madárinfluenza
#Betegségek

A gyilkos járvány: madárinfluenza

2009.03.13.
3 perces olvasási idő

A híradásokban már biztosan hallottál a madárinfluenzáról. Mi is ez a betegség valójában? Kell-e aggódnod miatta? Efféle kérdésekre kerestük a választ.

A madárinfluenzát az influenzavírus egyik, általában madarakat és sertéseket megfertőző alfaja okozza. Akiket megfertőzött a kór mindannyian a beteg állatokkal kerültek valamilyen közvetlen kapcsolatba.

Az embereket megbetegítő influenzavírushoz hasonlóan a madárinfluenzának is számos típusa létezik. Az enyhébb lefolyású megbetegedéseknél a betegség csak a csökkent tojásrakásban érhető tetten. Egyes vírustörzsek igen gyorsan terjednek, komoly tüneteket okoznak, és jelentősen megtizedelik a madárállományt.

Az Ázsiában és a Közel-Keleten pusztító, embereket is érintő, madarakra igen veszélyes vírustörzset H5N1 jelzéssel látták el. A H5N1 vírusával megfertőződött emberek közvetlenül az állatoktól kapták meg a betegséget; az emberről emberre való terjedés a H5N1 esetében még nem bizonyított.

A kutatókat leginkább az foglalkoztatja, vajon az influenzavírus H5N1 típusa képes-e mutációk (átalakulás) során emberről emberre terjedni. A múlt század nagy influenzajárványai is vírusmutációkat követően törtek ki. Oltásokkal megelőzhető a súlyos járványhelyzet, noha a H5N1 oltóanyagának kifejlesztésén még most is dolgoznak a szakemberek.

Fel vagyunk rá készülve...

Oltás

Jó hír, hogy a korábbi járványos időszakokhoz képest – a legutóbbi nagy járvány már több, mint 30 éve tört ki- sokkal több információval, ismerettel rendelkezünk. A járványügyi szakemberek világszerte figyelemmel követik az influenza terjedését. A madárinfluenzában érintett országokban (Japánban, Koreában és Malajziában) a hatóságok milliós baromfiállomány elpusztítását rendelték el. A vírussal eddig még nem fertőzött államok –köztük az USA- betiltották az ezekről a területekről származó baromfiimportot.

A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) szükség esetén vírusellenes készítmények tartalékkészletben való felhalmozását rendelheti el. Noha a fertőzés gyógyszeresen nem megelőzhető, a készítmények enyhébb lefolyásúvá tehetik a már kialakult betegséget.

Hogyan terjedhet?

A vándormadarak, vadkacsák, vadlibák, hattyúk egyik területről a másikra hurcolhatják a betegséget, s ők maguk meg sem fertőződnek, miközben a körülöttünk elő baromfik sorra hullnak el. A madarak között a fertőzés egymás ürülékével, váladékával való érintkezés útján terjed. A betegség az állattartó telepeken használatos, madárürülékkel érintkező eszközök, ketrecek, ruházat, sőt még a traktorkerékbe ékelődő székletmaradvány által is továbbterjedhet.

A H5N1-el fertőzött emberek nem betegítettek meg más embereket, ők maguk is közvetlenül a madaraktól kapták a fertőzést. Többnyire vidéki környezetben élő emberekről volt szó, akik maguk tenyésztették és vágták le az állatokat.

Hogyna védekezhetsz a napi rutin segítségével?

Közvetlenül senkit sem fenyeget a madárinfluenza réme. Leginkább úgy védekezhetsz ellene, ahogyan más járványos betegségekkel szemben: alaposan, szappannal moss kezet naponta többször is, főképp étkezések előtt és mosdóhasználat után.

Ne használj közös evőeszközöket beteg emberekkel. Mosd meg a kezed, miután mások által is gyakran érintett felületet, például kilincset, kell megfognod.

Ügyelj, hogy a fogyasztásra kerülő baromfihús legyen jól átsütve. A nyers hús felszeletelésére használt eszközöket, vágódeszkát, kést - a szalmonella fertőzés megelőzése érdekében - ne használd készételek darabolására. Különítsd el a nyers és a már megfőzött ételeket.

Ha olyan vidéken jársz, ahol korábban már előfordult madárinfluenza-fertőzés, ne érintkezz madarakkal. Tartózkodj az élőhús-piacoktól, madárfarmoktól, a madárürülékkel szennyezett helyektől maradj távol.

Mik lehetnek a főbb tünetei?

A madárinfluenza tünetei nagyban hasonlítanak az emberek között is terjedő influenzafertőzésre: magas láz, köhögés, torokfájás, izomfájdalom. Előfordulhat még kötőhártya-gyulladás, tüdőgyulladás, légzési nehézségek, illetve súlyos fulladásos köhögőrohamok.

Kis házikedvenc papagájod is megkaphatja a betegséget, ha a vírussal fertőzött madárral érintkezik. Néhány óvintézkedés betartásával távol tarthatod magatoktól a fertőzést. Madárkád élelmét és vizét tartsd zárt helyen, hogy vándormadarak vagy ház körüli baromfik ne férjenek hozzá. Tartsd tisztán a kalitkát. Alaposan moss kezet a ketrec takarítása vagy a kismadarad simogatása után.

A madárinfluenza esetleges megjelenése miatt nem kell kiűzni étrendedből a baromfihúst, hő hatására a vírus ugyanis elpusztul. Arra vigyázz, hogy nyers vagy jól át nem sült húst ne fogyassz.

S hogy érdemes-e beoltatnod magad influenza ellen? Szakértők szerint mindenképp, főként, ha a veszélyeztetett korcsoport tagjának számítasz.

A madárinfluenzát gyógyító készítmény még ugyan nem áll rendelkezésre, a betegség enyhébb lefolyását elősegítő gyógyszerek azonban beszerezhetőek.

(Forrás: Teenshealth - O.K.T.)