drog
#Drog, cigi, alkohol

Hogyan szokj le a drogokról, az alkoholról és a dohányzásról?

2011.02.25.
2 perces olvasási idő

Talán már kipróbáltad az alkoholt, a drogokat vagy a dohányzást, mert kíváncsi voltál. Vagy azért, mert stresszeltél. Talán csak azért, mert jólesett felrúgni a szabályokat.

Bármilyen okkal is kezdted el, érdemes minél hamarabb abba is hagynod. Remélhetőleg már az új évre való tekintettel meg is fogadtad, ám ha még nem tudod, hogy hogyan is fogj hozzá, esetleg egy kis támogatásra van szükséged, akkor csak olvass tovább. Gondolj a jövődre, az egészségedre, a biztonságodra – valamint a jó kinézetre! Hiszen a cigaretta, az alkohol és a drogok mindezt kockáztatják.

Mindenképpen megéri megpróbálnod leszokni. Egy kis erővel, bátorsággal, ésszel, valamint ha bízol magadban, sikerülni is fog.

Ha még egy kis meggyőzésre van szükséged, akkor csak lapozz egy kicsit lefelé, és győzd le a rossz szokást, ami a rabjává tett.

Miért is hagyj fel a dohányzással?

• Az elhatározásodat gyors siker koronázhatja, a tested segítségével. 12 órával az utolsó szál cigaretta elszívása után a véred szén-monoxid szintje a normálisra esik vissza. A második héttől a harmadik hónapig tartó időintervallumban a szíved és a tüdőd is normálisabban kezd el dolgozni. Egy évvel utána egy későbbi szívroham esélye is csökken.

• A dohányzástól ráncosabb lesz a bőröd és a fogaid is sárgulni fognak. Kellemetlen lesz tőle a leheleted, hullani fog a hajad és talán sosem fogod tudni visszanyerni az eredeti szaglásodat.
Miért szokj le az alkoholról és/vagy a drogokról?

• Még ha jól is érzed magadat valamelyik szer használata alatt, akkor is elég gyorsan kicsúszhat a kezeid közül az irányítás. Nem csak veszélyes helyzetekben kerülhetsz, vagy rosszul lehetsz, hanem még mielőtt észrevennéd, függővé válhatsz.

• A drogok és az alkohol hatására sokkal inkább teszel meg olyan dolgokat, melyekre józan állapotban egyébként nem lennél vevő – ilyen például a védekezés nélküli szex is, amely még sok későbbi problémát felvethet.

• A drogok és az alkohol megváltoztatják az agyad működését.

• A drogok illegálisak, és az alkohol vásárlása is törvénybe ütközik, amíg 18 év alatt vagy. Ráadásul már egy pohár ital után is látszik, hogy alkoholt fogyasztottál, ha megszondáztatnak.

Hogyan is szokj le?

Akár kicsit, akár nagyon vagy rabja bármelyik alábbi káros szenvedélynek, sosem késő ezen változtatnod! Természetesen nem lesz egyszerű, akár még fizikai tüneteket is produkálhatsz a leszokás során, ilyen például a fejfájás. De ilyenkor csak jussanak eszedbe azok a bonyolult dolgok, melyeket már máskor is sikerült megfelelő kitartás segítségével véghezvinned. Sose add fel!

Haladj lépésről lépésre, és fogadd meg tanácsainkat, hogy a terved is sikeres legyen!

• Kérj segítséget valakitől, akiben bízol – legyen ez egy jó barát, családtag, esetleg felnőtt.

• Gondolkozz el azon, hogy hogyan mondhatsz nemet! Akár drogokról, alkoholról, cigarettáról legyen szó.

• Tervezd meg, hogy hogyan is fogsz leszokni, és kerüld azokat a helyzeteket, amelyek kísértésbe ejthetnek.

• Próbálj ki másféle stressz-levezetőket, például kezdj el sportolni!

• Keress hasonló törekvésű embereket, hiszen ők fogják leginkább megérteni, hogy min is mész keresztül.

• Ne habozz egy segítőszolgálat, esetleg egy ilyen jellegű központ segítségét kérni!

Hol kérhetek segítséget?

Honlapunkon böngészve rengeteg olyan cikket találhatsz, melyek a segítségedre lehetnek, emellett bizalommal fordulhatsz orvos szakértőnkhöz is, aki hamar fog neked szakszerű tanácsot adni, vagy bármilyen kérdésedre válaszolni!

Indíthatsz blogot, ahol vezetheted és megoszthatod a többi látogatóval, hogy hogyan is haladsz, esetleg új fórum topicot is nyithatsz, ahol hasonló problémákkal és elhatározásokkal küzdőkkel beszélgethetsz, és egymástól kérhettek tanácsot!

Ajánljuk figyelmedbe a www.nincsde.hu weboldalt, ahol általad választott segítőd fog jó tanácsokkal ellátni az elhatározásod véghezvitelének során, valamint az elhatározások falára kirakhatod a fogadalmadat is, hogy mindig emlékezz döntésedre!

Ha más alternatívákra vágysz, csak olvass tovább! Hol kaphatsz segítséget a cigiről való leszokásban?

Tanácsot adhat a leszokásához a háziorvosod, vagy a területi tüdőgondozó tüdőgyógyász szakorvosa. A tüdőgondozót azért is érdemes felkeresned, mert ha már évek óta dohányzol, akkor érdemes részt venni az ajánlott tüdőszűrésen.

Országos Egészségfejlesztési Intézet: www.oefi.hu, www.cikiacigi.hu
06-1-312-5020

Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet: www.koranyi.hu, itt megtalálhatod a tüdőgondozók címlistáját is.

Magyar Rákellenes Liga: www.rakliga.hu
Ingyenesen hívható anonim segélyszolgálat: 06-80-505-675
H-P: 9-21, SZ: 9-15 óráig
E-mail: [email protected]
www.rakliga.hu

RÁKÁsz – Rákellenes Általános Szolgálat
1123 Budapest, Greguss u. 2. szám mellett
06-1-321-7445
H-P: 9-15 óráig
E-mail: [email protected]