#Drog, cigi, alkohol

Nézd meg jobban hogy élnek anyádék!

2009.06.12.
2 perces olvasási idő

Kata nemrég múlt 17 éves. A szülei alkoholisták. Neki és a testvéreinek is kijutott már a bántalmazásból, szülei kábítószer- és alkoholmámoros ütlegeiből. Ami erőt ad neki a folytatáshoz, hogy tudja: az öccsének és a húgának szüksége van rá a túléléshez.

Kata minden reggel egyedül készíti a reggelit, kávét főz a szüleinek, felébreszti a testvéreit, aztán iskolába indul. Napközben azon töri a fejét, vajon ebédelt-e az öccse, haza kell-e vinni a húgát az iskolából, ki fog a beteg nagyira vigyázni. Amikor hazaér, felkészül másnapra, befejezi a házi feladatokat, aztán vacsorát főz. Kata nincs egyedül a gondjaival.


Egyre több gyermek nő szerez életre szóló lelki sebeket szülei felelőtlensége, nemtörődömsége folytán. Egy 1996-os felmérés szerint 3,1 millió gyerek szenved a rendszeres szülői bántalmazás és hanyagság miatt. Körülbelül 19 millió gyermeket nevelnek alkoholbeteg szülők. De ez az arány jóval nagyobb is lehet, ha számításba vesszük a drogozó, az atyai pofonokat okkal-ok nélkül, egy-kettőre kiosztó szülőket.

Ha esetleg te is érintett vagy e problémák valamelyikében, két fontos kérdést kell megválaszolnod. Honnan kaphatsz segítséget? Hogyan tudod megvédeni magad szüleid ismétlődő baklövéseitől? Sokakat segít átjutni a krízisen, ha felkeresik a gyermekvédelmi szolgálatot.

Senkinek sem könnyű rászánni magát, hogy külső támogatást kérjen, hiszen mindenkit úgy nevelnek, hogy hű legyen a családjához. Egy idegen beavatását a nehézségekbe sokan árulásnak tekintik. Pedig nem az. A gyerekeknek is joguk van ahhoz, hogy a családjukon kívül, valakitől segítséget kaphassanak. A szülő az egyetlen védelmi bástya, ami eddigi életünkben szolgált bennünket. A gyerekek rettentő sok lelki sebet elszenvednek, mire eljön a pillanat, hogy már nem bírják tovább. Ha azonban mégsem fordulnak segítségért senkihez, még több fájdalom, keserűség vár rájuk. Mindegy, hogy az iskolapszichológushoz, vagy akár a kórházakban is működő támogató csoportokhoz fordul valaki támogatásért, a lényeg, hogy ne maradjon magára a problémáival. Az is erőt ad, ha őszinte támaszként közeli barátok állnak a háta mögött. Jó tudni, hogy mindig van valaki, akire számítani lehet.

Ne kövesd el ugyanazokat a hibákat

Sajnos valóban igaz, hogy a gyerekek hajlamosak ugyanazokat a hibákat elkövetni, amiket a szüleik is elkövettek velük szemben. Ahol a gyerek alkohol- vagy a kábítószerfüggő családban nő fel, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy felnőve ő maga is függővé válik. Szerencsére vannak kivételek.
Sokan éppen a szüleik hibáiból okulva kerülik a káros szenvedélyeket. Mivel a szülők sosem rejtették el előlük káros szenvedélyük tárgyát, ezek a fiatalok tisztában vannak azzal, miféle hatást lehet elérni egyes drogok által, ezért nem is akarják kipróbálni őket.

Járj más utat, mint a szüleid

Ahhoz, hogy a szüleidétől eltérő utat járj bátorság és elszántság szükséges.
Kamaszkorban a tiniket a helytelen viselkedési minták könnyen rossz útra térítik. De szerencsére nem mindegyik fiatalt tudja rossz útra csábítani a kísértő negatív példa.
A hibák, amiket a szülők elkövetnek gyermekeik ellen, figyelmeztetőül szolgálnak a felcseperedő ifjaknak: kerüljétek szüleitek tévedéseit.

(O.K.T.)