cukor
#Táplálkozás

Ne idd magad kövérre!

2011.05.13.
3 perces olvasási idő

A cukor is az élelmiszercsoportok közé tartozik? Úgy tűnik, igen, mivel kiderült, hogy a kamaszok által bevitt kalória kb. háromnegyedét a cukor teszi ki. Miért gond ez?

1. A cukor nem tartalmaz a szervezeted számára szükséges tápanyagokat.

2. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy jóval több cukrot iszol, mint gondolnád, ami egészségtelen testsúlyhoz vezet.

A szénsavas üdítőital az egyik fő cukorforrás, 5 dl kóla kb. 13 teáskanál cukrot tartalmaz!

Csábít az édesség? Próbáld ki a gyümölcsöket

Szénsavas üdítő helyett, amikor valamilyen édességre vágysz, egyél egy kis gyümölcsöt vagy müzli szeletet, amit öblíts le egy kis vízzel. És ha egy kis édes lötyi után áhítozol, akkor igyál szódavizet facsart citrommal.

Mivel a szénsavas üdítőitalokban és más cukros italokban nincs megfelelő tápanyag a szervezted megfelelő energia szinten tartására, a cukros üdítők energianövelő hatása nem tart sokáig. Ráadásul az éhségérzetet sem csökkentik. Sokkal jobb, ha hasonló mennyiségű kalóriához egészen más ételekből, mint például a gyümölcsökből jutsz hozzá.

Az energiaitalok cukorral fokozzák az energiádat

Az energiaitalok nemcsak koffeinnel látják el a szervezetedet, hanem nagy mennyiségű cukorral is. Fél liter dobozos Monster energia ital kb. 200 kalóriát és 54 gramm cukrot tartalmaz - ami majdnem 12 teáskanál. Ez több cukor, mint amennyit 3 csokis kekszben találnál.

Vigyázz a gyümölcsturmixokkal!

Egy csészényi gyümölcs turmix elfogyasztása egészségesnek hangzik - de nem mindig egészségesek. A legtöbb készen kapható gyümölcslé akár 16 teáskanálnyi cukrot is tartalmazhat fél literenként!

Légy biztos abban, hogy a turmixod valódi gyümölcsökből készül. Még mindig jobb, ha magadnak csinálod, így tudod, hogy mennyi cukrot tartalmaz. Tartsd a kalória és a cukor mennyiséget alacsonyan, azáltal hogy megosztod a turmixot a barátoddal.

Sportitalok

A sportitalok egészségesek, ha izzadásig edzed magad, igaz? Talán. De a legtöbb tini egyszerűen túlzásba viszi. 6 dl Powerade 150 kalóriát és 35 gramm cukrot tartalmaz (ami közel kilenc teáskanál). Ha legalább, egy órán keresztül igazán keményen, izzadásig edzel, akkor az elektrolitok hasznossá válnak az energia italokból. De fél óra edzésnél, jobb, ha kitartasz a víznél.

Rejtett cukor - kávé italokban

Azok a csábítóan ízletes italok a kávézókban, több cukrot tartalmaznak, mint gondolnád. Egyes kávékülönlegességek akár 79 gramm cukrot is tartalmazhatnak, ami majdnem 19 teáskanál. Ízesített, szirupos kávékülönlegesség helyett rendelj normál kávét, amiben nincs cukor, és édesítővel tudod ízesíteni az édességet.

Nem minden gyümölcslé megfelelő számodra

Nézz meg néhány üdítőt, amit gyümölcslének neveznek. Főleg csak üres kalóriákat és cukrot tartalmaznak.

A legjobb fogadalom: Mindig jobb megenni, mint inkább meginni a napi gyümölcsöket. Ezzel a módszerrel feltöltődsz, és az egészséges rostokat is beviszed velük. Ha gyümölcslevet iszol, igyál olyat, aminek a dobozán a 100%-os gyümölcs tartalom áll, és csak egy kis pohárkához ragaszkodj naponta. Ha nehezedre esik az 1 pohárkához ragaszkodni, próbálj meg sok jeget vagy vizet hozzá adni.

A vitaminos vizek is cukrosak

„Vitaminnal dúsított víz” egészségesen hangzik, de figyelmeztetlek, hogy olvasd el a címkét. A napi ajánlott vitaminmennyiség mellett cukrot is bőven tartalmaznak adagonként.

Csokoládé és ízesített tej

Biztosan jutottál már kalciumhoz kakaóból, de ezzel a módszerrel több cukorhoz is jutsz, mint amire szükséged van. A 4 decis Nesquik instant kakaó több mint 50 gramm cukrot tartalmaz, ami kb. 12 teáskanál.

Ha nem szereted a sima tejet, keress alacsony zsírtartalmú és alacsony cukortartalmú ízesített tejet. Kezd zsírszegény tejjel amihez adsz egy pár csepp vanília kivonatot, vagy egy teáskanál csokoládé szirupot, vagy egy csapott kanál normál kakaóport.

Igyál több vizet

Hallhattad már, hogy meg kell innod nyolc pohár vizet naponta – de nem szükséges pontosan annyit. És nézd meg a vizeletedet, ha meg szeretnéd tudni, hogy elegendő folyadékot vittél- e be. Ha az színtelen sárga vagy teljesen tiszta, akkor nagyszerűen csináltad. Ha sötétebb? Igyál még több vizet. Ha hiányolod a bubikat a vízből, akkor próbáld ki a szódavizet egy szelet citrommal vagy naranccsal.

Dobozos és üveges teák

A tea jó hatással van a szervezetedre, igaz? Pontosan, hisz a tea felveszi a harcot a rákkal, a benne lévő antioxidánsokkal, de óvakodj a cukortól. A doboz teákban rengeteg cukor van, kb. annyit, mint ugyanekkora mennyiségű kólában. Pluszba még annyit, hogy sok dobozos tea kevesebb hasznos összetevőt tartalmaz, mint az otthon készített, zöld vagy fekete tea.

Csökkentsd a cukor mennyiséget, főzd meg saját magadnak a teát és szervírozd forrón vagy jéggel hűtve.

Nézd meg mit írnak a címkén

Jobb képet szeretnél kapni arról, hogy mi van az italokban? Ellenőrizd le az összetevők listáját, és vigyázz a kukorica sziruppal, és minden „-ose” végűvel, mint például a dextrose, fructose. Ezek csak cukrok.

Szereted a cukros üdítőket? Segíts magadnak, lassan megszüntetni ezt a szokást. Próbáld meg korlátozni magad, napi 1 cukros üdítőre, végül, pedig csak heti egyre.

Mondj le a cukros üdítőkről

Ha cukros üdítőt, sport italt és gyümölcslevet iszol egy napon belül, akkor több mint 41 teás- kanál cukrot viszel be – ez ugyan annyi, mint amennyit 38 csokis kekszben találsz meg. Ha ezt eddig is megittad minden nap, akkor neked 29,5 kilogramm zsírt kellett volna égetned minden évben. Plusz, azok az italok összesen 595 üres kalóriát tartalmaznak, ami nem nyújt számodra semmi tápanyagot, és marad az éhség rzet. Igyál inkább vizet, szódát vagy zsírszegény tejet!

(MMA)