Betegségek

#Betegségek

1307 db cikk a témában

A WC ülőke által közvetített fertőzések
#wc használat
2024.01.27.

A WC ülőke által közvetített fertőzések

Gennyes bőrfertőzéseket, diftériát, májgyulladást, torokgyulladást, tüdőgyulladást, húgyúti fertőzést, vérmérgezést, tífuszt, szalmonellózist, shigellózist: ezeket a betegségeket nem csak akkor kaphatod el, ha a WC látványosan koszos. A vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC ülőkén nem látható szennyeződés vagy folyadék.

A Turner-szindróma
#Turner-szindróma
2024.01.23.

A Turner-szindróma

A betegség a nevét Henry Turner-ről, egy amerikai orvosról kapta. A Turner-szindróma csak lányokat sújtó kromoszóma rendellenesség. Normális esetben a férfiakban egy X és egy Y kromoszóma található, a nőkben pedig két X. A betegségben szenvedő nőkben az egyik X hiányzik, ezt X0-nak szokták nevezni.

Az irritábilis bél-szindróma
#irritábilis bél szindróma
2024.01.21.

Az irritábilis bél-szindróma

A legtöbben tapasztaltuk már, hogy egy-egy vizsgát, állásinterjút vagy valamilyen fontos eseményt megelőzően felborul a táplálkozásunk és az emésztésünk.

Mi is a láz?
#láz
2024.01.19.

Mi is a láz?

A láz azt jelenti, hogy a testhőmérséklet a normális felett van. Lázas vagy, ha a testhőmérsékleted 37.5°C felett van.

A pattanásos bőr téli ápolása
#akné
2024.01.16.

A pattanásos bőr téli ápolása

A tél könnyen megviselheti a bőrödet. A hideg időjárás, a szél és a száraz beltéri levegő gyorsan kiszívják a nedvességet a bőrödből. Ha mindehhez még hozzáadjuk a pattanásellenes készítmények és gyógyszerek szárító hatását, nem csoda, ha a bőröd kényelmetlenül húzódik, hámlik.

A 20 legrosszabb étel cukorbetegeknek
#cukorbetegség
2024.01.14.

A 20 legrosszabb étel cukorbetegeknek

A készételek kényelmesek és olcsók, azonban sajnos rengeteg zsírt, sót és cukrot tartalmaznak, így semmiképpen sem egészségese. Ha cukorbeteg vagy, akkor ráadásul tilos, hogy a bevásárlólistára kerüljenek!

Mit jelent a citológiai leletem?
#citológiai lelet
2024.01.13.

Mit jelent a citológiai leletem?

A nőgyógyászati vizsgálat rendszeressége nagyon fontos 18 év feletti, szexuálisan aktív nők számára. A nőgyógyászati citológia vizsgálat a méhnyakrák és a hüvely vagy a méh bizonyos fertőzéseinek kiszűrésére szolgál.

7 ekcémát kiváltó tényező az otthonodban
#ekcéma
2024.01.12.

7 ekcémát kiváltó tényező az otthonodban

Ha ismered az ekcémát kiváltó okokat, akkor elkerülheted a kellemetlen tünetek megjelenését. Az otthonodnak olyan helynek kell lennie, ahol pihenni tudsz, ahol nem kell aggódnod az egészségedért. Melyek lehetnek az ekcémára hajlamosító tényezők a lakásban?

Téli allergiák
#allergia
2024.01.09.

Téli allergiák

A szipogás és tüsszentés gyakori a téli hónapokban, ezeket mégsem mindig megfázás vagy influenza okozza. Habár a pollenallergiások nyugalmasabb időszakként élhetik meg a hűvös időt, léteznek más allergének is – mint a penész és a poratkák –, melyek éppen olyan ártalmasak télen, mint tavasszal és nyáron.

A vérszegénységről
#vérszegénység
2024.01.07.

A vérszegénységről

A vérszegénység (anémia, anaemia) a vörösvértestek számának, illetve a vér hemoglobinkoncentrációjának csökkenését jelenti. Fontos tudni, hogy a vörösvértestszám nem mindig követi szorosan a hemoglobinértéket.

Hogyan élj együtt a mogyoróallergiával?
#allergia
2024.01.05.

Hogyan élj együtt a mogyoróallergiával?

Ne ess kétségbe, ha az allergiatesztek kimutatták, hogy mogyoróallergiád van! Tanácsaink segítenek, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel járjon számodra a betegség.

Influenza vagy nátha?
#influenza
2024.01.03.

Influenza vagy nátha?

Fontos, hogy tudjuk, influenzások vagyunk-e, vagy esetleg csak szimplán náthások. A két dolog nem ugyanannak a betegségnek a gyengébb vagy erősebb változata, így a kezelés sem egyforma.

Herpes genitalis - herpesz a nemi szerveken
#herpesz
2023.12.31.

Herpes genitalis - herpesz a nemi szerveken

A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is. A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, és legsúlyosabb szövődményként akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet.

9 hatásos módszer az influenza megelőzésére
#nátha
2023.12.28.

9 hatásos módszer az influenza megelőzésére

Tél van, ezért valószínűleg akármerre mész, szipogó, tüsszögő és köhögő embereket látsz. Gondolod, hogy te leszel a következő? Nem feltétlenül. Szakértők szerint - bár nincs rá garancia - pár egyszerű lépéssel nagyban csökkentheted az esélyeit annak, hogy beteg legyél. Cikkünkben most megmutatjuk, hogyan erősítheted az immunrendszeredet és maradhatsz a lehető legtávolabb a baciktól és vírusoktól!