cukorbeteg
#Táplálkozás

Az egészséges étrend alapjai cukorbetegek számára 2.

2011.04.02.
3 perces olvasási idő

Kétrészes cikkünkből megismerheted azt a diétát, amely nem csak a cukorbetegségben szenvedőknek jó, hanem bárki másnak is.

Az édes igazság az egyes ételek és diabétesz kapcsolatáról

Gyakorta hallhatod, ha diabéteszed van, nem ehetsz kristálycukrot egyáltalán. Némely szakértő továbbra is támogatja ezt a feltevést, de a többség szerint nem kerülhető el a teljes cukormegvonás a való életben. A jelenlegi álláspont szerint nem árt egy kis cukor, de csak akkor, ha a tervezett napi étkezésbe bele van kalkulálva. Megjegyzendő, hogy a kristálycukor is csak olyan mértékben emeli a vércukorszintet, mint más szénhidrát, például a keményítő.

Ha cukrot/cukros ételt eszel, nem árt, ha észben tartasz néhány dolgot.

  • Nézd meg az élelmiszerek címkéit, próbáld meg felmérni, mennyi cukrot és egyéb szénhidrátot tartalmaz a kiszemelt élelmiszer.
  • Helyettesíts, de ne fokozz. Ha cukros ételeket eszel (süti, édesség, édes finomságok), ezeket helyettesítheted a már eltervezett étkezésben szereplő szénhidrát forrásokkal, tehát a tervezett napi krumpli adagot hagyd ki, ha már ettél valamilyen édeset vagy magas keményítő tartalmú ételt. Tartsd számon a fogyasztott szénhidrát mennyiségeket, úgy, hogy a napi limitedet ne lépd túl.
  • Az édes ételek egyben hizlalnak is. A magas kalóriatartalmú édességek növelik a testzsírt, egyben a testsúlyt, ami kifejezetten problémás a cukorbetegek esetében.
  • Rendszeresen ellenőrizd a vércukorszintedet az egyes étkezések után. A mérésekről vezess naplót, valamint időközönként egyeztess orvosoddal a gyógyszered (inzulin) mennyiségének korrigálásához.
  • Végezetül a napi összes szénhidrát az, ami számít, nem pedig a cukor forrása. Így a napi tápanyag beosztásnál külön figyelmet kell fordítani a maximum szénhidrát limit megállapítására és betartására a diabéteszben szenvedőnek.
  • Édesíts mézzel cukor helyett, egészségesebb ugyan, de nem árt fejben tartani, hogy kalóriadús finomság.

Tévhitek a diabétesz étrend körül

Mielőtt neki kezdenél a cukorbeteg diéta kialakításának, tájékozódj a tényekről. Sok ember abban a tévhitben él, hogy ha diabétesze van, akkor kerülnie kell mindenféle cukor és szénhidrátforrást bármi áron, valamint csak fehérjét és speciális diabetikus ételeket ehet. Téves! A legtöbb cukorbeteg ugyanúgy eheti tovább a megszokott ételeit, sőt édességeit, de a tápanyagbevitelt szigorúan ellenőrzés alá kell vonni, valamint az ajánlott mennyiségeket betartani (főként szénhidrátokat, zsírokat és az összkalóriát). Rendszeresen kell ellenőrizni a cukorszintet, valamint a gyógyszeradagokat egyeztetni az orvossal.

Mi is az a TLC diéta?

Azok az emberek, akiknek diabéteszük van, egyben magas koleszterin szintjük is lehet, nekik úgynevezett TLC diétát kell folytatniuk, ez a diéta segít csökkenteni a koleszterin bevitelt. A diéta mellet szükség van súlycsökkentésre és fokozott mozgásra/sportolásra is. A céltudatos (tápanyag adatok fokozott figyelése) vásárlás is segít elkerülni a koleszterinben gazdag és zsíros ételeket.

A TLC diéta a következőkből áll:

  • A teljes zsiradékfogyasztás maximum a tervezett napi kalória-bevitel 25-35%-a lehet csak.
  • A telített zsírsavak részesedése kevesebb, mint 7% kell, hogy legyen a napi összes kalóriából.
  • A többszörösen telítetlen zsírok (margarinfélék) mennyisége legfeljebb 10% lehet a napi maximális kalória mennyiségből.
  • Az egyszeresen telítetlen zsírok (növényi olajok) mennyisége nem lehet több mint, a napi összes bevitt kalória 20%-a.
  • A szénhidrátok mennyisége lehetőleg 50-60%-a legyen a napi összes bevitt kalóriának.
  • Naponta legalább 20-30g rostot fogyasszunk, forrásai: zab, árpa, rozs, bab.
  • A fehérje mennyisége lehetőleg a napi bevitt kalória 15-20%-a legyen.
  • A napi szinten bevitt koleszterin mennyisége kevesebb kell, hogy legyen, mint 200mg.

Milyen veszélyekkel jár a túlzott zsírbevitel?

A diabéteszes betegek esetében nagyobb a veszély szív és érrendszeri betegségek kialakulására és sztrókra. A vérnyomás szabályzása, valamint zsírszegény étrend folytatása és az aktív életmód segít csökkenteni az említett betegségek kialakulásának kockázatát.

Mesterséges édesítőszerek és diabétesz

A mesterséges édesítőszerek szinte bármely ételhez és italhoz adhatóak, anélkül, hogy a kalória-bevitelt túlzottan megnövelnék (ellentétben a cukorral).

Azt azért érdemes észben tartani, hogy ezek a mesterséges édesítőszerek nem feltétlenül 0 kalóriásak. Ezért figyelembe kell venni az ezek által bevitt kalória és szénhidrát mennyiségét is. Ha figyelemmel kíséred az egyes ételek és alapanyagok kalória és tápanyag értékért, akkor a megfelelő keretek között ki tudod egyensúlyozni a napi összes kalória-bevitelt. A cukormentes feliratú termékek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, de más szénhidrátot viszont igen, mely hatással lehet a vércukorszintedre.

Néhány édesítőszer mely szóba jöhet:

  • Aszpartám
  • Aceszulfát-k
  • Szacharin
  • Szukralóz

Terhes, valamint szoptatós kismamáknak kerülni kell a szacharint, a fenilketonuriában szenvedőknek pedig az aszpartámot. Egyes édesítőszereknek (xylitol, mannitol, szorbitol) lehet jelentős kalória tartalma és befolyásolhatják a vércukorszintet. Ráadásul a mesterséges édesítőszerek túlzásba vitele egészségkárosodást okozhat.

(N. L.)