öngyújtó
#Drog, cigi, alkohol

Öngyújtógáz - Belehalhatsz, ha ezzel kábítod magad!

2010.09.10.
2 perces olvasási idő

A fiatalok többsége keveset tud az öngyújtógázról, ezért nem félnek tőle. Az öngyújtógáz egyik legnagyobb veszélye, hogy nagyon olcsó, és akár még egy gyerek is bárhol megvásárolhatja.

A kíváncsiság és a tudatlanság miatt csak itthon évente átlagosan 3-4 fiatal hal meg a belélegzett öngyújtógáztól, pár perc eufóriáért kockáztatva az életüket. Az öngyújtógáz szívás leginkább a 13–16 éves kamaszok körében hódít.

Hatása mindössze kb. 40 másodperctől 1,5-2 percig terjedhet, ám halált is okozhat. Sajnos azonban súlyos mellékhatásai ellenére sem számít kábítószernek, hasonlóan a habszifonpatron, a hígítók, ragasztók vagy az oldószerek fogyasztásához, használata nem bűncselekmény.

Mérgező hatása

Mivel a bután gáz belégzéssel közvetlenül a légzőszervekbe jut, azonnal a véráramba kerül, így nagyon rövid időn belül idéz elő mérgezést. Az akut hatások közé tartozhat a szédülés, magas vérnyomás, a túl szapora szívverés, csökkent koordinációs készség, dezorientáció, zavartság, elmosódott vagy akadozó beszéd, delírium, hallucináció, erőszakos agy öngyilkossági kísérletek.

A belélegzett mennyiségtől függően a felépülés perceket, órákat vehet igénybe, de az is előfordulhat, hogy az illető belehal a szer használatába. Akár egyetlen használat is halálos lehet, melyet okozhat a vörös vérsejtek oxigénhiánya, hypoxia vagy fulladás. A kezdeti eufórikus állapotot gyakran követi mély alvás, majd izgatottság, görcsök, ataxia, fejfájás, szédülés.

Krónikus hatások

Krónikus esetben az öngyújtógázzal való visszaélés elpusztítja a motoros neuronokat, melyek az agy parancsait továbbítják a kéz és láb felé. A motoros neuronok pusztulásával csökken a manuális és szellemi feladatok elvégzésére való képesség. A bután gáz inhalálás növeli a szívelégtelenség kockázatát is, a fiatal kor ellenére szívinfarktust és azonnali, életveszélyes ritmuszavart okozva. Nemrég egy kiskunmajsai fiú kapott infarktust, miután töltőgázt szívott. Tavaly pedig egy 13 éves szegedi fiú lett rosszul, miután hajtógázt szívott, kórházba került, de hat hónapnyi szenvedés után sem tudták megmenteni az életét. A tüdeje a gáztól szinte megfagyott.

Neurotoxikus hatások

Az inhalálás legismertebb mérgező hatása a tartós agyi és kisagyi neurológiai fogyatékosság. Hosszú távú használata során jelentős a kockázata a memóriavesztésnek, kognitív zavarnak, alvási zavaroknak, depressziónak, szorongásnak és a személyiség megváltozásának. Mindemellett a látást és hallást is károsan befolyásolhatja.

Egyéb hatások

A bután gáz inhalálása erősen mérgező más szervekre is, így a tüdőre, májra, vesékre. Terhesség során alkalmazva pedig fejlődési zavart okoz a születendő gyermeknél.

(wickedroots)