gyógyszer
#Betegségek

Gyógyszer nélkül is leküzdhetem a betegségeket? - Az orvos válaszol

2010.07.28.
1 perces olvasási idő

Jobban járnék, ha nem szednék minden megfázásra, betegségre tablettákat, mert mindig úgy érzem, hogy nélküle is meg tudok küzdeni a betegséggel. A kérdésem, hogy a gyógyszerszedésnek milyen előnyei és hátrányai vannak. A KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatából.

Kedves Levélíró!

Ez mindig az adott helyzettől függ. Valóban jól látod, hogy nem érdemes ész nélkül kapkodni a gyógyszereket, általában megéri először várakozó állaspontra helyezkedni, hátha magától is javul az állapotunk. Azonban vannak olyan helyzetek (pl. erős fejfájás) vagy betegségek (pl. akár egy fülgyulladás), amikor nem érdemes várakozni mert vagy kifejezett kellemetlenségnek tesszük ki magunkat vagy akár szövődmények is felléphetnek kezelés nélkül. Hogy szükséges-e gyógyszert szedni, azt az orvos tudja megítélni a tünetek jellege alapján."Gyógyszer nélkül is leküzdhetem a betegségeket?" - Az orvos válaszol

Azt fontos tudni, hogy minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai. Az engedélyezett gyógyszerek esetén ezek viszonylag ritkán fordulnak elő és többnyire nem komolyak. (Máskülönben nem kaptak volna engedélyt a forgalmazásra.)

Viszont én úgy gondolom, hogy érdemes mindenkinek otthon tartani néhány alapvető gyógynövényt (szárítva, teaként pl. kamilla, hársfavirág, csipkebogyó, csalán stb.) és adott esetben (az orvos tudtával) ezeket alkalmazni, mert sok esetben hatékonyan szüntetik meg a panaszokat.

(KamaszPanasz - Dr. Szimuly Bernadett)