelebb még jobb lesz, és könnyebben megy majd.

4. Adj magadnak esélyt

Találj olyan társas tevékenységeket ahol olyan emberekkel lehetsz, akik hasonló érdeklődésűek. Adj magadnak esélyt, hogy kapcsolatba lépj ezekkel az új emberekkel, és lassan megismerd őket. Azok az emberek, akik nem bíznak magukban gyakran aggódnak amiatt, hogy elbuknak, vagy hogy hogyan ítélik meg őket mások. Az effajta félelmek, aggodalmak visszatarthatnak attól hogy megpróbáld.

Önmagában a kritika szerepe fontos számodra is: kérdezd meg magad, hogy lennél-e ilyen kritikus a legjobb barátoddal is. Esélyes, hogy ezek után sokkal jobban elfogadod majd magad. Úgyhogy kezeld magad úgy, mint a legjobb barátodat. Bátorítsd magad, ahelyett hogy a bukást várnád.

5. Fejleszd az öntudatosságodat

Mivel a félénk emberek túlságosan aggódnak mások reakciója miatt, nem akarnak „beszállni” a csónakba. Ez nem azt jelenti, hogy ők gyengék vagy gyávák. De azt igen, hogy kevésbé magabiztosak. A magabiztosság azt jelenti, hogy kiállsz magadért ha kell, kéred azt amit szeretnél, vagy amire szükséged van, vagy megmondod a magadét ha rálépnek a lábadra.

A legfontosabb, hogy légy önmagad. Az jó, ha kipróbálsz különböző ismerkedő szövegeket, amit mások is használnak. De csináld és mondd azt, ami illik a stílusodhoz. Ha önmagad vagy –dacolva azzal, hogy észrevegyenek- ez az, ami vonzza a barátokat.

(Sz.L.)